Dar neseniai aliuminio indai buvo labai populiarūs, nes jie yra pigūs, lengvi ir ilgaamžiai. Aliuminis – geras šilumos laidininkas, todėl vanduo užverda greičiau nei, tarkim, emaliuotame puode. Kita vertus, aliuminio indai ploni, lengvai deformuojasi, todėl, perkant aliuminio puodą, reikėtų rinktis storesnį.
Tiesa, aliuminis turi nemažai trūkumų, būtent todėl daugelis šių indų jau seniai atsisakė. Aliuminis – minkštas metalas, todėl šveičiant jis lengvai nusigramdo. Veikiausiai naudodami šiuos indus suvalgėme nemažai metalo drožlių. Be to, šie puodai svyla, o nušveisti juos nėra lengva, nes negalima naudoti metalinių šepečių ar kempinių.
Didžiausias tokių puodų trūkumas – nemėgsta kontakto su rūgščia ir šarmine terpėmis. Todėl tokiame puode negalima virti rūgčių sriubų (pvz., kopūstų, rūgštynių ir pan.), kisielių, mėsos, pagardinant ją saldžiarūgščiu padažu, ir pan. Taip pat šie indai netinka dietiniam bei maistui vaikams gaminti. Tad kam jie tinka?
Aliuminio indai tinka vandeniui arba pienui užvirinti. Tačiau laikyti pieno tokiame inde negalima: užvirinus iš karto reikia perpilti į kitą indą, taip pat jie tinka bulvėms ar kitoms nerūgščioms daržovėms, košėms virti.
Emaliuotas puodas – tai ketaus ar geležinis indas, padengtas 2–3 sluoksniais emalio, t.y. medžiaga, apsaugančia metalą nuo korozijos.
Emaliuoti indai išvaizdūs, spalvingi. Tačiau baltame emaliuotame puode vanduo užvirs vėliau nei tamsiame, nes jis atspindės dalį šilumos. Tad geriau rinktis tamsesnius indus arba tokius, kurių bent dugnas tamsus. Beje, emaliuotame puode maistas svyla dar labiau nei aliuminio.
Emalio trūkumas – nuo smūgio ar kitų mechaninių apgadinimų emalis gali įtrūkti, suskilti ir galiausiai atšokti. Tokio indo visiškai negalima naudoti, net ir vandeniui užvirinti, nes galima apsinuodyti metalo junginiais.
Įskilusius, apdaužytais kraštais emaliuotus indus bei aliuminio įrankius Lietuvos higienos normos kategoriškai draudžia naudoti vaikų mitybai.
Ketaus indai pasižymi ilgaamžiškumu – įkaitintas ketus puikiai paskirsto šilumą, atlaiko aukštą temperatūrą, todėl puikiai tinka intensyviai naudoti. Dėl specifinės ketaus struktūros įkaitintas indas ilgai palaiko šilumą, todėl šie indai puikiai tinka kepti bei troškinti. Ketaus keptuvė – geriausias pasiūlymas tiems, kurie mėgsta gaminti ant ypač karšto paviršiaus. Šie indai puikiai tinka visų tipų viryklėms.
Ketaus indų trūkumas – jie rūdija, todėl kruopščiai nusausinkite indus po plovimo. Šių indų nepatartina plauti indaplo-vėse, taip pat naudoti šarminių plovimo priemonių. Nešvarius indus pakanka išvalyti servetėle arba paprasčiausiai praskalauti šiltu vandeniu. Jeigu naudosite plovimo priemones, indą būtina nusausinti ir ištepti augaliniu aliejumi, kad būtų išvengta rūdžių. Šie indai netinka maisto produktams laikyti. Kai indo nenaudojate, įtieskite servetėlę ir palikite neuždengtą.
Tokiuose induose pagamintas maistas bus ypatingo, subtilaus skonio.
Keramikos trūkumas tas, kad, palyginti su metalu, tokie indai lėčiau įkaista, yra trapūs, dūžta.
Gražūs ir elegantiški indai, pagaminti iš karščiui atsparaus porceliano ar stiklo keramikos. Tai tinkamiausi mikrobangų krosnelėms indai.
