Kai 1836 metais Justus von Liebig susintetino pirmuosius chemikalus, tikėdamasis pagerinti dirvožemio kokybę, jo darbo vaisiais niekas per daug nesusižavėjo, nes tikėtini lūkesčiai nepasiteisino. Derlius pagerėdavo trumpam laikui, tačiau vėliau pasirodydavo, jog reikia vis daugiau chemikalų, norint palaikyti gerą derlių ir kovoti su piktžolėmis. Intensyvūs ūkiai ekonomiškai nepasiteisino – tokiame ūkyje reikia 20 energijos kalorijų, kad būtų galima gauti 12 kalorijų maisto, o ekologiniame ūkyje užtenka 1 kalorijos, norint gauti 12 kalorijų maisto. Mirdamas von Liebig sielojosi ne taip supratęs natūralios gamtos dėsnius ir meldė Dievo atleidimo dėl savo arogantiško požiūrio. Po jo mirties chemikalai po truputį prasiskynė kelią, ypač po Antrojo pasaulinio karo, kai reikėjo sugalvoti, kur dėti karo pramonės sukurtus chemikalus. Stipraus lobizmo pastangomis vyriausybės pradėjo mokėti ūkininkams iš mokesčių mokėtojų pinigų už kiekvieną pesticidų maišelį, ir taip pesticidai prasiskynė kelią į žemdirbystę.
Nuo to laiko pesticidų naudojimas padidėjo 30 kartų, ir JAV, intensyvios žemdirbystės pionierė, jau prarado 50 proc. savo geriausio dirvožemio. Cheminės trąšos neigiamai veikia žmonių sveikatą – KASDIEN nuo sąlyčio su pesticidais apsinuodija 71000 ir miršta 603 žmonių. Pesticidai, patekę į dirvožemį, galiausiai atsiduria motinos piene. Jau neabejojama, kad yra naudojama tokių cheminių trąšų, kurios sukelia vėžį, skatina mutacijas, žaloja embrioną, skatina nutukimą ir išbalansuoja hormonų pusiausvyrą. Nuo tada, kai buvo pradėtos naudoti cheminės trąšos, daržovėse aptinkama vis mažiau vitaminų ir mineralų, pavyzdžiui, špinatuose geležies sumažėjo 60 proc., brokoliai prarado 75 proc. kalcio, morkose nebėra 75 proc. magnio ir t.t. Cheminių priedų naudojimas maisto produktų gamyboje palengvina gamintojų darbą, bet vartotojai jau nebegauna visaverčio natūralaus produkto. Yra prarandami milžiniški dirvožemio plotai dėl didelio pesticidų naudojimo bei masiško miškų kirtimo. Iš viso apie 2000 mln. ha dirvožemio yra nuniokota dėl pramoninės veiklos. Mes prarandame energijos generavimo dirbtuvę – dirvožemį, kuriame prasideda visos gyvybės formos. Taip mes vykdome lėtą savižudybę.
Ekologinė žemdirbystė ilgai buvo apšaukiama progreso priešu Nr.1 dėl vienos vienintelės priežasties – tokio ūkininkavimo būdo negali monopolizuoti. Tarptautinės korporacijos, siekiančios monopolizuoti maisto tiekimo grandinę, nebegalėtų pelnytis iš pesticidų ir genetiškai modifikuotų sėklų prekybos, įtraukdamos ūkininkus į užburtą ratą, iš kurio labai sunku išlipti. Įprastinių maisto produktų pigumas buvo tik iliuzija, mat tikri kaštai buvo užslėpti ir sąskaitos mums atkeliaudavo kitais keliais. Soil Association skaičiavimais, už įprastinį maistą mokame tris kartus: vieną kartą tiesiogiai kasoje ir du kartus netiesiogiai mokesčių pavidalu per subsidijas intensyvios žemdirbystės ūkiams ir finansuojant taršos valymo projektus. Vartotojai pirmenybę teikė mažai produktų kainai, o ne kokybei ar intensyvios žemdirbystės poveikį aplinkai. Viso to pasekmes aiškiai matome dabar – užteršta aplinka, sunykusi bioįvairovė, blogesnė žmonių sveikata, nualintas dirvožemis ir suprastėjusi ekonominė kaimo žmonių padėtis. Tai kaina, kurią mokame už „pigius“ maisto produktus.
