Mityba sergant cukriniu diabetu

Cukrinis diabetas – tai angliavandenių apykaitos sutrikimas, kuris nulemia padidėjusį cukraus kiekį kraujyje. Sergančiųjų cukriniu diabetu dažnai būna sutrikusi ne tik angliavandenių apykaita, t.y. didesnis cukraus kiekis kraujyje, bet ir riebalų apykaita. Jie kur kas dažniau serga širdies ir kraujagyslių ligomis – išemine širdies liga, hipertenzija bei šių ligų komplikacijomis – insultu, infarktu. Šiuo metu yra daug cukrinio diabeto gydymo galimybių, tačiau visada reikia prisiminti, kad, nesilaikant mitybos rekomendacijų, gydymas vaistais negali būti visavertis.
 

1 ir 2 tipo cukrinis diabetas


Cukrinis diabetas būna 1 ir 2 tipo. Tai skirtingos pagal patogenezę ligos, skiriasi jų pasireiškimas ir eiga. 1 tipo diabetu suserga dažniausiai jauname amžiuje liesi asmenys. Nuo pat gydymo pradžios jie turi vartoti insuliną. Svarbu normalizuoti kūno svorį ir sekti, kad valgymų laikas būtų suderintas su insulino veikimo piku. Turėtų būti 3 pagrindiniai dienos valgiai ir 2–3 užkandžiai, taip pat užkandis nakčiai, siekiant išvengti hipoglikemijos nakties metu.
2 tipo diabetu dažniausiai serga vyresni nei 40 m. ir nutukę žmonės. Šie pacientai ligos pradžioje gali būti gydomi dieta ir geriamaisiais vaistais. Nepavykus koreguoti glikemijos ar išsivysčius komplikacijoms, pradedamas vartoti insulinas. Dėl mažėjančio judrumo ir didėjančio nutukimo sergančiųjų šio tipo cukriniu diabetu skaičius pasaulyje sparčiai didėja. Taisyklinga mityba padeda ilgiau gyventi be medikamentų, pratęsti gerą ligos kontrolę, palaikyti normoglikemiją ir išvengti komplikacijų. Šie mitybos principai naudingi ir sveikiems žmonėms bei tiems, kuriems yra didesnė rizika susirgti diabetu.
Žmogus, susirgęs diabetu, turi pakeisti požiūrį į savo gyvenimą, įpročius bei pajusti atsakomybę už šios ligos gydymą ir nepasikliauti vien vaistais.
 

 

Laikantis mitybos režimo galimi geri gydymo rezultatai


Yra keletas sveikos mitybos taisyklių, kurių visai paprasta laikytis. Jos padės sumažinti glikemiją, pagerins sveikatą bei bendrą savijautą, padės išvengti cukrinio diabeto komplikacijų.
Valgykite dažnai, tačiau nedidelėmis porcijomis. Dienos maistas turi būti paskirstytas į 3 pagrindinius valgius ir 2–3 užkandėles. Matuokite paruoštų maisto produktų kiekį standartiniais matavimo indais, šaukštais. Dažnesnis negausus valgymas nuslopins alkio jausmą, o glikemija didės mažiau nei gausiai pavalgius.
Daržovių valgykite kiek norite (pomidorų, agurkų, morkų, žaliųjų kopūstų, salotų ir pan.). Daržovės turi daug vitaminų, celiuliozės, nedidina cukraus koncentracijos kraujyje, lėtina kito cukraus pasisavinimą.
Gerkite mineralinio vandens, pomidorų sulčių, arbatos (be cukraus) bei nekaloringų gėrimų.
Sumažinkite iki šiol valgyto maisto kiekį, kaloringumą, ypač kepinių, bulvių, makaronų, ryžių, desertų bei vaisių. Stenkitės mažiau valgyti mėsos ir pieno produktų (ypač sūrių). Jei svoris normalus, kaloringumas turi būti pakankamas svoriui palaikyti.
Jei turite antsvorio ir norite suliesėti, privalote vengti riebalų! Atsisakykite riebių maisto produktų – sviesto, margarino, (alyvų) aliejaus bei riebių produktų: dešros, mėsos ir riebios žuvies, geltono sūrio, grietinės, mėsos ir žuvies konservų, traškučių, riešutų.
Atsisakykite alkoholinių gėrimų arba juos vartokite saikingai. Alkoholio maistinė vertė menka, tačiau energinė didelė.
Nevartokite produktų, turinčių daug cukraus, pvz.: saldžių gazuotų gėrimų, natūralių vaisių sulčių, gaminių su šokoladu, saldumynų, sausainių, medaus.
Nepiktnaudžiaukite maisto produktais, skirtais sergantiesiems diabetu. Jie turi cukraus analogų – fruktozės ar sorbitolio. Šie gaminiai dažnai taip pat turi riebalų.
Ribokite druską, ypač jei padidėjęs kraujospūdis. Vartokite bedruskius prieskonių mišinius.
Sergantiesiems cukriniu diabetu susigyvenus su liga bei prižiūrint sveikatą, glikemija sumažėja, o tai savo ruožtu padeda išvengti cukrinio diabeto komplikacijų.
Mitybos principai – tie patys, kaip ir sveikųjų
Sergant 2 tipo diabetu mityba ir gyvenimo būdas yra labai svarbūs. Praktiškai tiek sergančiųjų cukriniu diabetu, tiek nesergančių mitybos principai yra tie patys.
Mitybos pagrindą (50–60 proc.) turėtų sudaryti angliavandeniai, didžiąją jų dalį – sunkiai virškinami. Apie 15–20 proc. maisto raciono turėtų sudaryti baltymai, ne daugiau kaip 30–35 proc. – riebalai.
Daugiausiai suvalgyti reiktų angliavandenių: kruopų, rupios duonos, ankštinių produktų, makaronų, rupių miltų. Šiuos angliavandenius organizmas pasisavina lėtai ir cukraus kiekį kraujyje padidina ne taip greitai. Iš jų turi būti gaunama pagrindinė energija.
Antroje vietoje yra vaisiai ir daržovės, kuriuose yra ne tik daug angliavandenių, bet ir vitaminų bei mineralinių medžiagų.
Reikėtų saikingai valgyti mėsos, ypač riebios, žuvies, varškės, sūrių ir kitų baltyminių produktų. Šiuose produktuose yra nemažai paslėptų riebalų.
Venkite ar labai sumažinkite greitai pasisavinamų angliavandenių, kurių gausu įvairiuose saldumynuose, vaisiuose, vaisių sultyse.
 

