Gegužė - sveikata belaukiant vasaros

Dažni negalavimai gegužės mėnesį

 

Vabzdžių įgėlimai

 

Prasidėjus šiltiems orams, prasidėjo ir vabzdžių sezonas – uodai ir kiti skraiduoliai dažnam apkartina savaitgalį gamtoje. Prieš griebdamiesi cheminių priemonių pirmiausia išbandykite natūralias!

 

Garšvos nuoviras kompresui

1 valgomąjį šaukštą džiovintų garšvos lapų užpilkite stikline verdančio vandens, palaikykite 5–10 min., suvilgykite marlę ar vatos gabalėlį ir dėkite ant sugeltos vietos.

 

Levandos aliejus

10 ml augalinio aliejaus (pvz., alyvuogių ar saulėgrąžų) sumaišykite su 3 lašais eterinio levandos aliejaus ir tepkite pažeistas odos vietas.

 

Gysločio užpilas

1 arbatinį šaukštelį susmulkintų gysločių lapų užpilkite 1 stikline vandens, šiltai palaikykite 15 min. Užpilu suvilgykite marlę ir dėkite ant pažeistų odos vietų.

 

Saulės nudegimai

 

Nors vasara dar oficialiai neprasidėjo, tačiau saulė jau kaitri ir pavojinga, todėl po lauke praleistos dienos galite pajusti lengvą perštėjimą ar paraudimą. Pabandykite juos numalšinti natūraliomis priemonėmis.

 

Jonažolės nuoviras

1 valgomąjį šaukštą džiovintų jonažolių užplikykite stikline verdančio vandens ir virkite apie 10 min. Suvilgykite marlę ar kitą medžiagą ir kompresus dėkite 2 kartus per dieną.

 

Kalninės arnikos ištrauka

3 valgomuosius šaukštus džiovintos kalninės arnikos graižų užpilkite 500 ml degtinės, 2 savaites palaikykite tamsioje ir vėsioje vietoje. Ištrauką 1:1 proporcija atskieskite vandeniu ir dėkite kompresus.

 

Ąžuolo žievės nuoviras

2 valgomuosius šaukštus džiovintos ir susmulkintos ąžuolo žievės užpilkite 2 stiklinėmis verdančio vandens ir virkite 15–20 min. Iš karto perkoškite ir ataušinkite. Suvilgykite marlę ir kasdien 4–5 dienas iš eilės dėkite ant nudegusios vietos.

 

Skrandžio skausmai

 

Pradėjus valgyti daug šviežių daržovių galima pajusti skrandžio skausmus, spazmus ar kitus nemalonius pojūčius. Pabandykite šiuos natūralius užpilus ir nuovirus, numalšinsiančius skausmus.

 

Jonažolės nuoviras

1 valgomąjį šaukštą jonažolės žolės užpilkite 1 stikline verdančio vandens, pavirkite 15 min. ant silpnos ugnies, perkoškite ir gerkite po ¼ stiklinės 3 kartus per dieną.

 

Dilgėlių užpilas

1 valgomąjį šaukštą dilgėlės žolės užpilkite 1 stikline verdančio vandens, palaikykite 10 minučių, perkoškite ir gerkite po 1 valgomąjį šaukštą 4–5 kartus per dieną.

 

Vaistažolių užpilas

Sumaišykite po 20 g ramunėlių žiedų, jonažolės bei kraujažolės žolės ir 10 g ugniažolės. 1 valgomąjį šaukštą mišinio užpilkite 1 stikline verdančio vandens, palaikykite 30 min., perkoškite ir gerkite po 1/3 stiklinės 3 kartus per dieną.

 

Gegužės mėnesį į pirkinių krepšelį nepamirškite įsidėti

 

Šviežių bulvių

 

Rabarbarų

 

Salotų

Rūgštynių

 

Juodos duonos

 

–Turi daug vitamino C.

–Turi B grupės vitaminų (B1, B2, B5, B6), vitamino K, PP ir karotino.

–Turi kalio, fosforo, kalcio magnio, natrio, geležies, vario, cinko, mangano, kobalto.

–Beveik neturi riebalų ir cholesterolio.

–Turi daug organinių rūgščių ir ląstelienos, todėl padeda reguliuoti virškinimą.

–Sultys naudingos gydant skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opaligę, gastritą, vidurių užkietėjimą.

– Turi vitaminų B2, E, P, C.

– Turi įvairių vaisių organinių rūgščių.

– Turi magnio, kalcio, fosforo, geležies, kalcio.

– Turi mažai kalorijų, todėl tinka besilaikantiems dietos.

– Padeda reguliuoti virškinamojo trakto sutrikimus.

– Rabarbarų preparatai padeda sergant avitaminoze, mažakraujyste.

– Naudingi stiprinant imunitetą.

 

 

– Gerina virškinimą ir medžiagų apykaitą.

– Reguliuoja skysčių balansą organizme, varo šlapimą.

– Tinka besilaikantiems dietos, nes nekaloringas –100 gramų vos 12 kilokalorijų.

– Turi daug vitamino A, geležies, magnio, kalio, kalcio, vario, jodo, mangano.

– Gražina odą.

– Medžiaga laktucinas ramina nervų sistemą, gerina miegą, mažina kraujospūdį.