Šie puodai turi unikalią savybę: juose paruoštas maistas tinka net alergiškiems žmonėms, nes į gaminamą maistą neišsiskiria jokių pašalinių medžiagų. Stiklas gerai praleidžia šilumą, tačiau ją paskirsto netolygiai, todėl stiklinius indus rekomenduotina naudoti gaminant maistą orkaitėse. Tokie puodai turi turėti ženklą „oven-proof glass“ (orkaitei tinkamas stiklas). Verdant ant viryklės, virimo laikas pailgėja. Be to, norint pasiekti geresnių rezultatų, reikia dažnai maišyti. Stiklinių indų nerekomenduojama dėti ant elektrinių kaitinimo elementų, tačiau jie puikiai tinka mikrobangų krosnelėms.
Šie indai nereaguoja su jokiu maistu, lengvai valomi, juose nesusidaro nuovirų, maistas ilgai neataušta. Tačiau karščiui atsparaus stiklo indai reikalauja šiek tiek kitokios priežiūros. Dujinių viryklių šeimininkėms būtina turėti šilumos paskirstymo tinklelį, nes dėl netolygaus įšilimo stiklas gali įtrūkti. Dėl tos pačios priežasties ovalo ar keturkampio formos stiklinių indų negalima dėti ant įprastų apvalių dujinių degiklių. Tokios indų formos tiks mikrobangų krosnelei, orkaitėms.
Taip pat reikia nepamiršti, kad įkaitusį indą galima dėti tik ant sauso paviršiaus, antraip stiklas gali įtrūkti.
Tačiau, nepaisant kai kurių trūkumų, ateityje šie indai bus dar populiaresni, nes jie yra ekologiški ir higieniški.
Tefloniniu paviršiumi būna padengti aliuminio ar plieniniai indai. Plieniniai indai geresni, bet ir brangesni. Tefloninis padengimas gali būti lygūs arba korėtas. Korėtas paviršius padidina kaitinimo plotą, ir karštis pasiskirsto tolygiau.
Tefloninių keptuvių dugnas plokščias, dažniausiai išraižytas siaurais grioveliais. Šie grioveliai taip pat didina kaitinimo plotą, indas greičiau įkaista, ir maistas greičiau paruošiamas. Tačiau be reikalo dugnas blizgus – dėl to prarandama dalis šilumos.
Naują tefloninį indą reikia išplauti šiltu vandeniu su muilu. Šių indų privalumas – galimybė nenaudoti riebalų. Tačiau tuomet keptuvė tarnaus trumpiau. Kita vertus, riebalų pilti reikia labai nedaug.
Tefloniniai indai nėra ilgaamžiai. Plona keptuvė tarnaus 3–4 m., indai korėtu paviršiumi – 5–6 m. Ilgaamžiškiausi – 10 m. – indai, kurių vidinis paviršius storas ir šiurkštus.
Tefloninių indų trūkumai – negalima šveisti milteliais, metalinėmis kempinėmis, maišyti ar pjaustyti maisto metaliniais įrankiais. Tiesa, yra naujos kartos indų – atsparių metaliniams įbrėžimams, tačiau tai būtina išsiaiškinti perkant. Jeigu paviršius apgadintas, naudoti šių indų negalima, nes į maistą gali patekti kenksmingų medžiagų.
Bet vis dėlto tefloniniai indai labai patogūs ir ekologiški. Pirmieji tokie indai pasirodė prieš 50 m., ir ligi šiol jokių neigiamų jų naudojimo pasekmių nenustatyta.
Geri nerūdijančio plieno indai brangesni už tefloninius, o tie, kurių dugnas kelių sluoksnių, – dar brangesni. Vienas pagrindinių nerūdijančio plieno privalumų – gana inertiškas metalas. Verdant ar kepant nerūdijantis plienas nereaguoja net su stipriausiomis maistinėmis rūgštimis, taigi šiuose puoduose paruoštas maistas nepraras savo natūralaus skonio ar spalvos. Kitas didelis privalumas – nereikalauja ypatingos priežiūros. Be to, jie nerūdija, yra atsparūs deformacijoms, juos lengva valyti ir jie visuomet atrodo kaip nauji. Trumpai tariant, tai kone amžini puodai, kuriais galima džiaugtis labai ilgai.
