Vitaminų stoka susijusi su cukriniu diabetu

Cukraligė – tai būklė, kurios metu padidėja gliukozės koncentracija kraujyje. Glikemija – pagrindinė ilgalaikių problemų priežastis, įskaitant nervų, kraujagyslių pažeidimus ir t.t. Tačiau neseniai žurnale „Diabetologija“ paskelbti klinikinio tyrimo duomenys atskleidė dar vieną cukraligės aspektą. Pasirodo, sergančiųjų šia liga organizme trūksta vitamino B1 (tiamino).
 

Kaip nurodo Esekso universiteto tyrėjai, šio vitamino koncentracija kraujyje ligoniams sumažėja net trimis ketvirtadaliais. Šio vitamino stoką tyrėjai paaiškina tuo, kad sergant 1 tipo cukriniu diabetu šio vitamino išskyrimas pro inkstus padidėja 24 kartus (palyginti su sveikais žmonėmis), o 2 tipo cukralige – 16 kartų. Stokojant šio vitamino, pasireiškia tokie simptomai, kaip raumenų skausmas, nuovargis, pablogėjęs apetitas, neuropatijos, sunkumai vaikščioti ir t.t. Daugelį šių simptomų patiria ir cukralige sergantys asmenys. Kol kas cukraligės simptomų valdymo neįmanoma susieti vien tik su šio vitamino stoka, tačiau tikimasi, kad, papildomai vartojant vitamino B1, sergančiųjų savijauta turi pagerėti. Artimiausioje ateityje planuojama atlikti daugiau klinikinių tyrimų šia kryptimi.
 

 

Dar vienas diabeto kaltininkas


Harvardo universiteto mokslininkai paskelbė daugiau kaip 20 metų trukusio mokslinio tyrimo duomenis. Tyrime dalyvavo beveik 85 tūkstančiai amerikiečių moterų. Pasirodo, kad itin dažnai bulves valgančioms moterims yra didesnė 2 tipo CD išsivystymo rizika. Per 20 metų rizika sirgti šia liga padidėja 14 procentų, palyginti su tomis moterimis, kurios bulves valgo itin retai. Bulvyčių fri mėgėjoms rizika dar didesnė – 21 proc. Mokslininkai tyrimo rezultatus sieja su tuo, kad, valgant šias daržoves, padidėja glikemija. Gydytojai jokiu būdu nedraudžia valgyt šių daržovių, tačiau įspėja: jeigu šeimoje yra sergančiųjų cukralige, būkite atsargesni ir kartkartėmis keiskite bulves kitu garnyru, pavyzdžiui, ryžiais, grikiais ir kt.
 

Kas gi mažina riziką sirgti diabetu?


Žmogaus mitybos instituto (Potsdam, Vokietija) mokslininkai nustatė, kad grūdų ląsteliena ir magnis mažina riziką sirgti cukriniu diabetu. Tyrime dalyvavo 25 tūkstančiai vidutinio amžiaus žmonių. Pasirodo, kad žmonėms, gaunantiems daug magnio ir grūdų ląstelienos, net 28 proc. sumažėja rizika sirgti cukralige. Įdomu tai, kad vaisiuose ir daržovėse esanti ląsteliena apsauginiu poveikiu nuo šios ligos nepasižymi. Gausus magnio kiekis maiste riziką sumažina 23 procentais. Magnio gausu riešutuose, razinose, vynuogėse, grūduose, morkose, grikiuose, sojų pupelėse, ryžiuose, o daugiausia magnio yra migdoluose.

Susiję straipsniai

Naujausi gydytojų atsakymai

Mūsų draugai

Mūsų draugai