Penktasis jausmas

Skonį vadina penktuoju jausmu. Dažniausiai net nesusimąstome, kaip praturtina mūsų gyvenimą gebėjimas jausti skonį. Valgydami skanų patiekalą jaučiame malonumą vien dėl to, kad galime pajusti ir įvertinti jo skonį, ir neprisiliečiame prie jo, jei skonis pasirodo įtartinas.
 

Kaip juntame skonį?


Skonio jutimas – tai kompleksinis procesas, kuriame dalyvauja daug struktūrų. Skonio jutimo ląstelės, išsidėsčiusios liežuvyje, reaguoja į maistą ir gėrimus, nervinėmis skaidulomis siunčia informaciją apie skonį į smegenis, kur skonis identifikuojamas. Šių ląstelių gyvavimo trukmė – 10 dienų, viso gyvenimo laikotarpiu jos nuolat atsinaujina.
Skonio jutimo ląstelės grupuojamos į skonio svogūnėlius, esančius burnos, liežuvio ir gerklės paviršiuje. Dailiosios lyties atstovės jų turi daugiau. Skonio svogūnėliuose yra keletas skonio receptorių tipų, kiekvienas jų skirtas vienam iš 5 pagrindinių skonių identifikuoti. Liežuvio gleivinės paviršiuje yra skonio spenelių, kuriuose išsidėsto minėti skonio svogūnėliai ir kurių dėka jaučiamas skonis.

 

Penkių skonių abėcėlė


Paprastai žmogus gali atpažinti mažiausiai 5 skirtingus skonius: saldų, rūgštų, kartų, sūrų ir umami (japonų kilmės žodis, reiškiantis „skanus, pikantiškas, malonus“). Pastarasis – tai natrio gliutamato, kuris maisto pramonėje naudojamas kaip skonio stipriklis, skonis. Pirmą kartą jis buvo atrastas XX amžiaus pirmojoje pusėje Japonijos mokslininkų. Šį skonį turi vištienos, mėsos sultiniai, kai kurie sūriai.
Minėtieji skoniai juntami visame liežuvio paviršiuje, tačiau tam tikrose jo dalyse atskiras skonis jaučiamas stipriausiai. Pvz., liežuvio galiukas geriausiai „atpažįsta“ saldų skonį, tuo tarpu sūrus ryškiausiai jaučiamas dviejų priekinių liežuvio trečdalių pakraščiuose, rūgštus – užpakalinio trečdalio pakraščiuose, o užpakalinis liežuvio trečdalis jautriausias karčiam skoniui.
 

Sutriko skonis: ar tai rimta?


Pasirodo, net 200 000 žmonių kiekvienais metais kreipiasi į gydytojus, skųsdamiesi skonio sutrikimais, dar daugiau žmonių dėl šios problemos nesikreipia.
Skonio sutrikimas yra rimta problema. Dėl to pablogėja gyvenimo kokybė (kadangi nejaučiama malonumo valgant), gali sumažėti apetitas, pablogėti nuotaika, vystytis depresija, susilpnėti imunitetas. Pagyvenę žmonės gali atsisakyti valgyti arba pradėti valgyti daugiau, norėdami atgauti prarastą skonį, gali persūdyti maistą ar įdėti per daug cukraus, kas ypač pavojinga sergantiems inkstų ligomis, hipertenzija, cukriniu diabetu. Skonio jutimo dėka galima atskirti sugedusį maistą ar gėrimus, sutrikus šiai funkcijai, iškyla pavojus apsinuodyti.


Skonio sutrikimas gali būti visiškas, kai sutrinka visų skonių jutimas, dalinis, kai sutrinka keleto skonių jutimas, ar specifinis (sutrinka tik vieno ar išimtinai kelių skonių jutimas).
 

Skonio sutrikimų tipai


Hipogeuzija vadinamas susilpnėjęs skonio jutimas. Gimusio žmogaus organizme esama 10000 skonio svogūnėlių, kurių pradeda mažėti po 50 metų, o likusieji svogūnėliai tampa mažiau jautrūs. Be to, vyresni žmonės neretai vartoja vaistus, kurie sukelia burnos sausumą. Dėl šių pakitimų blogiau juntamas saldus ir sūrus skonis, tuo tarpu rūgštus ar kartus skoniai pasikeičia mažiau.
Būklė, kai visiškai prarandamas skonio jutimas, vadinamoji ageuzija, pasitaiko gana retai.
Nuolatos pakitęs skonis vadinamas disgeuzija. Ji pasireiškia įvairiai: gali būti jaučiamas nemalonus, sūrokas, bjaurus, metalo, kartumo skonis burnoje. Neretai kartu su skonio sutrikimu būna uoslės sutrikimas, kadangi šios jutimo sistemos tarpusavyje glaudžiai susijusios.
 

