Skirtingų mikroorganizmų atsparumas žemai temperatūrai skiriasi. Esant plius 2 C temperatūrai daugelio mikroorganizmų gyvybinė veikla nutraukiama. Tačiau egzistuoja mikroorganizmai – psichrofilai, kurie vystosi žemoje temperatūroje – nuo minus 5 C iki minus 10 C. Jiems priklauso daugelis grybų ir pelėsių. Žema temperatūra šių mikroorganizmų neužmuša, o tik pristabdo ar sulėtina jų veiklą.
Atšaldymo metu produkto temperatūra būna nuo 0oC iki 4oC. Atšaldymas sustabdo nesporinių mikroorganizmų dauginimąsi, taip pat sustabdo autolitinius ir oksidacinius procesus iki 20 parų.
Užšaldant konservuojamų produktų ląstelėse ir audiniuose vyksta dideli struktūriniai pokyčiai, susiję su protoplazmoje susidarančiais ledo kristalėliais ir intraląstelinio slėgio padidėjimu. Kai kuriais atvejais dėl šių procesų įvyksta nebeišnykstami pokyčiai, ir atšildyti tokie produktai labai skiriasi nuo šviežių. Mažiausiai pakinta produktai, kurie užšaldomi greitai. Kuo didesnis užšaldymo greitis, tuo mažesni kristalėliai susidaro ląstelės viduje ir tuo jų daugiau. Taip mažiausiai pažeidžiama ląstelių struktūra, jos nedeformuojamos. Be to, greitai užšaldytuose maisto produktuose gerai išsilaiko vitaminai. Lėtai užšaldant susidaro dideli ledo kristalai, kurie suardo ląstelės struktūrą, deformuoja ląstelės elementus. Atšylant vanduo ne iki galo grįžta į koloidus, ir produktas dehidratuojasi.
Pačios vertingiausios yra šviežios daržovės, uogos ir vaisiai, bet ir užšaldytose daržovėse ir vaisiuose labai gerai išsilaiko vitaminai. Taigi užšaldymas labai geras daržovių, vaisių ir uogų konservavimo būdas. Gerai laikosi užšaldyti žalieji žirneliai, šparaginės pupelės, įvairūs kopūstai (žiediniai, briuselio), brokoliai, špinatai, morkos, moliūgai, cukinijos, paprikos, porai netgi žalumynai – rūgštynės, špinatai, krapai, petražolės, salierai.
Daržoves, uogas ir vaisius, kuriuos ketinate užšaldyti, turi būti kuo šviežesni. Po kelių dienų daržovės praranda daug vitaminų, mineralų ir maistingųjų savybių. Šaldyti galima ir sveikas, ir supjaustytas ar sutarkuotas daržoves. Daržoves sriuboms geriausia šaldyti porcijomis.
Nerekomenduojama užšaldyti bulvių, nes pakinta jų konsistencija, jos pasidaro saldžios. Taip pat nerekomenduojama užšaldyti ridikėlių ir krienų.
Užšaldytos daržovės nelabai tinka mišrainėms, tačiau puikiai tinka sriuboms ir antriesiems patiekalams. Atšildyti pomidorai tinka tik padažams ir sriuboms, o, pavyzdžiui, agurkai gali būti panaudoti ir šviežioms salotoms, tačiau jeigu jie laikomi supjaustyti griežinėliais. Šviežioms salotoms pagardinti tinka užšaldyti žalumynai: krapai, petražolės, saliero lapeliai, svogūnų laiškai, porai. Juos reikėtų užšaldyti jau smulkiai supjaustytus.
Užšaldymui skirtus vaisius ir uogas pirmiausia reikia nuplauti ir labai kruopščiai nusausinti, po to vienu sluoksniu suberti ant padėkliukų. Visiškai sušalusios uogos ar daržovės perpilamos į hermetiškai uždaromus indelius arba polietileno maišelius. Šaldytus vaisius, uogas, daržoves galima laikyti suvyniotus į polietileninę ar aliuminio foliją. Jai nekenkia drėgmė, ji nelaidi orui, nepraleidžia kvapų. Nevirtas daržoves galima laikyti ir hermetiškai užlydytuose polietileno maišeliuose. Virtas daržoves, virtus ar blanširuotus vaisus, uogas galima šaldyti specialiuose plastikiniuose indeliuose su hermetiškais dangteliais. Šaldiklyje stiklo indų laikyti nepatartina, nes jie gali sprogti.
