Sergančiųjų onkologinėmis ligomis maistas turi atitikti šiuos reikalavimus:
• optimalus baltymų, vitaminų ir kalorijų santykis;
• skonis, nauda, įvairovė;
• malonumo pojūtis valgant ir pasitenkinimas po valgio.
Pirmenybė teikiama pieno produktams, šviežiems vaisiams ir daržovėms, liesai mėsai. Iš riebalų geriausiai tinka augalinis aliejus. Tinka visokie riešutai.
Nuostabus kalorijų šaltinis - medus. Be to, meduje labai daug lengvai įsisavinamų angliavandenių, vitaminų, aminorūgščių, mikroelementų ir fermentų. Labai svarbu ir tai, kad medus mažina intoksikacijos požymius, kuriuos gali sukelti švitinimas, chemoterapija.
Medaus paros dozė - ne daugiau 80 g.
Arbatą, kavą, vandenį reikia pakeisti sultimis, pieno kokteiliais, pienu, rūgpieniu, kefyru.
Papildomai vartojami polivitaminai, juos reikia gerti 2-4 savaites su 1-2 mėn. pertraukomis.
Priežasčių gali būti daug: pati liga, gydymo pasekmė, depresinė būklė.
Dieta turi būti sudaryta iš tų produktų, kurie jums patinka. Valgykite dažnai ir po truputį, jei ir nejaučiate alkio. Maistą kramtykite lėtai, kad skrandis negreitai prisipildytų. Pirmiausia suvalgykite kietą maistą, po to mažais gurkšneliais gerkite skysčius. Skatinkite apetitą! Patys kukliausi patiekalai tampa pikantiškais, teisingai ir saikingai vartojant prieskonius. Petražolės, krapai, kalendra, kmynai, paprika, imbieras, mėtos, salierai, muskato riešutas skatina skrandžio sulčių išsiskyrimą.
Jei gydantis gydytojas nedraudžia, galite prieš valgį išgerti nedaug sauso vyno, alaus, šaukštą Kagoro.
Apetitą skatina pipirai, garstyčios, česnakas, vynuogių arba obuolių actas, marinuotos ir raugintos daržovės, taip pat beržo kerpės, pelyno, raudonėlio užpilai.
Puoškite patiekalus apelsino, pomidorų skiltelėmis, salotų, kopūstų lapais, ridikais, petražolių, krapų šakelėmis. Laikykite ant stalo lengvus užkandžius ir valgykite juos mažomis porcijomis. Žiūrėdami televizorių arba skaitydami knygą suvalgykite morką, sausainį arba sūrio gabalėlį.
Nepamirškite mankštos, pritaikytos jūsų jėgoms, - ji skatina apetitą.
Galima vartoti ir apetitą skatinančius medikamentus: natūralias skrandžio sultis, befunginą, eleuterokoko ekstraktą, hormonus. Befunginas (beržo kerpės ekstraktas su kobaltu) gerina ne tik apetitą, bet ir savijautą, didina aktyvumą, mažina silpnumą.
Jei, nežiūrint į visas pastangas, apetitas neatsistato ir organizmas maisto nepriima, gydytojas paskirs papildomą mitybą (per zondą, intraveninę).
Kartais burnoje gali atsirasti kartus metalo prieskonis. Vieniems nemalonūs saldumynai arba mėsa, kitiems visas maistas atrodo labai aštrus arba, atvirkščiai, be skonio.
Skonio praradimas arba pakitimas gali būti ligos pasekmė arba šalutinis gydymo poveikis. Tačiau yra dar viena priežastis - nesveiki dantys. Būtinai gydykite dantis. Naudokite specialius skysčius burnai skalauti arba, jei nėra meteorizmo (vidurių pūtimo), kramtomąją gumą. Atkreipkite dėmesį į mitybą. Jei patiekalų skonis tapo nepakenčiamas, eksperimentuokite su prieskoniais. Dėkite į patiekalus nedaug rūkytos mėsos, migdolo riešutų arba svogūnų su daržovėmis - tai suteiks maistui naują skonį.
Venkite gaminti stipraus kvapo žuvį arba ruoškite ją nesupjaustytą.
Jei neturite noro valgyti mėsą, galite ją pamarinuoti, pasirinkti vištieną, kalakutieną arba žuvį su saldžiu ar saldžiarūgščiu padažu.
