Gustavas Wilhelmas Pauligas (1850–1907) gimė Vokietijoje, Liubeko mieste, sodininko šeimoje. Sulaukęs 21 metų garlaiviu atvyko į Suomiją dirbti klerku „Nokia“ kompanijoje – tai nebuvo nieko ypatingo, nes Liubeko verslo bendruomenė palaikė ryšius su Suomija dar nuo Hanzos sąjungos laikų. Daugelis suomių verslininkų mokėsi amato paslapčių Liubeke, daugelis vokiečių dirbo suomiškose kompanijose. Iki persikeldamas į Suomiją, G. Pauligas dirbo pameistriu „Piehl & Fehling“ kompanijoje, prekiaujančioje vadinamosiomis kolonijų prekėmis – kava, prieskoniais, šokoladu ir kakava. Dirbdamas su gėrybėmis, atvežtomis iš tolimų ir egzotiškų kraštų, kiekvienas jaunuolis neišvengiamai užsigeisdavo kada nors ten patekti. G. Pauligas į tuos kraštus nenukeliavo, tačiau ambicingai užsidegė tomis gėrybėmis prekiauti, kai tik atsiras galimybė. Pavyzdžiui, Suomijoje. Žinoma, ten reikėjo adaptuotis prie naujų gyvenimo sąlygų. Darbas „Nokia“ kompanijoje tam puikiai tiko. Darbštus ir sąžiningas jaunuolis greitai pelnė gerą reputaciją. Kai 1873 metais „Nokia“ būstinė persikėlė į Helsinkį (kad būtų arčiau pagrindinių transporto mazgų ir prekybos centrų), į sostinę persikėlė ir G. Pauligas. Ten jis gyveno kukliai – taupė pinigus savo kompanijai steigti. Helsinkyje jis susipažino su daugeliu verslininkų, ir vienas jų, rusas Pavelas Sinebričiovas, suteikė pirmąją paskolą. 1876 metais Imperinis Senatas pripažino prekybos agentą Gustavą Wilhelmą Pauligą Suomijos piliečiu, ir tais pačiais metais jis atidarė Helsinkyje savo parduotuvę, prekiaujančią, anot reklaminio skelbimo, „kolonijų prekėmis – reikiamais kiekiais ir geromis pristatymo sąlygomis“. Pirkėjai čia rasdavo žalių kavos pupelių, prieskonių, cukraus, ryžių, razinų, džiovintų vaisių, aliejų, portveino ir konjako. Daugumą prekių G. Pauligui iš Vokietijos tiekė jo buvęs darbdavys „Piehl & Fehling“. Per pirmuosius savo verslo metus G. Pauligas importavo į Suomiją 303 tonas žalios kavos. G. Pauligas suvokė, kaip palengvinti žmonėms gyvenimą – pardavinėti jiems jau skrudintas kavos pupeles. „Skrudinti kavą yra ne verslas, o smagus hobis“, – sakė jis. Šitas hobis 1904 metais pradėjo Suomijoje pramoninį kavos skrudinimą. Tokios kavos pupelės, supakuotos į penkių kilogramų skardines, buvo perkamos taip gerai, kad G. Pauligas sukūrė savo prekės ženklą – „P“ raidę, žyminčią jo kompanijoje skrudintas kavos pupeles. G. Pauligas mirė 1907 metais, sulaukęs 56 metų, verslą perėmė jo žmona Bertha Paulig, ir kompanija išliko šeimos rankose iki šių dienų. Johannas Jacobsas (1869–1958), gimė kaime netoli Vokietijos miesto Bremeno, daugiavaikėje ūkininko šeimoje. Savaime suprantama, baigus pradinę mokyklą jam teko stoti prie žemės darbų, tačiau jis netruko suvokti, kad toks užsiėmimas – ne jam. Sulaukęs 15 metų J. Jacobsas tapo Bremeno pirklio parankiniu. Prekyba Europoje išgyveno neregėtą pakilimą: karai tarp valstybių jau buvo pasibaigę, prasidėjo industrializacija, žemyną raižė geležinkeliai, nusidriekė ryšiai su kitais kontinentais, sparčiai augo vidurinė klasė. metų, per kuriuos išsiugdė unikalius įgūdžius maišyti ir gaminti gerą kavą.