Tinkamas supakavimas taip pat labai svarbus. Produktai turi būti supakuoti sandariai, nes, jei pakuotė nesandari, patekęs vanduo gali sumažinti produkto vertę. Rekomenduojama ant pakuotės pažymėti šiuos duomenis: turinį, kiekį ir datą, kada produktas užšaldytas.
Užšaldyti vaisiai, uogos ir daržovės laikomi 18 laipsnių šalčio temperatūroje. Labai svarbu, kad ši temperatūra būtų stabili. Namų sąlygomis tokia temperatūra palaikoma tik šaldiklyje. Tokiomis sąlygomis nepakinta maistinė ir biologinė produkto vertė. Daržoves ir kai kuriuos vaisius prieš dedant į šaldiklį reikia šiek tiek apvirti, tada jų kokybė bus šiek tiek geresnė.
Užšaldyti galima visus valgomuosius grybus – ir šviežius, ir virtus, ir keptus. Šaldyti grybai taip pat nepraranda maistinės vertės. Šaldomi tik jauni, tvirti, nelabai vandeningi grybai, pvz., baravykai, kelmučiai, pilkosios stirnabudės. Šie užšaldyti grybai nepraranda maistinės vertės, o, pavyzdžiui, voveraitės gali apkarsti. Prieš užšaldant šviežius grybus būtina švariai nuvalyti, bet jokiu būdu neplauti. Tuomet įvynioti į folijos lapą ir sudėti į šaldiklį. Galima užšaldyti ir keptus ar troškintus grybus, tačiau jie turi būti kepti su sviestu, bet ne su augaliniu aliejumi. Keptus užšaldytus grybus galima laikyti 3–4 mėnesius. Šviežius užšaldytus grybus tokiomis sąlygomis galima išlaikyti maždaug metus.
Produktų laikymo trukmė šaldiklyje priklauso nuo jo sudėties, užšaldymo būdo ir pakavimo. Namų sąlygomis užšaldyto maisto vartojimo laikas yra mažesnis negu užšaldyto pramoniniu būdu. Maisto produktus užšaldant šaldiklyje net jų vidurys sušąla per labai trumpą laiką. Pramoniniuose šaldikliuose temperatūra siekia nuo 20 iki 50 laipsnių šalčio. Todėl maisto produktuose esantis vanduo sušąla į labai smulkius kristalus, kurie neardo ląstelių.
Maisto produktų kokybei labai svarbu ir jų atšildymo būdas. Vaisiams ir uogoms atšildyti labiausiai tinka aukšta temperatūra. Ruošiant maistą, užšaldytas daržoves reikia dėti į verdantį vandenį. Negalima atšildyti lėtai, nes tuomet jos ištiš, ir taip prarasime dalį vitaminų bei mineralinių medžiagų. Atšildyti vaisiai būna ne tokios konsistencijos kaip švieži, tačiau tinka kompotams, kepiniams, desertams, kremams, padažams. Atšilę arba iš dalies atšilę šaldyti produktai turėtų būti kuo greičiau ruošiami ir valgomi. Šaltas oras tik išsaugo maistą, bet neapsaugo nuo mikroorganizmų, dėl kurių maistas genda.
Grybus nuvalykite peiliu, perpjaukite pusiau, jei reikia, išpjaukite pažeistas vietas. Puode užvirinkite 5 l vandens su 1 g citrinų rūgšties. Į verdantį vandenį porcijomis suverskite grybus (1 porcija – 500 g grybų). Virkite ant stiprios ugnies. Po 2 minučių grybus išgriebkite, perliekite šaltu vandeniu ir nuvarvinkite sietelyje. Grybų sunką perkoškite pro tankų sietelį. Grybus supjaustykite griežinėliais, glaudžiai sudėkite į tinkamo dydžio šaldymui skirtus indelius ir užpilkite nuoviru. Kai nuoviras visai atvės, sudėkite į šaldiklį. Užšaldytus grybus galima laikyti apie 8 mėnesius. Prieš ruošiant patiekalus grybus 5 minutes pavirti ant vidutinės ugnies.