Gamindami vartokite baziliką, mėtas, rozmariną, estragoną. Apelsinų arba citrinų sultys, marinatai, obuolių arba vynuogių actas, didesnis druskos arba cukraus kiekis pakeis patiekalų skonio savybes.
Arbata su citrina ir mėtomis, švieži vaisiai taip pat pašalina nemalonų skonį burnoje. Daug patiekalų tampa skanesni juos atšaldžius.
Šie reiškiniai gali atsirasti dėl organizmo intoksikacijos vėžinių ląstelių irimo produktais. Dažnai pykinimą ir vėmimą skatina švitinimas ir chemoterapija.
Rytinį pykinimą galima pašalinti gabalėliu ledo, citrinos riekele arba keletu spanguolių.
Pamėginkite iš ryto, dar nevalgę, suvalgyti džiūvėsėlių arba riestainių, o pavalgę negulkite į lovą. Laikinai atsisakykite keptų, riebių patiekalų, pieniškos sriubos, padažų, pieno. Juos galėsite vėl valgyti tada, kai praeis pykinimas. Nevalgykite labai saldžių patiekalų, o į maistą druskos dėkite daugiau negu esate įpratę. Venkite karštų patiekalų. Šalti patiekalai neturi aštraus skonio ir kvapo. Geriausias maistas - skystas. Gal jums labiau tiktų skaidrios sriubos, uogų ir vaisių želė, sultys. Labai gerai tinka šaldytų sulčių ledo gabalėliai. Jei pykinimą sukelia tik maisto kvapas, stenkitės nedalyvauti gaminant. Geriau tuo laiku pasivaikščiokite gryname ore.
Jei visos išvardintos priemonės nepadeda, paprašykite gydytojo skirti kokį nors pykinimą mažinantį medikamentą.
Dažniau būna išsekusiems, mažai judantiems ligoniams. Vidurių užkietėjimas gali atsirasti ir per mažai geriant skysčių, nuo labai tausojančios dietos, kai kurių narkotinių vaistų vartojimo, pripratimo nuolat vartoti vidurius laisvinančius preparatus, nuo vaistų nuo vėžio, po pilvo ir dubens organų švitinimo.
Spindulinė ir chemoterapija dažnai tampa disbakteriozės priežastimi, o tai dar labiau trikdo virškinimą. Tokiais atvejais reguliariai vartojami vaistai, atstatantys normalią funkciją (bifidumbakterinas, laktobakterinas, baktisubtilis) padės kovoti ir su obstipacijomis (vidurių užkietėjimais).
Nevalgykite rūkytų, sūdytų, marinuotų patiekalų, šokolado; mažiau vartokite keptų patiekalų, dešros, baltos duonos. Mažiau valgykite šviežios duonos, makaronų, manų košės. Skysčių gerkite ne mažiau nei 1.5-2 litrus per parą. Tinka kefyras, pasukos, jogurtai. Valgykite daugiau rupios duonos, vandenyje išmirkytų figų ir džiovintų slyvų, virtų burokėlių, mišrainių su augaliniais aliejais. Galima gaminti pieno kokteilius su šviežiomis daržovėmis ir vaisiais, riešutais, daigintais kviečiais.
Rytais ir vakarais gerkite džiovintų slyvų nuovirą arba karštą vandenį su citrina. Labai padeda sėlenos. Galite pradėti jas vartoti nuo vieno arbatinio šaukštelio ir dozę didinti iki 4-6 šaukštelių per dieną. Sėlenų patartina dėti į visus patiekalus.
Veiksmingas toks mišinys:
džiovintos slyvos 100 g
džiovinti abrikosai 100 g
figos (figmedžio vaisiai) 100 g
Vaisius gerai išplakite, sumalkite mėsmale, įdėkite 100 g medaus ir 5-7 g senos lapų. Viską gerai išmaišykite. Sudėkite mišinį į švarų indą ir laikykite šaldytuve. Valgomąjį šaukštą mišinio praskieskite 0.5 stiklinės vandens ir gerkite prieš miegą.
Būtina įprasti tuštintis tuo pačiu laiku, kitaip nepadės jokia dieta.
Jei jums skirta chemoterapija, vidurius laisvinančius vaistus vartokite tik esant būtinybei.
Viduriavimas atsiranda po chemoterapijos, švitinimo arba po pilvo organų operacijų. Kuo stipresnis viduriavimas, tuo daugiau skysčių ir druskų pasišalina iš organizmo. Organizmas dehidruojasi, sutrinka medžiagų apykaita, tirštėja kraujas.