1895 metais jis Bremeno centre atidarė savo nedidelę kavos, arbatos, šokolado ir kakavos parduotuvėlę. Išgirdęs, kad Amerikoje išrasta pramoninė kavos pupelių skrudinimo technologija, iškart suvokė to reikšmę ir 1907 metais įsteigė savo kavos skrudinimo įmonę ir pažadėjo pirkėjams paskrudinti kavą pagal jų skonį, atsižvelgiant į „kiekvienos pupelės struktūrą ir charakterį“ (kad ir ką tai reikštų) ir taip išgaunant „ypatingą kavos skonį“. Tokia reklama suveikė ir padėjo J. Jacobso kompanijai suklestėti. Kavos vartojimas Vokietijoje augo, kaip ir Johanno verslas. Siekdamas išplėsti jį už Bremeno miesto ribų, J. Jacobsas 1926 metais įsteigė naują kompaniją „Joh. Jacobs & Co.“, išvežiojančią jo kavą po visą Vokietiją, vėliau – ir visą Europą. 1930 metais į kompaniją atėjo dirbti įkūrėjo sūnėnas Waltheris J. Jacobsas (vėliau perėmęs ir visą verslą), kuris sukūrė kompanijos logotipą skrudintos kavos pupelių pakuotėms – juodos ir geltonos spalvų „Jacobs Kaffee“ ženklą. Tais laikais tai buvo neįprasta, tačiau suteikė ženklų pranašumą prieš konkurentus – „Jacobs“ kava buvo atpažįstama ir vertinama. „Jacobs“ kompanija priklausė šeimai iki 1982 metų, kol susijungė su Šveicarijos šokolado gamintoja „Interfoods“ ir taip suformavo „Jacobs Suchard“ koncerną, o šį 1990 metais įsigijo amerikietiška maisto kompanija „Kraft“.Luigi Lavazza (1859–1949) gimė mažame Murizengo miestelyje Turino provincijoje, Pjemonte, Šiaurės Italijoje. 1895 metais įsteigė „Lavazza“ kompaniją ir atidarė nedidelę bakalėjos parduotuvėlę Turine. Tais laikais kavą buvo priimta skrudinti, gaminti ir pardavinėti toje pačioje vietoje – ir būtent tai žavėjo L. Lavazza, kurio talentas pagaminti kavą pagal kliento pageidavimą ir vietinius receptus netruko greitai atsiskleisti. 1910 metais jis pradėjo didmeninę prekybą kavos pupelėmis, o kai Pirmojo pasaulinio karo metu prie jo verslo prisijungė trys sūnūs, kavos gamyba ir prekyba tapo vienintele „Lavazza“ specializacija. 1927 metais, kai Italijoje baigėsi Tautų Lygos draudimas importuoti kavą, „Luigi Lavazza S.p.A.“ iškart pavirto viena didžiausių Europoje kavos kompanijų ir tokia liko iki Antrojo pasaulinio karo pradžios. Pats L. Lavazza 1936 metais paliko kompaniją savo vaikams ir mirė po trylikos metų būdamas turtingas žmogus. Šiuo metu kompanija taip pat priklauso jo palikuonims. 1870-aisiais tarp Helsinkio ir Sankt Peterburgo buvo nutiesta geležinkelio linija, o tai paskatino turizmą ir sparčią Suomijos sostinės plėtrą. Mieste ne tik atsirado kanalizacija ir elektra, Helsinkis išvis virto europietiškų miestu: restoranų meniu buvo sudaromi pagal Europos didmiesčių pavyzdį (ir netgi rašomi jie buvo prancūziškai – tarptautine gastronomijos kalba). Būtent ten į Suomiją atėjo mada po puikaus maisto pasimėgauti konjako taurele su kava... O 1896 metais išleistos pirmosios suomiškos kulinarinės knygos receptuose buvo minimi ir egzotiški ingredientai – citrinos žievelė, migdolai, vanilė, petražolės, riešutai, imbieras ir Kajeno pipirai. Ir G. Pauligas buvo pasiruošęs tenkinti tokių prekių poreikį... Tais laikais žmonės parduotuvėje pirkdavo žalias kavos pupeles, kurias namie skrudindavo keptuvėse, nebuvo įprasta pirkti ir maltą kavą.
Skausmas - subjektyvus pojūtis. Jo intensyvumas priklauso nuo organų pažeidimo, skausmo slenksčio, centrinės nervų sistemos būklės. Daugybė moterų nuolat patiria nuolatinį ar epizodinį skausmą, kuris trukdo gyventi, pailsėti, užmigti. Jis yra pagrindinis daugelio ginekologinių ligų simptomas. Nukenčia asmeninis, socialinis ir seksualinis gyvenimas, moteris atrodo liguistai ir nuolat pavargusi....