Pažeistus kopūstų lapus nupjaukite, išpjaukite kietą kotą, kopūstus supjaustykite šiaudeliais. Puode užvirinkite 5 litrus vandens. 1/2 kg kopūstų suberkite į sietelį ir 5 minutėms panardinkite į vandenį. Baltuosius kopūstus pagardinkite žiupsneliu druskos, raudongūžius kopūstus – actu (1/8 l). Kad išvirti kopūstai neprarastų vitaminu, juos rekomenduojama perlieti šaltu vandeniu, po to gerai nuvarvinti.
• Šaldymas cukruje. Pabarstykite uogas, vaisius cukrumi ir atsargiai išmaišykite. Palikite 10–15 minučių, nupilkite sultis, kurios išsiskirs dėl cukraus, arba sušaldykite iš karto su sultimis.
• Šaldymas sirupe. Ištirpinkite cukrų šiltame vandenyje. Atvėsinkite, užpilkite sirupo tiek, kad vaisiai būtų apsemti. Vieną ketvirtąją cukraus galima pakeisti medumi.
• Sausas šaldymas. Supakuokite uogas ar vaisius į indą, sandariai uždarykite ir užšaldykite. Rekomenduojama mažiems nepjaustytiems vaisiams ir uogoms, kurie skanūs ir be cukraus. Ant padėklo arba negiliame inde paskirstykite uogas ar vaisius vienu sluoksniu ir užšaldykite. Kai sušals, greitai supakuokite ir grąžinkite į šaldiklį. Toks pakavimo būdas leidžia padalinti vaisius porcijomis ir neleidžia jiems sulipti.
Artėjant šventei, atšaldyti šampano taurę ar kokteilį ledo gabalėliu jau įprasta. Ypatingus ledo gabalėlius galima pasigaminti ne tik šiuo tikslu, bet ir vaikų gėrimams pagardinti. Galima pasiruošti ypatingus ledo gabalėlius iš vaisių ar uogų sulčių. Taip pat į specialias ledui skirtas formeles galima įdėti po uogą ar vaisiaus gabaliuką ir užpilti sultimis.
Skausmas - subjektyvus pojūtis. Jo intensyvumas priklauso nuo organų pažeidimo, skausmo slenksčio, centrinės nervų sistemos būklės. Daugybė moterų nuolat patiria nuolatinį ar epizodinį skausmą, kuris trukdo gyventi, pailsėti, užmigti. Jis yra pagrindinis daugelio ginekologinių ligų simptomas. Nukenčia asmeninis, socialinis ir seksualinis gyvenimas, moteris atrodo liguistai ir nuolat pavargusi....
Skaityti daugiauKiek turėtų trukti lytinis aktas, geriausiai žino moteris, todėl jos ir reikia pasiklausti. Bet ar verta patikėti, kai ji meilikaujančiai sako, jog jai užtenka ir tų 30 sekundžių? Greičiausiai protinga ir mylinti moteris labai nenusimins dėl kelių per greitai išsiveržusios sėklos kartų, bet jeigu taip atsitinka visada? Paguodžiant galima pasakyti, kad priešlaikinė ejakuliacija - lengviausiai išsprendžiama seksualinė problema....
Skaityti daugiauKasdien pas ginekologus apsilanko daugybė įvairaus amžiaus moterų, kurias vargina mėnesinių ciklo sutrikimai. Kartais gali užtekti tik menko streso, didelio nuovargio, ir menstruacijos sutrinka. Kiekviena moteris bent kartą patiria nedidelių ciklo nukrypimų, kurie nekelia didelio pavojaus, tačiau kartais tai gali būti prasidedančios ligos signalas. Kaip išgirsti tokį signalą ir juo pasirūpinti? Kalbamės su akušere-ginekologe Vita JAUNIŠKIENE....
