Pirmiausia, ką reikia paminėti kalbant apie jogos mitybą, yra vienas svarbiausių jos principų – saikas. Antrasis – tinkamų maisto produktų pasirinkimas. Jogai teigia, kad esame tai, ką valgome, o maistas yra svarbus ne tik fizinei, bet ir psichologinei būklei. Praktikuojant jogą neapsunkęs, lengvas kūnas padeda atlikti ištvermės reikalaujančius pratimus, o teigiamos energijos gavęs protas leidžia susikaupti meditacijai.
Valgant energijos kupiną neužterštą maistą, teigiamai veikiama žmogaus fizinė ir psichinė būklė, pasiekiama harmonija. Jogų maistas – nesudėtingas, jų racione gausu ankštinių daržovių, įvairių vaisių, riešutų, sėklų, grūdų. Visi gaminami patiekalai turi būti natūralūs ir kuo mažiau apdirbti (nekonservuoti, nefermentuoti, kuo rečiau kepti ir t.t.).
O mėsa yra toksiška, dažnai sukelia apsinuodijimus, joje yra nepakankamai svarbių vitaminų, mineralų, per daug baltymų. Jie taip pat tikina, kad mėsos vartojimas yra nenatūralus, o mūsų kūnas, dantys, žarnynas yra nepritaikyti būti mėsėdžiais.
Skeptikams jogai aiškina, kad tinkamai subalansuota vegetariška dieta yra sveika, o ją praktikuojantys žmonės rečiau serga širdies, kraujagyslių, inkstų ligomis, rečiau nutunka.
Atsikirsdami teigiantiems, kad be mėsos organizmas negauna pakankamo kiekio riebalų, jogai siūlo jų gauti iš augalinių produktų: riešutų, pieno produktų, ankštinių augalų (sojos pupelių, pieno ir t.t.). Ant jogų stalo dažnai patenka tokie deriniai kaip rupi duona, ryžiai su ankštiniais augalais, pvz., pupelėmis, žirniais, ryžiais, jie taip pat derinami su įvairiomis sėklomis ar pieno produktais.
Pagal jogos filosofiją maistas yra suskirstytas į tris kategorijas pagal jo teikiamą energiją (gunas): sattva, rajas (radžas) ir tamas.
Sattva simbolizuoja tyrumą, švarumą, aiškumą. Šiai grupei priklausantys maisto produktai laikomi tinkamiausiais. Teigiama, kad sattvinis maistas pamaitiną kūną, suteikia jam energijos, tuo pat metu apramina protą ir padeda pasiekti harmoniją.
Šioje maisto grupėje yra grūdai, daržovės, vaisiai, rupaus malimo miltų gaminiai, pienas, sviestas ir sūris, riešutai, medus, žolelių arbata.
Rajas energija simbolizuoja aistrą, veiksmą, nerimą. Šios grupės maistas, atvirkščiai nei sattvinis, išveda kūną ir protą iš pusiausvyros: alina protą, nors ir pamaitina, stimuliuoja kūną. Šiai grupei priklauso aštrūs prieskoniai, kava, arbata, druska, šokoladas, svogūnai, česnakai, per karštas, per aštrus, sūrus, kartus maistas.
Galiausiai tamas – energija, simbolizuojanti tinginystę, neišmanymą, baimę. Šiai grupei priklausantis maistas netinka nei kūnui, nei protui, jis slopina energiją, protinę veiklą, gebėjimą mąstyti, skatina godumą, pavydą, įvairių ligų atsiradimą.
Siekiantiems to išvengti rekomenduojama nevartoti mėsos, alkoholio, tabako, fermentuoto, riebaluose kepto, chemikalais paveikto maisto, pernokusių vaisių.
Žmonės kasdieniame gyvenime vadovaujasi skirtingais kriterijais. Tai, viena vertus, mus išskiria iš kitų, bet, kita vertus, – trukdo gyventi pagarbiai kitų žmonių atžvilgiu. Ne išimtis – sveikos gyvensenos, sveikos mitybos principai. Asmeniškai gerbiu kiekvieno žmogaus pasirinkimą maitintis vadovaujantis vienais ar kitais kriterijais. Manau, kad šiandien ir visada šventas yra tas maistas, kurį turime ant stalo – ne tik savo namuose, bet ir svečiuose.