Skaityti daugiauKiek turėtų trukti lytinis aktas, geriausiai žino moteris, todėl jos ir reikia pasiklausti. Bet ar verta patikėti, kai ji meilikaujančiai sako, jog jai užtenka ir tų 30 sekundžių? Greičiausiai protinga ir mylinti moteris labai nenusimins dėl kelių per greitai išsiveržusios sėklos kartų, bet jeigu taip atsitinka visada? Paguodžiant galima pasakyti, kad priešlaikinė ejakuliacija - lengviausiai išsprendžiama seksualinė problema....
Skaityti daugiauKasdien pas ginekologus apsilanko daugybė įvairaus amžiaus moterų, kurias vargina mėnesinių ciklo sutrikimai. Kartais gali užtekti tik menko streso, didelio nuovargio, ir menstruacijos sutrinka. Kiekviena moteris bent kartą patiria nedidelių ciklo nukrypimų, kurie nekelia didelio pavojaus, tačiau kartais tai gali būti prasidedančios ligos signalas. Kaip išgirsti tokį signalą ir juo pasirūpinti? Kalbamės su akušere-ginekologe Vita JAUNIŠKIENE....
Skaityti daugiauPrižiūrėti ausis ne mažiau svarbu nei reguliariai valyti dantis, plauti plaukus ar karpyti nagus. Daugiausia ausų priežiūros sunkumų sukelia joje besikaupiančios tąsios, geltonos išskyros - ausies siera. Šių išskyrų kiekis yra individualus: vieniems jos gaminasi tiek mažai, kad ji niekada nesikaupia, tuo tarpu kitų ausyse kamščiai susidaro kas du trys mėnesiai. Nepamanykite, jog ausies siera tik teikia rūpesčių - ji yra labai svarbi bei naudinga, nes apsaugo ausų landas (nuo būgnelio iki išorinės ausies) nuo dulkių, bakterijų ir kitų nešvarumų. Taigi jos ausyje turi būti, tik, žinoma, ne per daug....
Skaityti daugiauBeveik kiekvienam bent kartą gyvenime ūžė, spengė ar zvimbė ausyse. Tačiau ar visada į tokius dalykus reikia kreipti dėmesį? Viena mūsų žurnalo skaitytoja pasakoja apie savo problemą ir klausia: „Jau keleri metai man tiek dieną, tiek naktį ūžia ausyse. Ar yra kokių gydymo būdų nuo to ūžesio išsigydyti, ar teks kentėti visą gyvenimą?“ Manau, šis klausimas labai aktualus daugeliui, taigi pasistengsiu papasakoti apie šį simptomą išsamiau...
Skaityti daugiauTikrai nedaugelis vos sunegalavę skuba pas gydytoją. Visų pirma, kol užsiregistruosi ir pateksi, nesunki liga praeis savaime, o jei reikia tik konsultacijos... Gyvename XXI amžiuje, todėl daugeliui visagalis internetas yra geriausias patarėjas. Veikiausiai todėl žurnalo „Sveikas žmogus“ interneto tinklalapyje, taip pat vis populiarėjančiame „Facebook“ puslapyje ir sulaukiame daugiausia mūsų skaitytojų klausimų. Kiti savo problemas išdėsto laiške redakcijai. Apžvelgsime dalį jų. Šįkart pasirinkome ginekologiją, o į klausimus atsako Kauno klinikų Akušerijos ir ginekologijos klinikos Moterų konsultacijos vadovė docentė Rosita Aniulienė....
Skaityti daugiauKiekvienai porai moters nėštumo metu lytiniai santykiai sukelia tam tikrų dvejonių. Vienoms poroms nėštumas seksualiniam gyvenimui teikia tik privalumų, kitoms – tai susirūpinimas ir problemos. Iškyla begalės klausimų, į kuriuos atsakymus gali pateikti tik moterį nėštumo metu prižiūrintis gydytojas. Kas atsitiks, jeigu moteris patirs orgazmą? Ar galima mylintis sužaloti kūdikį? Ar gali seksas sukelti persileidimą? Kokia yra infekcijos patekimo rizika? Į šiuos klausimus atsako Vilniaus gimdymo namų akušerė-ginekologė ALINA KITOVIENĖ....
Skaityti daugiauMoksliniai tyrimai nustatė, kad natūrali kontracepcija ne tik įmanoma, bet ir gali būti efektyvi (toms, kurių ciklas reguliarus, patikimumas – daugiau nei 90 proc.). Kiekviena moteris turi tam tikrą ciklo ritmą, todėl reikia tik išmokti stebėti savo pojūčius. Dažniausiai rekomenduojama naudotis keliomis vaisingų ir nevaisingų dienų nustatymo metodikomis. Apie kalendorinį, temperatūros ir gleivių stebėjimo metodus konsultuoja gydytojas ginekologas med.dr. Genadijus KRAVČENKA....