Naujus įpročius formuokite palaipsniui


Jei anksčiau valgydavote labai kaloringą maistą, iš karto gali būti sunku sumažinti maisto porcijas. Tai galima padaryti dedant į patiekalus mažiau prieskonių. Jei įpratę nuolat užkandžiauti, vietoj traškučių rinkitės šviežias daržoves. Skaidulos mažina gliukozės pasisavinimą, sukelia sotumo jausmą. Venkite sūrių bei konservuotų maisto produktų (juose daug druskos), ypač jei sergate arterine hipertenzija.
Jei vartojate insuliną ar geriamuosius vaistus diabetui gydyti, su savimi visada turėkite lengvai pasisavinamų angliavandenių (pvz., gliukozės tabletes). Juos vartokite tik atsiradus pirmiems hipoglikemijos simptomams (drebuliui, prakaitavimui, alkio pojūčiui, elgesio pakitimams, mieguistumui ir kt.).
Sveika mityba tai nėra badavimas, vegetarizmas ar griežtas atsisakymas visko, kas skanu. Maitintis reikia įvairiu, skaniu maistu, turinčiu daug naudingųjų maisto medžiagų, tačiau saikingai.
Propaguokite sveiką gyvenimo būdą. Nepamirškite didinti fizinį krūvį, nes jis pagreitina gliukozės sunaudojimą, taip mažindamas jos kiekį kraujyje. Fizinis krūvis ir svorio sumažėjimas – abu šie veiksniai didina organizmo jautrumą insulinui, sumažina gliukozės ir cholesterolio kiekį kraujyje, kartu diabeto komplikacijų ir širdies ligų riziką, o sveikiems ir tiems, kuriems yra rizikos veiksnių susirgti diabetu, padeda išvengti ligos.
 

Sergančiojo cukriniu diabetu vienos dienos meniu pavyzdys


 

Pusryčiai


1 kiaušinis
1 riekė kvietinės duonos ar ½ stiklinės dribsnių
½ stiklinės 2proc. riebumo pieno
1 mažas apelsinas ar pusė kriaušės
1 arbatinis šaukštelis margarino
Arbata ar kava

 

Pietūs

(suvalgant 1200 kcal/d):
100g neriebios žuvies arba 2 gabalėliai kietojo sūrio
2 riekės kvietinės duonos
½ stiklinės 2proc. riebumo pieno
½ banano ar 1persikas
1 arbatinis šaukštelis margarino
Salotos ir pomidoras
Arbata, kava ar vanduo
Suvalgant 1500kcal/d. – valgykite visą bananą, 1800kcal – galite valgyti visą bananą ir vieną arbatinį šaukštelį majonezo.
 

Vakarienė

(suvalgant 1200-1500kcal/d):
1 gabalėlis keptos liesos mėsos (pusės delno dydžio) arba 1 vištos šlaunelė be odos
1 riekė kvietinės duonos ir ½ bulvės
½ stiklinės 2proc. riebumo pieno
½ stiklinės morkų ar greipfrutų sulčių
1 arbatinis šaukštelis margarino
Salotos
Arbata, kava ar vanduo
Taip pat valgykite keletą kartų per dieną lengvesnius užkandžius, pvz.:
1 gabalėlis neriebaus sūrio
1 riekė kvietinės duonos
½ stiklinės 2proc. riebumo pieno ar jogurto
1 arbatinis šaukštelis margarino

Susiję straipsniai

Naujausi gydytojų atsakymai

Mūsų draugai

Mūsų draugai