Nepamirškime, kad šiuo metu didelė dalis žmonių, gyvenančių mūsų planetoje, neturi kuo prikimšti pilvą. Jiems ir tamas tipo maistas akimirksniu pavirstų sattva. Žinoma, jei esame priveligijuota žmonijos dalis ir galime rinktis, ką valgyti, tai rinkimės, kas mums atrodo sveika. Žodis joga reiškia susijungti. Tai galima traktuoti kaip žmogaus jungtį su savimi (vidinė harmonija), žmogaus jungtį su kitais žmonėmis (harmoningas ryšis su aplinkiniais), žmogaus jungtį su visu mus supančiu Pasauliu. Jogą praktikuojantis žmogus kasdien turi mažinti savo Ego, kasdien stiprinti Meilę jį supantiems žmonėms, kasdien puoselėti Nuolankumą, o ne atvirkščiai. Įvairios jogos sistemos gali tik padėti žmogui siekti šio tikslo, bet neturi tapti Tikslu.
• 600 g morkų, stambiai supjaustytų
• 2 valgomieji šaukštai sviesto
• 2 nedideli porai, supjaustyti žiedeliais
• 2 arbatiniai šaukšteliai skysto medaus
• 1 lauro lapas
• 1,8 l daržovių sultinio (arba vištienos sultinio)
• Žiupsnelis maltos saldžiosios arba aštriosios paprikos prieskonių (pasirinktinai, pagal skonį)
• Druskos, pipirų (pagal skonį)
• Pora šaukštų neriebios grietinės arba natūralaus jogurto (patiekiant sriubą)
Puode ištirpinkite sviestą, suberkite porus ir kepinkite apie porą minučių, kol jie pradės minkštėti.
Suberkite morkas, paprikos prieskonius, supilkite medų, įmeskite lauro lapą ir viską kepinkite porą minučių.
Tuomet pilkite sultinį, užvirkite ir virinkite apie pusvalandį. Išvirusią sriubą sutrinkite trintuve, supilkite atgal į puodą, pabarstykite druska, pipirais ir prieš patiekdami pašildykite.
Patiekite su šaukšteliu grietinės ar jogurto.
• 2 skardinės avinžirnių (skardinė - maždaug 400 g), galite naudoti ir paprastus, namie virtus avinžirnius
• 400–450 g viso grūdo spagečių
• 1 aštrusis pipiras (šviežias arba džiovintas)
• 1 šakelė šviežio rozmarino arba valgomasis šaukštas džiovinto
• 1 vidutinio dydžio svogūnas, supjaustytas kubeliais
• 1 didelė morka, supjaustyta kubeliais
• 1 saliero kotelis, supjaustytas kubeliais
• 2 valgomieji šaukštai alyvuogių aliejaus
• 1 skiltelė česnako
• 2 valgomieji šaukštai sviesto
• Druskos, pipirų
• Šiek tiek tarkuoto kietojo sūrio pabarstymui
Didelėje keptuvėje arba puode įkaitinkite šiek tiek alyvuogių aliejaus. Sumažinkite ugnį, įmeskite česnako skiltelę ir kepinkite, kol gražiai pagels, tuomet dėkite pipirą, rozmariną, svogūną, morką, salierą ir gerai išmaišykite. Kiek padidinkite ugnį ir viską, nuolat maišydami, kepinkite apie 15 min.
Išimkite česnaką ir rozmariną (jei naudojate šakelę). Suberkite vieną skardinę avinžirnių kartu su skysčiu (arba pusę virtų avinžirnių ir šiek tiek vandens), prieš berdami kitą skardinę avinžirnių skystį, nusunkite ir atsidėkite. Viską užvirinkite ir šiek tiek sumažinę ugnį virkite tol, kol maždaug pusė skysčio išgaruos (kelias minutes). Išimkite pipirą ir mišinį padėkite šiltai.
Pasūdytame vandenyje spagečius virkite apie 8–10 min., juos išimkite vos prieš galutinai išverdant. Nusunkite ir suverskite į puodą su daržovėmis ir avinžirniais. Viską kartu dar pavirkite 2–3 min., įdėkite sviestą. Jei patiekalas atrodo sausokas, įpilkite šiek tiek atsidėto avinžirnių skysčio arba paprasto vandens. Pagal skonį pabarstykite druska ir pipirais.
Skausmas - subjektyvus pojūtis. Jo intensyvumas priklauso nuo organų pažeidimo, skausmo slenksčio, centrinės nervų sistemos būklės. Daugybė moterų nuolat patiria nuolatinį ar epizodinį skausmą, kuris trukdo gyventi, pailsėti, užmigti. Jis yra pagrindinis daugelio ginekologinių ligų simptomas. Nukenčia asmeninis, socialinis ir seksualinis gyvenimas, moteris atrodo liguistai ir nuolat pavargusi....