Priežastys


Disgeuzija yra santykinai dažnas sutrikimas, kuris daugeliu atvejų yra laikinas. Jos priežasčių yra daug.
Dažniausios:
* Virusinė, pvz., gripas ar bakterinė kvėpavimo takų infekcija, tokia kaip rinitas (sloga), sinusitas, tonzilitas („angina“), rečiau kitos – parazitinės, grybelinės infekcijos.
* Burnos ertmės ligos – dantų patologija, dantenų, liežuvio uždegimas, degančios burnos sindromas, protinių dantų šalinimas, netinkami dantų protezai.
* Rūkymas.
* Vaistai (antibiotikai, kai kurie arterinį kraujo spaudimą mažinantys vaistai, antidepresantai, ličio, chemoterapiniai preparatai).
* Burnos sausumas (kserostomija), gali būti sukeltas vaistų.
* Galvos smegenų trauma.
* Menstruacijos, nėštumas.
Retesnės:
* Vitaminų ir mineralų (cinko, vario, nikelio) trūkumas.
* Galvos smegenų navikas.
* Skonio sistemos nervų pažeidimas.
* Kepenų ligos.
* Inkstų funkcijos nepakankamumas.
* Galvos ir kaklo radiacinė apšvita, gydant šios ar kitos lokalizacijos piktybinius navikus.
* Apsinuodijimas sunkiaisiais metalais.
* Cheminės medžiagos (priemonės vabzdžiams naikinti ir kt.).
Retos:
* Medžiagų apykaitos ligos, pvz. diabetas ar skydliaukės ligos, nutukimas.
* Hipertenzija.
* Depresija.
* Epilepsija.
* Migreninis galvos skausmas.
* Degeneracinės nervų sistemos ligos, pvz. Parkinsono, Alzheimerio liga, išsėtinė sklerozė, veidinio nervo paralyžius.
* Paveldimos ligos (pvz. I tipo šeiminė disautonomija arba Riley-Day sindromas).
* Vidurinės ausies, gerklų chirurginis gydymas (balso aparato).
 

Simptomai


Vienintelis disgeuzijos simptomas yra pakitęs skonis (kartais kvapas).
 

Diagnostika


Neretai naudojami specialūs testai, kuriuos naudojant prašoma atskirti 4 pagrindinius skonius, t.y. rūgštų, saldų, kartų ar sūrų. Gali prireikti ir kitų instrumentinių tyrimų bei kitų specialistų (LOR gydytojo, stomatologo ir kt.) konsultacijos.
 

Kaip ilgai gali tęstis skonio sutrikimas?


Disgeuzijos trukmė priklauso nuo sukėlusios priežasties. Pvz., jei ją sukėlė dantenų ligos, dantų akmenys, vartojami vaistai ar peršalimas, pašalinus provokuojantį veiksnį, sutrikimas išnyks. Jeigu skonio sutrikimas sukeltas lėtinės ligos, pvz., diabeto, būklė pagerėja, paskyrus adekvatų gydymą. Kartais, pvz., nervų pažeidimo atveju disgeuzija gali varginti nuolatos. Kai disgeuzijos priežasties nustatyti nepavyksta, ji vadinama idiopatine, numatyti jos trukmę yra sunkiausia, kartais ji išnyksta savaime.
 

Gydymas


Skiriamas atsižvelgiant į sukėlusią priežastį.
* Kada kreiptis pagalbos
* Jeigu skonio pakitimas tęsiasi ilgiau kaip 2 sav.
* Prognozė
* Dažniausiai yra gera, jei yra nustatoma priežastis.
 

Bendri patarimai


 

Rekomenduojama


* Labai gerai sukramtyti maistą.
* Pagerinti dantų higieną.
* Mesti rūkyti.
* Peržiūrėti vartojamus vaistus su savo gydytoju, esant reikalui, pakeisti juos arba nutraukti.
* Plauti rankas, norint išvengti infekcinių ligų.
* Ledinukai ar dirbtinės seilės gali būti veiksmingi, norint palaikyti burnos gleivinės drėgmę.
* Kartais cinko papildai gali būti efektyvūs, ypač kai skonio sutrikimo priežasties nenustatoma.
 

Keletas būdų, kaip pagerinti maisto skonį


* Gaminkite įvairios tekstūros ir spalvos maistą.
Nepamirškite prieskoninių aromatinių žolelių ir aštrių prieskonių, tačiau stenkitės nesaldinti ir nesūdyti maisto labiau nei įprasta.
* Jeigu nesilaikote specialios dietos. galite pridėti sūrio, bekono gabaliukų, daržoves pateikti su sviestu, skrudintais riešutais arba užpilti alyvų aliejumi.
* Venkite kombinuotų patiekalų, tokių kaip mėsos ar žuvies troškinys, kadangi juose individualus produktų skonis neretai nublanksta.
Valgykite šviežias daržoves.
* Gerkite šviežių vaisių kokteilius ar valgykite jogurtą.
 

Tegu valgymas Jums teikia malonumo, skanaus!

 

Populiariausi straipsniai

Lankytojų komentarai

kestas
2013-04-12 03:31
Sveiki, buvau persales naudojau nosies laselius ir praradau uosle o dabar ir skonis dinksta . Gal galite patarti ka dariti
DrxuxKKrAMGbnKiIn
2012-02-26 06:35
Your’s is the intelligent aroppach to this issue.
a
2011-03-03 11:19
ka daryt

Parašykite savo nuomonę

  • :)
  • (happy)
  • :D
  • (super)
  • (hi)
  • (red)
  • (fu)
  • (fool)
  • (weird)
  • :P
  • :(
  • (hooray)
  • (bad)
  • (think)
  • 8|
  • (ok)

Straipsniai šioje grupėje

Video

Mūsų draugai