Tačiau nerūdijantis plienas turi ir neigiamų savybių. Pirma, jis nėra geras šilumos laidininkas: kaitinant tokį puodą iš apačios, šiluma sklinda netolygiai, atsiranda „karštų“ taškų. Naujausiuose modeliuose ši problema jau išspręsta: naudojamas papildomas laidus šilumai sluoksnis arba storas presuoto plieno dugnas, į kurį dažnai įdedama vienas ar keli sluoksniai vario ar aliuminio. Ši technologija labai pagerina šilumos sklaidą (tikriausiai pastebėjote, kad dauguma brangesnių puodų turi storą dugną – jis skirtas būtent šilumos sklaidai pagerinti). Kita neigiama šių puodų savybė, kurią pažymėjo specialistai, – labai didelis svoris. Netgi tušti jie nemažai sveria.
UAB „Zepter International”
kviečia dalyvauti konkurse
„GAMINK SU ZEPTER”
Geriausių receptų autoriai gaus vertingas „Zepter”
kompanijos dovanas.
Patiekalų, pagamintų naudojant „Zepter” indų, VacSy ir MixSy sistemas, receptus siųskite iki 2006 rugsėjo 17d. adresu:
Šeimyniškių g. 3A, LT-09312 Vilnius arba el. paštu
homeart@zepter.lt
Skausmas - subjektyvus pojūtis. Jo intensyvumas priklauso nuo organų pažeidimo, skausmo slenksčio, centrinės nervų sistemos būklės. Daugybė moterų nuolat patiria nuolatinį ar epizodinį skausmą, kuris trukdo gyventi, pailsėti, užmigti. Jis yra pagrindinis daugelio ginekologinių ligų simptomas. Nukenčia asmeninis, socialinis ir seksualinis gyvenimas, moteris atrodo liguistai ir nuolat pavargusi....
Skaityti daugiauKiek turėtų trukti lytinis aktas, geriausiai žino moteris, todėl jos ir reikia pasiklausti. Bet ar verta patikėti, kai ji meilikaujančiai sako, jog jai užtenka ir tų 30 sekundžių? Greičiausiai protinga ir mylinti moteris labai nenusimins dėl kelių per greitai išsiveržusios sėklos kartų, bet jeigu taip atsitinka visada? Paguodžiant galima pasakyti, kad priešlaikinė ejakuliacija - lengviausiai išsprendžiama seksualinė problema....
Skaityti daugiauKasdien pas ginekologus apsilanko daugybė įvairaus amžiaus moterų, kurias vargina mėnesinių ciklo sutrikimai. Kartais gali užtekti tik menko streso, didelio nuovargio, ir menstruacijos sutrinka. Kiekviena moteris bent kartą patiria nedidelių ciklo nukrypimų, kurie nekelia didelio pavojaus, tačiau kartais tai gali būti prasidedančios ligos signalas. Kaip išgirsti tokį signalą ir juo pasirūpinti? Kalbamės su akušere-ginekologe Vita JAUNIŠKIENE....
Skaityti daugiauPrižiūrėti ausis ne mažiau svarbu nei reguliariai valyti dantis, plauti plaukus ar karpyti nagus. Daugiausia ausų priežiūros sunkumų sukelia joje besikaupiančios tąsios, geltonos išskyros - ausies siera. Šių išskyrų kiekis yra individualus: vieniems jos gaminasi tiek mažai, kad ji niekada nesikaupia, tuo tarpu kitų ausyse kamščiai susidaro kas du trys mėnesiai. Nepamanykite, jog ausies siera tik teikia rūpesčių - ji yra labai svarbi bei naudinga, nes apsaugo ausų landas (nuo būgnelio iki išorinės ausies) nuo dulkių, bakterijų ir kitų nešvarumų. Taigi jos ausyje turi būti, tik, žinoma, ne per daug....