Skaityti daugiauKiek turėtų trukti lytinis aktas, geriausiai žino moteris, todėl jos ir reikia pasiklausti. Bet ar verta patikėti, kai ji meilikaujančiai sako, jog jai užtenka ir tų 30 sekundžių? Greičiausiai protinga ir mylinti moteris labai nenusimins dėl kelių per greitai išsiveržusios sėklos kartų, bet jeigu taip atsitinka visada? Paguodžiant galima pasakyti, kad priešlaikinė ejakuliacija - lengviausiai išsprendžiama seksualinė problema....
Skaityti daugiauKasdien pas ginekologus apsilanko daugybė įvairaus amžiaus moterų, kurias vargina mėnesinių ciklo sutrikimai. Kartais gali užtekti tik menko streso, didelio nuovargio, ir menstruacijos sutrinka. Kiekviena moteris bent kartą patiria nedidelių ciklo nukrypimų, kurie nekelia didelio pavojaus, tačiau kartais tai gali būti prasidedančios ligos signalas. Kaip išgirsti tokį signalą ir juo pasirūpinti? Kalbamės su akušere-ginekologe Vita JAUNIŠKIENE....
Skaityti daugiauPrižiūrėti ausis ne mažiau svarbu nei reguliariai valyti dantis, plauti plaukus ar karpyti nagus. Daugiausia ausų priežiūros sunkumų sukelia joje besikaupiančios tąsios, geltonos išskyros - ausies siera. Šių išskyrų kiekis yra individualus: vieniems jos gaminasi tiek mažai, kad ji niekada nesikaupia, tuo tarpu kitų ausyse kamščiai susidaro kas du trys mėnesiai. Nepamanykite, jog ausies siera tik teikia rūpesčių - ji yra labai svarbi bei naudinga, nes apsaugo ausų landas (nuo būgnelio iki išorinės ausies) nuo dulkių, bakterijų ir kitų nešvarumų. Taigi jos ausyje turi būti, tik, žinoma, ne per daug....
Skaityti daugiauBeveik kiekvienam bent kartą gyvenime ūžė, spengė ar zvimbė ausyse. Tačiau ar visada į tokius dalykus reikia kreipti dėmesį? Viena mūsų žurnalo skaitytoja pasakoja apie savo problemą ir klausia: „Jau keleri metai man tiek dieną, tiek naktį ūžia ausyse. Ar yra kokių gydymo būdų nuo to ūžesio išsigydyti, ar teks kentėti visą gyvenimą?“ Manau, šis klausimas labai aktualus daugeliui, taigi pasistengsiu papasakoti apie šį simptomą išsamiau...
Skaityti daugiauTikrai nedaugelis vos sunegalavę skuba pas gydytoją. Visų pirma, kol užsiregistruosi ir pateksi, nesunki liga praeis savaime, o jei reikia tik konsultacijos... Gyvename XXI amžiuje, todėl daugeliui visagalis internetas yra geriausias patarėjas. Veikiausiai todėl žurnalo „Sveikas žmogus“ interneto tinklalapyje, taip pat vis populiarėjančiame „Facebook“ puslapyje ir sulaukiame daugiausia mūsų skaitytojų klausimų. Kiti savo problemas išdėsto laiške redakcijai. Apžvelgsime dalį jų. Šįkart pasirinkome ginekologiją, o į klausimus atsako Kauno klinikų Akušerijos ir ginekologijos klinikos Moterų konsultacijos vadovė docentė Rosita Aniulienė....
Skaityti daugiauKiekvienai porai moters nėštumo metu lytiniai santykiai sukelia tam tikrų dvejonių. Vienoms poroms nėštumas seksualiniam gyvenimui teikia tik privalumų, kitoms – tai susirūpinimas ir problemos. Iškyla begalės klausimų, į kuriuos atsakymus gali pateikti tik moterį nėštumo metu prižiūrintis gydytojas. Kas atsitiks, jeigu moteris patirs orgazmą? Ar galima mylintis sužaloti kūdikį? Ar gali seksas sukelti persileidimą? Kokia yra infekcijos patekimo rizika? Į šiuos klausimus atsako Vilniaus gimdymo namų akušerė-ginekologė ALINA KITOVIENĖ....
Skaityti daugiauMoksliniai tyrimai nustatė, kad natūrali kontracepcija ne tik įmanoma, bet ir gali būti efektyvi (toms, kurių ciklas reguliarus, patikimumas – daugiau nei 90 proc.). Kiekviena moteris turi tam tikrą ciklo ritmą, todėl reikia tik išmokti stebėti savo pojūčius. Dažniausiai rekomenduojama naudotis keliomis vaisingų ir nevaisingų dienų nustatymo metodikomis. Apie kalendorinį, temperatūros ir gleivių stebėjimo metodus konsultuoja gydytojas ginekologas med.dr. Genadijus KRAVČENKA....