Skaityti daugiauPrižiūrėti ausis ne mažiau svarbu nei reguliariai valyti dantis, plauti plaukus ar karpyti nagus. Daugiausia ausų priežiūros sunkumų sukelia joje besikaupiančios tąsios, geltonos išskyros - ausies siera. Šių išskyrų kiekis yra individualus: vieniems jos gaminasi tiek mažai, kad ji niekada nesikaupia, tuo tarpu kitų ausyse kamščiai susidaro kas du trys mėnesiai. Nepamanykite, jog ausies siera tik teikia rūpesčių - ji yra labai svarbi bei naudinga, nes apsaugo ausų landas (nuo būgnelio iki išorinės ausies) nuo dulkių, bakterijų ir kitų nešvarumų. Taigi jos ausyje turi būti, tik, žinoma, ne per daug....
Skaityti daugiauBeveik kiekvienam bent kartą gyvenime ūžė, spengė ar zvimbė ausyse. Tačiau ar visada į tokius dalykus reikia kreipti dėmesį? Viena mūsų žurnalo skaitytoja pasakoja apie savo problemą ir klausia: „Jau keleri metai man tiek dieną, tiek naktį ūžia ausyse. Ar yra kokių gydymo būdų nuo to ūžesio išsigydyti, ar teks kentėti visą gyvenimą?“ Manau, šis klausimas labai aktualus daugeliui, taigi pasistengsiu papasakoti apie šį simptomą išsamiau...
Skaityti daugiauTikrai nedaugelis vos sunegalavę skuba pas gydytoją. Visų pirma, kol užsiregistruosi ir pateksi, nesunki liga praeis savaime, o jei reikia tik konsultacijos... Gyvename XXI amžiuje, todėl daugeliui visagalis internetas yra geriausias patarėjas. Veikiausiai todėl žurnalo „Sveikas žmogus“ interneto tinklalapyje, taip pat vis populiarėjančiame „Facebook“ puslapyje ir sulaukiame daugiausia mūsų skaitytojų klausimų. Kiti savo problemas išdėsto laiške redakcijai. Apžvelgsime dalį jų. Šįkart pasirinkome ginekologiją, o į klausimus atsako Kauno klinikų Akušerijos ir ginekologijos klinikos Moterų konsultacijos vadovė docentė Rosita Aniulienė....
Skaityti daugiauKiekvienai porai moters nėštumo metu lytiniai santykiai sukelia tam tikrų dvejonių. Vienoms poroms nėštumas seksualiniam gyvenimui teikia tik privalumų, kitoms – tai susirūpinimas ir problemos. Iškyla begalės klausimų, į kuriuos atsakymus gali pateikti tik moterį nėštumo metu prižiūrintis gydytojas. Kas atsitiks, jeigu moteris patirs orgazmą? Ar galima mylintis sužaloti kūdikį? Ar gali seksas sukelti persileidimą? Kokia yra infekcijos patekimo rizika? Į šiuos klausimus atsako Vilniaus gimdymo namų akušerė-ginekologė ALINA KITOVIENĖ....
Skaityti daugiauMoksliniai tyrimai nustatė, kad natūrali kontracepcija ne tik įmanoma, bet ir gali būti efektyvi (toms, kurių ciklas reguliarus, patikimumas – daugiau nei 90 proc.). Kiekviena moteris turi tam tikrą ciklo ritmą, todėl reikia tik išmokti stebėti savo pojūčius. Dažniausiai rekomenduojama naudotis keliomis vaisingų ir nevaisingų dienų nustatymo metodikomis. Apie kalendorinį, temperatūros ir gleivių stebėjimo metodus konsultuoja gydytojas ginekologas med.dr. Genadijus KRAVČENKA....