Pastebėjus neigiamus intensyvios žemdirbystės padarinius aplinkai bei žmonių sveikatai ir susivokus, jog išsivysčiusiose šalyje beveik niekur negalima buvo rasti nusipirkti be pesticidų išaugintų ir be cheminių priedų apdirbtų produktų, užsimezgė vadinamasis ekojudėjimas, apimantis ekologinius ūkius, gamybos įmones, gaminančias pagal ekologinius standartus, patvirtintus nepriklausomų trečiųjų tarnybų, ir specializuotas parduotuves – kad patenkintų augančią ekologiškų produktų paklausą. Ekologiškų produktų paklausa auga ne tik Europoje ir Šiaurės Amerikoje, bet ir daugelyje ekonomiškai besivystančių šalių. Vis daugiau šalių vyriausybių imasi proteguoti ekologinę žemdirbystę įgyvendindamos darnaus vystymosi strategiją.
Ekologiškų produktų pranašumu neabejojama, daugybė tyrimų patvirtina, kad tai yra sveikesnis ir saugesnis maistas, nes ekologiniai standartai draudžia cheminių trąšų, GMO, dirbtinių maisto priedų, hormonų ir antibiotikų vartojimą. Tačiau aukštesnė ekologinių produktų kaina atbaido ne vieną potencialų pirkėją. Kainos yra aukštesnės, nes pasauliniu mastu paklausa yra didesnė už pasiūlą ir ūkininkams yra labai sunkus pereinamasis laikotarpis, kai reikia panaikinti dirvožemio priklausomybę nuo cheminių trąšų, todėl natūralu, kad yra tikimasi, jog vartotojai atsilygins žemdirbiams už tai, kad jie rūpinasi aplinka ir žmonių sveikata. Nors rinka auga dinamiškai, dar nėra pasiektas aukštas ekonomijos lygis. Tačiau ekonominė recesija diktuoja naujas taisykles – dabar maisto produktai turi būti ne tik ekologiški ir natūralūs, bet ir už prieinamą kainą. Ekologiškumas nėra ta prabanga, kurią galima atidėti geresniems ekonominiams laikams; tai yra būtinybė, kuri padės mums išbristi iš krizės, kurią sukėlė neteisingas žemės išteklių naudojimas. Investicija į savo sveikatą ir aplinkos tausojimą yra pati geriausia investicija, kuri negali neatsipirkti net per pačias giliausias krizes.
Kiekvienas žmogus gali lengvai rasti vaidmenį šiuo transformacijos periodu, kai ekologinių principų supratimas ir pritaikymas yra ne šiaip sau mados klyksmas, o būtinybė siekiant užtikrinti kokybišką gyvenimą dabar ir ateityje. Vyriausybės turėtų nustoti subsidijuoti intensyvią žemdirbystę ir padėti ūkininkams pereiti prie ekologinio ūkininkavimo, gamybos įmonės turėtų atkreipti dėmesį į šią perspektyvią rinką, o vartotojai turėtų suprasti, kad, rinkdamiesi ekologiškus, natūralius ir aplinkai draugiškus produktus, jie skatina vis daugiau kompanijų persiorientuoti dirbti nauja, ekologiška linkme. Ekologiškas maistas turi tapti norma, nes sveikai maitintis yra prigimtinė žmogaus teisė, o ne laikina mada ar prabanga.
Skausmas - subjektyvus pojūtis. Jo intensyvumas priklauso nuo organų pažeidimo, skausmo slenksčio, centrinės nervų sistemos būklės. Daugybė moterų nuolat patiria nuolatinį ar epizodinį skausmą, kuris trukdo gyventi, pailsėti, užmigti. Jis yra pagrindinis daugelio ginekologinių ligų simptomas. Nukenčia asmeninis, socialinis ir seksualinis gyvenimas, moteris atrodo liguistai ir nuolat pavargusi....
Skaityti daugiauKiek turėtų trukti lytinis aktas, geriausiai žino moteris, todėl jos ir reikia pasiklausti. Bet ar verta patikėti, kai ji meilikaujančiai sako, jog jai užtenka ir tų 30 sekundžių? Greičiausiai protinga ir mylinti moteris labai nenusimins dėl kelių per greitai išsiveržusios sėklos kartų, bet jeigu taip atsitinka visada? Paguodžiant galima pasakyti, kad priešlaikinė ejakuliacija - lengviausiai išsprendžiama seksualinė problema....