Skaityti daugiauGinekologė Violeta Jonaitienė jau septynerius metus nepaliauja žavėtis Suomijos mokslininkų išradimu – hormonine gimdos spirale. Šiai kontracepcijos priemonei prieš dešimtmetį pasirodžius Lietuvoje, gydytoja viena pirmųjų šalyje ėmė ją siūlyti savo pacientėms. Pasak ginekologės, per tiek metų neteko girdėti blogų atsiliepimų, o dažna moteris po kurio laiko grįžta „antram kartui“. Jonaitienė yra tokia tikra šios priemonės veiksmingumu, nes pati yra ją išbandžiusi. Gydytoja ją dažniausiai skiria nemaloniam sutrikimui, kuris kamuoja daugelį moterų, – gausioms mėnesinėms mažinti....
Skaityti daugiauVitaminai ir mikroelementai – kiekvieno žmogaus organizmui būtinos medžiagos. Norėdami išvengti organizmo išsekimo, imuninės sistemos susilpnėjimo, turėtume kasdien papildyti savo maisto racioną vitaminais ir mineralinėmis medžiagomis. Šįkart apie tai, kodėl mūsų organizmui taip reikalingas magnis....
Skaityti daugiauŽmogaus kūne nuolatos vyksta įvairios cheminės reakcijos. Vykstant medžiagų apykaitai, kūno temperatūra svyruoja apie + 37°C. Tačiau žmonės ar net žmonių bendruomenės turi individualias „normalios“ kūno temperatūros variacijas. Išsamiau apie visa tai kalbamės su Kauno medicinos universiteto klinikų Infekcinių ligų klinikos prof. Alvydu Laiškoniu....
Skaityti daugiauNuo senų laikų geriamoji soda buvo patikima pagalbininkė ir pyragą kepant, ir virtuvę valant, ir ligas visokias išvaikant. Prisiminkime jos galias ir paklausykime įvairių specialistų nuomonės, kuo soda gali padėti dabar....
Skaityti daugiauMedicinos specialistai, remdamiesi pasaulio statistikos duomenimis, teigia, kad dauguma ligų prasideda nuo žarnyno veiklos sutrikimų. Norint išgydyti organizmą ar išvengti ligų, visų pirma būtina išvalyti organizmą – pašalinti jame susikaupusius šlakus bei toksinus....
Skaityti daugiauPakilusi temperatūra nėra liga, o tik ligos požymis. Net keliais laipsniais pakilusi temperatūra rodo organizmo reakciją į ligą – vadinasi, organizmas pradeda kovoti su liga. Žmogaus kūno temperatūra svyruoja – mažiausia ji yra naktį (tuomet lėčiausia medžiagų apykaita) ir ryte, o, organizmui tampant aktyvesniam (dieną), ji vertinama kaip normali, kai yra 36,4–36,7°C. Nuo neaukštos temperatūros vaistų nereikia. Tačiau ką daryti jei temperatūra nedaug pakilusi laikosi ilgesnį laiką? Ką rodo ilgalaikė pakilusi temperatūra, kokios galimos priežastys ir ką tokiu atveju daryti, konsultuoja Vilniaus sveikatos namų vaikų ligų gydytoja Lorita BUDRIENĖ....
Skaityti daugiauNe vieną šimtmetį stengiamasi padėti tiems, kuriems išsivysto priklausomybė nuo alkoholio. Kuriami vaistai, atrandamos vis naujos psichoterapinės metodikos, praktikuojama ir „bobučių medicina“. Kelyje į pergalę prieš priklausomybę visi metodai tinkami? Bent jau tokios nuomonės yra net kompetentingiausi medikai, dirbantys su priklausomais žmonėmis. Anot jų, alkoholizmo gydymas turi būti kompleksinis, tačiau kas įeina į tą kompleksą – artimųjų ir pačio žmogaus reikalas. TV laidos kūrybinė grupė pasikalbėjo su keliais specialistais, turinčiais ne vienerių metų darbo patirtį. Teiravomės apie vieną dažnai taikomą metodą, kuris kartais suteikia žmogui antrą galimybę, o kartais ir ne. Apie kodavimą. ...
Skaityti daugiauŠiame straipsnyje sužinosite, kokie yra pagrindiniai priklausomumo nuo alkoholio simptomai, kokios gali būti jo priežastys ir kokios šiandien yra alkoholizmo gydymo galimybės....
Skaityti daugiau
Parašykite savo nuomonę