Skaityti daugiauGinekologė Violeta Jonaitienė jau septynerius metus nepaliauja žavėtis Suomijos mokslininkų išradimu – hormonine gimdos spirale. Šiai kontracepcijos priemonei prieš dešimtmetį pasirodžius Lietuvoje, gydytoja viena pirmųjų šalyje ėmė ją siūlyti savo pacientėms. Pasak ginekologės, per tiek metų neteko girdėti blogų atsiliepimų, o dažna moteris po kurio laiko grįžta „antram kartui“. Jonaitienė yra tokia tikra šios priemonės veiksmingumu, nes pati yra ją išbandžiusi. Gydytoja ją dažniausiai skiria nemaloniam sutrikimui, kuris kamuoja daugelį moterų, – gausioms mėnesinėms mažinti....
Skaityti daugiauVitaminai ir mikroelementai – kiekvieno žmogaus organizmui būtinos medžiagos. Norėdami išvengti organizmo išsekimo, imuninės sistemos susilpnėjimo, turėtume kasdien papildyti savo maisto racioną vitaminais ir mineralinėmis medžiagomis. Šįkart apie tai, kodėl mūsų organizmui taip reikalingas magnis....
Skaityti daugiauŽmogaus kūne nuolatos vyksta įvairios cheminės reakcijos. Vykstant medžiagų apykaitai, kūno temperatūra svyruoja apie + 37°C. Tačiau žmonės ar net žmonių bendruomenės turi individualias „normalios“ kūno temperatūros variacijas. Išsamiau apie visa tai kalbamės su Kauno medicinos universiteto klinikų Infekcinių ligų klinikos prof. Alvydu Laiškoniu....
Skaityti daugiauNuo senų laikų geriamoji soda buvo patikima pagalbininkė ir pyragą kepant, ir virtuvę valant, ir ligas visokias išvaikant. Prisiminkime jos galias ir paklausykime įvairių specialistų nuomonės, kuo soda gali padėti dabar....
Skaityti daugiauMedicinos specialistai, remdamiesi pasaulio statistikos duomenimis, teigia, kad dauguma ligų prasideda nuo žarnyno veiklos sutrikimų. Norint išgydyti organizmą ar išvengti ligų, visų pirma būtina išvalyti organizmą – pašalinti jame susikaupusius šlakus bei toksinus....
Skaityti daugiauPakilusi temperatūra nėra liga, o tik ligos požymis. Net keliais laipsniais pakilusi temperatūra rodo organizmo reakciją į ligą – vadinasi, organizmas pradeda kovoti su liga. Žmogaus kūno temperatūra svyruoja – mažiausia ji yra naktį (tuomet lėčiausia medžiagų apykaita) ir ryte, o, organizmui tampant aktyvesniam (dieną), ji vertinama kaip normali, kai yra 36,4–36,7°C. Nuo neaukštos temperatūros vaistų nereikia. Tačiau ką daryti jei temperatūra nedaug pakilusi laikosi ilgesnį laiką? Ką rodo ilgalaikė pakilusi temperatūra, kokios galimos priežastys ir ką tokiu atveju daryti, konsultuoja Vilniaus sveikatos namų vaikų ligų gydytoja Lorita BUDRIENĖ....
Skaityti daugiauNe vieną šimtmetį stengiamasi padėti tiems, kuriems išsivysto priklausomybė nuo alkoholio. Kuriami vaistai, atrandamos vis naujos psichoterapinės metodikos, praktikuojama ir „bobučių medicina“. Kelyje į pergalę prieš priklausomybę visi metodai tinkami? Bent jau tokios nuomonės yra net kompetentingiausi medikai, dirbantys su priklausomais žmonėmis. Anot jų, alkoholizmo gydymas turi būti kompleksinis, tačiau kas įeina į tą kompleksą – artimųjų ir pačio žmogaus reikalas. TV laidos kūrybinė grupė pasikalbėjo su keliais specialistais, turinčiais ne vienerių metų darbo patirtį. Teiravomės apie vieną dažnai taikomą metodą, kuris kartais suteikia žmogui antrą galimybę, o kartais ir ne. Apie kodavimą. ...
Skaityti daugiauŠiame straipsnyje sužinosite, kokie yra pagrindiniai priklausomumo nuo alkoholio simptomai, kokios gali būti jo priežastys ir kokios šiandien yra alkoholizmo gydymo galimybės....
Skaityti daugiau
Parašykite savo nuomonę