Skaityti daugiauBeveik kiekvienam bent kartą gyvenime ūžė, spengė ar zvimbė ausyse. Tačiau ar visada į tokius dalykus reikia kreipti dėmesį? Viena mūsų žurnalo skaitytoja pasakoja apie savo problemą ir klausia: „Jau keleri metai man tiek dieną, tiek naktį ūžia ausyse. Ar yra kokių gydymo būdų nuo to ūžesio išsigydyti, ar teks kentėti visą gyvenimą?“ Manau, šis klausimas labai aktualus daugeliui, taigi pasistengsiu papasakoti apie šį simptomą išsamiau...
Skaityti daugiauTikrai nedaugelis vos sunegalavę skuba pas gydytoją. Visų pirma, kol užsiregistruosi ir pateksi, nesunki liga praeis savaime, o jei reikia tik konsultacijos... Gyvename XXI amžiuje, todėl daugeliui visagalis internetas yra geriausias patarėjas. Veikiausiai todėl žurnalo „Sveikas žmogus“ interneto tinklalapyje, taip pat vis populiarėjančiame „Facebook“ puslapyje ir sulaukiame daugiausia mūsų skaitytojų klausimų. Kiti savo problemas išdėsto laiške redakcijai. Apžvelgsime dalį jų. Šįkart pasirinkome ginekologiją, o į klausimus atsako Kauno klinikų Akušerijos ir ginekologijos klinikos Moterų konsultacijos vadovė docentė Rosita Aniulienė....
Skaityti daugiauKiekvienai porai moters nėštumo metu lytiniai santykiai sukelia tam tikrų dvejonių. Vienoms poroms nėštumas seksualiniam gyvenimui teikia tik privalumų, kitoms – tai susirūpinimas ir problemos. Iškyla begalės klausimų, į kuriuos atsakymus gali pateikti tik moterį nėštumo metu prižiūrintis gydytojas. Kas atsitiks, jeigu moteris patirs orgazmą? Ar galima mylintis sužaloti kūdikį? Ar gali seksas sukelti persileidimą? Kokia yra infekcijos patekimo rizika? Į šiuos klausimus atsako Vilniaus gimdymo namų akušerė-ginekologė ALINA KITOVIENĖ....
Skaityti daugiauMoksliniai tyrimai nustatė, kad natūrali kontracepcija ne tik įmanoma, bet ir gali būti efektyvi (toms, kurių ciklas reguliarus, patikimumas – daugiau nei 90 proc.). Kiekviena moteris turi tam tikrą ciklo ritmą, todėl reikia tik išmokti stebėti savo pojūčius. Dažniausiai rekomenduojama naudotis keliomis vaisingų ir nevaisingų dienų nustatymo metodikomis. Apie kalendorinį, temperatūros ir gleivių stebėjimo metodus konsultuoja gydytojas ginekologas med.dr. Genadijus KRAVČENKA....
Skaityti daugiauGinekologė Violeta Jonaitienė jau septynerius metus nepaliauja žavėtis Suomijos mokslininkų išradimu – hormonine gimdos spirale. Šiai kontracepcijos priemonei prieš dešimtmetį pasirodžius Lietuvoje, gydytoja viena pirmųjų šalyje ėmė ją siūlyti savo pacientėms. Pasak ginekologės, per tiek metų neteko girdėti blogų atsiliepimų, o dažna moteris po kurio laiko grįžta „antram kartui“. Jonaitienė yra tokia tikra šios priemonės veiksmingumu, nes pati yra ją išbandžiusi. Gydytoja ją dažniausiai skiria nemaloniam sutrikimui, kuris kamuoja daugelį moterų, – gausioms mėnesinėms mažinti....
Skaityti daugiauVitaminai ir mikroelementai – kiekvieno žmogaus organizmui būtinos medžiagos. Norėdami išvengti organizmo išsekimo, imuninės sistemos susilpnėjimo, turėtume kasdien papildyti savo maisto racioną vitaminais ir mineralinėmis medžiagomis. Šįkart apie tai, kodėl mūsų organizmui taip reikalingas magnis....