–Rekomenduojama sergant lėtinėmis inkstų ir kepenų ligomis, cholecistitu, akmenlige, cukriniu diabetu.

 

– Turi vitaminų A, C, K, B1, B2, PP, E.

– Turi kalio, geležies, vario, magnio, natrio, nikelio, stroncio, cinko.

– Gerina virškinimą, stabdo viduriavimą.

– Skatina tulžies išsiskyrimą, .

– Gerina medžiagų. apykaitą.

– Stiprina organizmą.

 

– Turi vitaminų B1, B2 ir PP.

– Turi kalio, kalcio, natrio, chloro, magnio, geležies, fosforo.

– Turi skaidulų, aktyvinančių ir gerinančių virškinimą.

– Mažina puvimo procesus žarnyne.

– Mažina cholesterolio koncentraciją kraujyje.

– Padeda saugotis nuo aterosklerozės.

 

 

Išbandykite kažką nauja!

 

Gegužės naujovė: karis

 

Geltonasis karis, kvepiantis egzotika ir Indija, yra prieskonių mišinys ciberžolės šaknies pagrindu. Žodis „khari“ Indijoje reiškia tiesiog padažą, bet mums žinomus birius prieskonius sukūrė britai. Taip, teisingai – karis nėra indiškas prieskonių mišinys, o vakariečių išradimas, artimiausias galbūt šiaurės Indijos prieskonių mišiniui garam masala. Ciberžolės šaknies pagrindo prieskoniai Jungtinėje Karalystėje išpopuliarėjo tik po Antrojo pasaulinio karo, kai čia pradėjo kurtis imigrantai iš Pietryčių Azijos.

 

Paprasta egzotika

Ciberžolė turi stiprų išskirtinį aromatą, tačiau neypatingą ir gana kartų skonį. Dėl šios priežasties į mišinį dedama įvairių kitų prieskonių, tokių kaip druska, kalendra, kelių rūšių pipirai, česnakas, imbieras, gvazdikėliai, paprika. Kokių ingredientų bus jūsų įsigytame karyje, priklausys nuo gamintojo.

Karis vartojamas gaminant įvairiausius patiekalus – ryžių, daržovių, mėsos, suteikiant jiems puikų kvapą ir gražią spalvą. Populiariausias šis prieskonių mišinys yra vartojamas verdant troškinius, tokius paprastus produktus, kaip tradicinės daržovės ir mėsa, puode paverčiantis kulinariniu šedevru.

 

Valgote, bet lieknėjate

Nemažai mokslininkų atliktų tyrimų atskleidė, kad kurkuminas N(ciberžolės šaknies ekstraktas), esantis kario prieskoniuose, padeda deginti riebalus! Taip, nesuklydote – ši medžiaga tiesiog užkerta kelią susidaryti riebaliniams audiniams, tad valgant nereikia nerimauti dėl gresiančių papildomų kilogramų. Be to, kurkuminas saugo ir nuo blogojo cholesterolio. Beje, kurkuminas yra natūralus pigmentas, būtent dėl jo karis turi savo išskirtinę geltoną spalvą.

Per gerai, kad būtų tiesa? Dar ne viskas: Airijos ir Lenkijos mokslininkai nustatė, kad kurkuminas ardo skrandyje ir stemplėje besivystančias vėžines ląsteles, todėl tikimasi, kad galbūt ateityje pavyks jį panaudoti kaip gydomąją priemonę.

Galiausiai ši medžiaga ramina sąnarių skausmą, yra naudinga kepenims, mažina išsėtinės sklerozės ir Alzheimerio ligos riziką. Ar jau išėjote į prieskonių parduotuvėlę?

 

Orkaitėje keptos morkos su kariu ir medumi

4–6 porcijos

 

1 kilogramas morkų (vidutinio dydžio)

3 valgomieji šaukštai alyvuogių aliejaus

1 valgomasis šaukštas kario prieskonių

1 valgomasis šaukštas medaus

Žiupsnelis druskos

 

Morkas supjaustykite įstrižai į kelis gabalėlius (2–3 gabalėliai iš vienos morkos).

 

Kepimo skardą ištieskite aliuminio folija, suberkite morkas, apšlakstykite aliejumi, pabarstykite kariu, druska ir pamaišykite. 220 laipsnių orkaitėje kepkite apie 25–30 min. Kelis kartus pamaišykite, kad iškeptų tolygiai.

 

Ištraukę morkas iš orkaitės, apšlakstykite medumi ir pamaišykite.

 

1 porcijoje

 

150 kcal, 8 g riebalų, 350 mg natrio, 540 mg kalio, 5 g skaidulų, 2 g baltymų, 20 g angliavandenių

12% rekomenduojamos paros normos (RPN) riebalų

15% RPN natrio

15% RPN kalio

7% RPN angliavandenių

Nurodyta apytikslė RPN

 

 

 

Populiariausi straipsniai

Parašykite savo nuomonę

  • :)
  • (happy)
  • :D
  • (super)
  • (hi)
  • (red)
  • (fu)
  • (fool)
  • (weird)
  • :P
  • :(
  • (hooray)
  • (bad)
  • (think)
  • 8|
  • (ok)

Straipsniai šioje grupėje

Video

Mūsų draugai

Mūsų draugai