Gardus savaitgalis gamtoje

Šiltas (ar nelabai) pavasaris vilioja surengti iškylą po žydinčia obelimi, išsikepti dešrelių ant laužo ar kepsnį ant grotelių. Tai nereikalauja ypatingų kulinarinių sugebėjimų, bet leidžia pasimėgauti buvimu gryname ore. Tereikia teisingai pasiruošti išvykai, apsirūpinti grilio keptuve, įrankiais ir produktais bei prieskoniais. Tačiau ar mokame juos pasirinkti taip, kad išsiskleistų gaminamo patiekalo skonio ir aromato puokštė? Mums pataria kavinės „Suara“ direktorė, maisto technologė Zeta Štarkevičienė ir „Kotanyj GmbH“ atstovybės Lietuvoje vadovė Aurika Černiauskienė.
 

Ką skanaus galime pasigaminti gamtoje? Pasirinkimas nemenkas - galima ant grotelių išsikepti šašlykų, kiaulienos ar jautienos kepsnį, vištienos, kalakutienos, žuvies ir daržovių, dešrelių... Skanumėlis. O neretai šeimininkės turi ir savo firminį patiekalą.
Kepsnio ir dūmo kvapas labai priklausys ir nuo to, kokiais prieskoniais ir kada paskaninsime. O prieskonių pasaulis - paslaptingas ir įvairus. Pavyzdžiui, mėsos kepsnius prieš kepant galima paskaninti paprika, pipirais, kalendromis, česnakais, petražolėmis, čiobreliais, raudonėliais. Kepdami avienos šašlyką, pagardinkime jį austrišku “Kotanyi” prieskonių mišiniu avienai, kurio sudėtyje yra pipirų, česnakų ir šaltmėčių. Marinuoti tinka pipirinis ar česnakinis kepsnių marinatas.


 

Keletas patarimų:


• kepsniams suteiksite ypač pikantišką aromatą, į žarijas įbėrę kadagio uogų ar lauro lapelių;
• mėsą geriau pamarinuoti iš anksto, o jei nespėjote, naudokite grilio patiekalų prieskonius; jais pabarstę mėsą palaikykite 10 minučių ir kepkite;
• jei ruošiatės iškylai iš anksto, mėsą marinuokite be druskos, nes druska ištraukia mėsos sultis ir tuomet kepsniai ar šašlykai būna sausoki. Druska pabarstykite tik prieš kepdami - mėsa bus sultinga ir minkšta.
Keptos bulvės su obuoliais
Karštose žarijose kepti nedideles bulvytes.
Ant iešmo užmauti vidutinio dydžio obuolius ir kepti nuolat vartant; po 5 minučių ant obuolių užbarstyti cukraus, cinamono ir kepti toliau, kol suminkštės.
Keptas žarijose bulves pabarstyti krapais, itališkų žolelių prieskoniais.
Bulves skanu valgyti su keptais obuoliais ir rūkytu mėsos gaminiu.
Parūkytos dešrelės, keptos ant laužo
Ant iešmo užmauti pakaitomis medžiotojų dešrelę, nedidelį pomidorą, papriką. Kepti virš laužo žarijų, nuolat lėtai vartant, 10-15 minučių. Kepamas dešreles pabarstyti “Kotanyi” kepsnių ant grotelių prieskonine druska ar grilio prieskoniais daržovėms.
Kiaulienos iešminukai
600 g kiaulienos kumpio
300 g parūkytos šoninės
1 žalia, 1 raudonoji ir 1 geltonoji paprika
Kumpį ir paprikas supjaustyti kubeliais, o šoninę - juostelėmis. Mėsą sudėti į indą, užpilti paruoštu marinatu ir palaikyti per naktį.
Paeiliui ant iešmo užmauti mėsą, papriką (vis kitos spalvos), šoninę ir kepti ant grotelių 15-25 minutes.
Kepsniai bus itin minkšti, jei prieš kepdami mėsą apibarstysite minkštinamąja druska ir palaikysite bent 15 min.
Gero apetito iškyloje!

Populiariausi straipsniai

Lankytojų komentarai

Danius
2008-09-16 10:43
Šveiskit drąsiai dešreles ir neklausykit natovcų, kad mus puls Rusija. Tai jiems reikia mūsų žemių bazėms, todėl jie ir kemša mums propogandą.

Parašykite savo nuomonę

  • :)
  • (happy)
  • :D
  • (super)
  • (hi)
  • (red)
  • (fu)
  • (fool)
  • (weird)
  • :P
  • :(
  • (hooray)
  • (bad)
  • (think)
  • 8|
  • (ok)

Straipsniai šioje grupėje

Video

Mūsų draugai

Mūsų draugai