Skaityti daugiauGinekologė Violeta Jonaitienė jau septynerius metus nepaliauja žavėtis Suomijos mokslininkų išradimu – hormonine gimdos spirale. Šiai kontracepcijos priemonei prieš dešimtmetį pasirodžius Lietuvoje, gydytoja viena pirmųjų šalyje ėmė ją siūlyti savo pacientėms. Pasak ginekologės, per tiek metų neteko girdėti blogų atsiliepimų, o dažna moteris po kurio laiko grįžta „antram kartui“. Jonaitienė yra tokia tikra šios priemonės veiksmingumu, nes pati yra ją išbandžiusi. Gydytoja ją dažniausiai skiria nemaloniam sutrikimui, kuris kamuoja daugelį moterų, – gausioms mėnesinėms mažinti....
Skaityti daugiauVitaminai ir mikroelementai – kiekvieno žmogaus organizmui būtinos medžiagos. Norėdami išvengti organizmo išsekimo, imuninės sistemos susilpnėjimo, turėtume kasdien papildyti savo maisto racioną vitaminais ir mineralinėmis medžiagomis. Šįkart apie tai, kodėl mūsų organizmui taip reikalingas magnis....
Skaityti daugiauŽmogaus kūne nuolatos vyksta įvairios cheminės reakcijos. Vykstant medžiagų apykaitai, kūno temperatūra svyruoja apie + 37°C. Tačiau žmonės ar net žmonių bendruomenės turi individualias „normalios“ kūno temperatūros variacijas. Išsamiau apie visa tai kalbamės su Kauno medicinos universiteto klinikų Infekcinių ligų klinikos prof. Alvydu Laiškoniu....
Skaityti daugiauNuo senų laikų geriamoji soda buvo patikima pagalbininkė ir pyragą kepant, ir virtuvę valant, ir ligas visokias išvaikant. Prisiminkime jos galias ir paklausykime įvairių specialistų nuomonės, kuo soda gali padėti dabar....
Skaityti daugiauMedicinos specialistai, remdamiesi pasaulio statistikos duomenimis, teigia, kad dauguma ligų prasideda nuo žarnyno veiklos sutrikimų. Norint išgydyti organizmą ar išvengti ligų, visų pirma būtina išvalyti organizmą – pašalinti jame susikaupusius šlakus bei toksinus....
Skaityti daugiauPakilusi temperatūra nėra liga, o tik ligos požymis. Net keliais laipsniais pakilusi temperatūra rodo organizmo reakciją į ligą – vadinasi, organizmas pradeda kovoti su liga. Žmogaus kūno temperatūra svyruoja – mažiausia ji yra naktį (tuomet lėčiausia medžiagų apykaita) ir ryte, o, organizmui tampant aktyvesniam (dieną), ji vertinama kaip normali, kai yra 36,4–36,7°C. Nuo neaukštos temperatūros vaistų nereikia. Tačiau ką daryti jei temperatūra nedaug pakilusi laikosi ilgesnį laiką? Ką rodo ilgalaikė pakilusi temperatūra, kokios galimos priežastys ir ką tokiu atveju daryti, konsultuoja Vilniaus sveikatos namų vaikų ligų gydytoja Lorita BUDRIENĖ....
Skaityti daugiauNe vieną šimtmetį stengiamasi padėti tiems, kuriems išsivysto priklausomybė nuo alkoholio. Kuriami vaistai, atrandamos vis naujos psichoterapinės metodikos, praktikuojama ir „bobučių medicina“. Kelyje į pergalę prieš priklausomybę visi metodai tinkami? Bent jau tokios nuomonės yra net kompetentingiausi medikai, dirbantys su priklausomais žmonėmis. Anot jų, alkoholizmo gydymas turi būti kompleksinis, tačiau kas įeina į tą kompleksą – artimųjų ir pačio žmogaus reikalas. TV laidos kūrybinė grupė pasikalbėjo su keliais specialistais, turinčiais ne vienerių metų darbo patirtį. Teiravomės apie vieną dažnai taikomą metodą, kuris kartais suteikia žmogui antrą galimybę, o kartais ir ne. Apie kodavimą. ...
Skaityti daugiauŠiame straipsnyje sužinosite, kokie yra pagrindiniai priklausomumo nuo alkoholio simptomai, kokios gali būti jo priežastys ir kokios šiandien yra alkoholizmo gydymo galimybės....
Skaityti daugiau
Parašykite savo nuomonę