Skaityti daugiauKasdien pas ginekologus apsilanko daugybė įvairaus amžiaus moterų, kurias vargina mėnesinių ciklo sutrikimai. Kartais gali užtekti tik menko streso, didelio nuovargio, ir menstruacijos sutrinka. Kiekviena moteris bent kartą patiria nedidelių ciklo nukrypimų, kurie nekelia didelio pavojaus, tačiau kartais tai gali būti prasidedančios ligos signalas. Kaip išgirsti tokį signalą ir juo pasirūpinti? Kalbamės su akušere-ginekologe Vita JAUNIŠKIENE....
Skaityti daugiauPrižiūrėti ausis ne mažiau svarbu nei reguliariai valyti dantis, plauti plaukus ar karpyti nagus. Daugiausia ausų priežiūros sunkumų sukelia joje besikaupiančios tąsios, geltonos išskyros - ausies siera. Šių išskyrų kiekis yra individualus: vieniems jos gaminasi tiek mažai, kad ji niekada nesikaupia, tuo tarpu kitų ausyse kamščiai susidaro kas du trys mėnesiai. Nepamanykite, jog ausies siera tik teikia rūpesčių - ji yra labai svarbi bei naudinga, nes apsaugo ausų landas (nuo būgnelio iki išorinės ausies) nuo dulkių, bakterijų ir kitų nešvarumų. Taigi jos ausyje turi būti, tik, žinoma, ne per daug....
Skaityti daugiauBeveik kiekvienam bent kartą gyvenime ūžė, spengė ar zvimbė ausyse. Tačiau ar visada į tokius dalykus reikia kreipti dėmesį? Viena mūsų žurnalo skaitytoja pasakoja apie savo problemą ir klausia: „Jau keleri metai man tiek dieną, tiek naktį ūžia ausyse. Ar yra kokių gydymo būdų nuo to ūžesio išsigydyti, ar teks kentėti visą gyvenimą?“ Manau, šis klausimas labai aktualus daugeliui, taigi pasistengsiu papasakoti apie šį simptomą išsamiau...
Skaityti daugiauTikrai nedaugelis vos sunegalavę skuba pas gydytoją. Visų pirma, kol užsiregistruosi ir pateksi, nesunki liga praeis savaime, o jei reikia tik konsultacijos... Gyvename XXI amžiuje, todėl daugeliui visagalis internetas yra geriausias patarėjas. Veikiausiai todėl žurnalo „Sveikas žmogus“ interneto tinklalapyje, taip pat vis populiarėjančiame „Facebook“ puslapyje ir sulaukiame daugiausia mūsų skaitytojų klausimų. Kiti savo problemas išdėsto laiške redakcijai. Apžvelgsime dalį jų. Šįkart pasirinkome ginekologiją, o į klausimus atsako Kauno klinikų Akušerijos ir ginekologijos klinikos Moterų konsultacijos vadovė docentė Rosita Aniulienė....
Skaityti daugiauKiekvienai porai moters nėštumo metu lytiniai santykiai sukelia tam tikrų dvejonių. Vienoms poroms nėštumas seksualiniam gyvenimui teikia tik privalumų, kitoms – tai susirūpinimas ir problemos. Iškyla begalės klausimų, į kuriuos atsakymus gali pateikti tik moterį nėštumo metu prižiūrintis gydytojas. Kas atsitiks, jeigu moteris patirs orgazmą? Ar galima mylintis sužaloti kūdikį? Ar gali seksas sukelti persileidimą? Kokia yra infekcijos patekimo rizika? Į šiuos klausimus atsako Vilniaus gimdymo namų akušerė-ginekologė ALINA KITOVIENĖ....
Skaityti daugiauMoksliniai tyrimai nustatė, kad natūrali kontracepcija ne tik įmanoma, bet ir gali būti efektyvi (toms, kurių ciklas reguliarus, patikimumas – daugiau nei 90 proc.). Kiekviena moteris turi tam tikrą ciklo ritmą, todėl reikia tik išmokti stebėti savo pojūčius. Dažniausiai rekomenduojama naudotis keliomis vaisingų ir nevaisingų dienų nustatymo metodikomis. Apie kalendorinį, temperatūros ir gleivių stebėjimo metodus konsultuoja gydytojas ginekologas med.dr. Genadijus KRAVČENKA....