Skaityti daugiauŽmogaus kūne nuolatos vyksta įvairios cheminės reakcijos. Vykstant medžiagų apykaitai, kūno temperatūra svyruoja apie + 37°C. Tačiau žmonės ar net žmonių bendruomenės turi individualias „normalios“ kūno temperatūros variacijas. Išsamiau apie visa tai kalbamės su Kauno medicinos universiteto klinikų Infekcinių ligų klinikos prof. Alvydu Laiškoniu....
Skaityti daugiauNuo senų laikų geriamoji soda buvo patikima pagalbininkė ir pyragą kepant, ir virtuvę valant, ir ligas visokias išvaikant. Prisiminkime jos galias ir paklausykime įvairių specialistų nuomonės, kuo soda gali padėti dabar....
Skaityti daugiauMedicinos specialistai, remdamiesi pasaulio statistikos duomenimis, teigia, kad dauguma ligų prasideda nuo žarnyno veiklos sutrikimų. Norint išgydyti organizmą ar išvengti ligų, visų pirma būtina išvalyti organizmą – pašalinti jame susikaupusius šlakus bei toksinus....
Skaityti daugiauPakilusi temperatūra nėra liga, o tik ligos požymis. Net keliais laipsniais pakilusi temperatūra rodo organizmo reakciją į ligą – vadinasi, organizmas pradeda kovoti su liga. Žmogaus kūno temperatūra svyruoja – mažiausia ji yra naktį (tuomet lėčiausia medžiagų apykaita) ir ryte, o, organizmui tampant aktyvesniam (dieną), ji vertinama kaip normali, kai yra 36,4–36,7°C. Nuo neaukštos temperatūros vaistų nereikia. Tačiau ką daryti jei temperatūra nedaug pakilusi laikosi ilgesnį laiką? Ką rodo ilgalaikė pakilusi temperatūra, kokios galimos priežastys ir ką tokiu atveju daryti, konsultuoja Vilniaus sveikatos namų vaikų ligų gydytoja Lorita BUDRIENĖ....
Skaityti daugiauNe vieną šimtmetį stengiamasi padėti tiems, kuriems išsivysto priklausomybė nuo alkoholio. Kuriami vaistai, atrandamos vis naujos psichoterapinės metodikos, praktikuojama ir „bobučių medicina“. Kelyje į pergalę prieš priklausomybę visi metodai tinkami? Bent jau tokios nuomonės yra net kompetentingiausi medikai, dirbantys su priklausomais žmonėmis. Anot jų, alkoholizmo gydymas turi būti kompleksinis, tačiau kas įeina į tą kompleksą – artimųjų ir pačio žmogaus reikalas. TV laidos kūrybinė grupė pasikalbėjo su keliais specialistais, turinčiais ne vienerių metų darbo patirtį. Teiravomės apie vieną dažnai taikomą metodą, kuris kartais suteikia žmogui antrą galimybę, o kartais ir ne. Apie kodavimą. ...
Skaityti daugiauŠiame straipsnyje sužinosite, kokie yra pagrindiniai priklausomumo nuo alkoholio simptomai, kokios gali būti jo priežastys ir kokios šiandien yra alkoholizmo gydymo galimybės....
Skaityti daugiau
Jau dabar registruokitės į kursą "Esu lieknas, sveikas ir laimingas" , kur be vidinės įtampos, be alinančių dietų, be milžiniškų valios pastangų, be vaistų, be maisto papildų, be operacijų, be prakaito liejimo sporto salėse, pasieksite ir labai ilgam išsaugosite idealų trokštamą kūno svorį, tapsite sveikesni, atjaunėsite, geriau jausitės, patirsite Gyvenimo džiaugsmą !!!
Užsirašyti į šio kurso nemokamą pristatymą-įvadinį užsiėmimą galite tel:
8 678 79097, 8 670 97959. El. paštas: info@laisvi.lt
Vietų skaičius ribotas !
KURSO PRISTATYMAS VYKS 2010.10.16, ŠEŠTADIENĮ, 15 VAL. KAUNE ADRESU LAISVĖS AL. 45, 3-IAS AUKŠTAS, 306 KABINETAS.
www.laisvi.lt