Skaityti daugiauGinekologė Violeta Jonaitienė jau septynerius metus nepaliauja žavėtis Suomijos mokslininkų išradimu – hormonine gimdos spirale. Šiai kontracepcijos priemonei prieš dešimtmetį pasirodžius Lietuvoje, gydytoja viena pirmųjų šalyje ėmė ją siūlyti savo pacientėms. Pasak ginekologės, per tiek metų neteko girdėti blogų atsiliepimų, o dažna moteris po kurio laiko grįžta „antram kartui“. Jonaitienė yra tokia tikra šios priemonės veiksmingumu, nes pati yra ją išbandžiusi. Gydytoja ją dažniausiai skiria nemaloniam sutrikimui, kuris kamuoja daugelį moterų, – gausioms mėnesinėms mažinti....
Skaityti daugiauVitaminai ir mikroelementai – kiekvieno žmogaus organizmui būtinos medžiagos. Norėdami išvengti organizmo išsekimo, imuninės sistemos susilpnėjimo, turėtume kasdien papildyti savo maisto racioną vitaminais ir mineralinėmis medžiagomis. Šįkart apie tai, kodėl mūsų organizmui taip reikalingas magnis....
Skaityti daugiauŽmogaus kūne nuolatos vyksta įvairios cheminės reakcijos. Vykstant medžiagų apykaitai, kūno temperatūra svyruoja apie + 37°C. Tačiau žmonės ar net žmonių bendruomenės turi individualias „normalios“ kūno temperatūros variacijas. Išsamiau apie visa tai kalbamės su Kauno medicinos universiteto klinikų Infekcinių ligų klinikos prof. Alvydu Laiškoniu....
Skaityti daugiauNuo senų laikų geriamoji soda buvo patikima pagalbininkė ir pyragą kepant, ir virtuvę valant, ir ligas visokias išvaikant. Prisiminkime jos galias ir paklausykime įvairių specialistų nuomonės, kuo soda gali padėti dabar....
Skaityti daugiauMedicinos specialistai, remdamiesi pasaulio statistikos duomenimis, teigia, kad dauguma ligų prasideda nuo žarnyno veiklos sutrikimų. Norint išgydyti organizmą ar išvengti ligų, visų pirma būtina išvalyti organizmą – pašalinti jame susikaupusius šlakus bei toksinus....
Skaityti daugiauPakilusi temperatūra nėra liga, o tik ligos požymis. Net keliais laipsniais pakilusi temperatūra rodo organizmo reakciją į ligą – vadinasi, organizmas pradeda kovoti su liga. Žmogaus kūno temperatūra svyruoja – mažiausia ji yra naktį (tuomet lėčiausia medžiagų apykaita) ir ryte, o, organizmui tampant aktyvesniam (dieną), ji vertinama kaip normali, kai yra 36,4–36,7°C. Nuo neaukštos temperatūros vaistų nereikia. Tačiau ką daryti jei temperatūra nedaug pakilusi laikosi ilgesnį laiką? Ką rodo ilgalaikė pakilusi temperatūra, kokios galimos priežastys ir ką tokiu atveju daryti, konsultuoja Vilniaus sveikatos namų vaikų ligų gydytoja Lorita BUDRIENĖ....
Skaityti daugiauNe vieną šimtmetį stengiamasi padėti tiems, kuriems išsivysto priklausomybė nuo alkoholio. Kuriami vaistai, atrandamos vis naujos psichoterapinės metodikos, praktikuojama ir „bobučių medicina“. Kelyje į pergalę prieš priklausomybę visi metodai tinkami? Bent jau tokios nuomonės yra net kompetentingiausi medikai, dirbantys su priklausomais žmonėmis. Anot jų, alkoholizmo gydymas turi būti kompleksinis, tačiau kas įeina į tą kompleksą – artimųjų ir pačio žmogaus reikalas. TV laidos kūrybinė grupė pasikalbėjo su keliais specialistais, turinčiais ne vienerių metų darbo patirtį. Teiravomės apie vieną dažnai taikomą metodą, kuris kartais suteikia žmogui antrą galimybę, o kartais ir ne. Apie kodavimą. ...
Skaityti daugiauŠiame straipsnyje sužinosite, kokie yra pagrindiniai priklausomumo nuo alkoholio simptomai, kokios gali būti jo priežastys ir kokios šiandien yra alkoholizmo gydymo galimybės....
Skaityti daugiau
Parašykite savo nuomonę