Ypač pavojingas kalio trūkumas, kuris pasireiškia silpnumu ir kitais nemaloniais simptomais.
Maistas neturi dirginti žarnyno gleivinės. Patiekalai gaminami ant garų, po to pertrinami. Pirmas 3-5 dienas ribojamas kaloringumas. Nevalgykite riebios mėsos ir žuvies, rūkytų patiekalų, konservų, dirginančių gleivinę, daržovių, ankštinių, rūgščių vaisių ir uogų, pieno, šviežios duonos, blynų, pyragėlių.
Valgykite vegetarišką ryžių sriubą, ryžių košę, virtą vandenyje, tyrę iš ryžių ir bananų, pertrintus obuolius, bulvių košę, virtą pertrintą moliūgą. Visi patiekalai turi būti šilti. Kartais ir šaltas maistas skatina viduriavimą.
Viduriavimui mažėjant, galima palaipsniui pereiti prie labiau kaloringo maisto. Į sriubas dėkite pertrintos mėsos arba maltinukų (jautienos arba neriebios žuvies), smulkiai supjaustytų daržovių. Mėsą ir daržoves gaminkite ant garų. Tinka mėsos vyniotiniai su žalumynais, virtos liesos mėsos tyrė, ant garų gaminti kotletai, omletai, ryžių, avižų košės su praskiestu pienu, pertrinta naminė varškė, bulvių arba morkų tyrė su sviestu, bulvių plokštainis, 2-3 kartus per savaitę - skystai virtas kiaušinis.
Gerkite daugiau šiltų skysčių: mineralinio vandens be angliarūgštės, juodųjų serbentų, aronijos, bruknių arbatą. Tinka želė, kisielius, putėsiai iš mėlynių, ievų, prinokusių kriaušių ir šviežiai išspaustų sulčių, kuriuose yra daug vitaminų.
Indikuotini vaistažolių nuovirai: ievų uogų, mėlynių, džiovintų kriaušių, erškėtrožių, granatų žievės, jonažolių, žalių obuolių odelių.
Jei netekote daug skysčių, galite pasigaminti tokį mišinį:
1 litras mineralinio virinto vandens, 1 arb. šaukštelis druskos, 1 arb. šaukštelis sodos, 4 arb. šaukšteliai cukraus. Gerti po 2-3 gurkšnius kas pusvalandį.
Jei viduriuojate ilgai, būtina papildomai vartoti kalį. Jo daug yra bananuose, bulvėse, virtose su lupenomis, abrikosuose, razinose, pomidorų sultyse. Jei reikės, gydytojas paskirs kalio preparatų.
Suaugusiam žmogui per parą reikia maždaug 80 g baltymų ir 2400-2800 kcal. Organizmui atstatyti po operacijos, švitinimo arba chemoterapijos reikia 100-150 g baltymų ir 3200-3800 kcal.
Sverkitės kiekvieną savaitę, išmokite reguliuoti baltymų ir kalorijų kiekį maiste. Galite vartoti specialius maisto priedus - tai mišiniai, skirti maitinimui per zondą. Tokius mišinius galima maišyti su skysčiais, maistu. Tinka ir vaikų mitybai skirti pieno, mėsos, daržovių ir vaisių mišiniai.
Papildomas baltymų šaltinis - specialūs baltymų preparatai. Paprastai jie leidžiami į veną, tačiau juos galima valgyti ir sumaišant su sultimis arba vaisiniais sirupais.
Baltymų kiekį racione galima padidinti nekeičiant maisto kiekio. Tam tinka sausas pienas ir sausa grietinėlė, kondensuotas pienas. Juos galima dėti į košes, omletus, sriubas, padažus. Į sriubas, apkepus, daržovių patiekalus, padažus galima dėti susmulkintą mėsą arba sutarkuotą sūrį. Gamindami gėrimus ir patiekalus vartokite vitaminizuotą pieną. Į gėrimus galima pridėti riešutų, kakavos, kiaušinio trynio, ledų, sulčių.
Duoną užtepkite lydytu sūriu. Prie bulvių arba pakepintos duonos labai tinka padažas su tunu, lašiša, krabų mėsa, susmulkinta jautiena, virtais kiaušiniais. Tarp valgymų galite paragauti riešutų.
Kaip padidinti kalorijų kiekį?
Valgomas šaukštas sviesto - 45 kcal. Jį dėkite į visus karštus patiekalus, tepkite duoną.
Vienas valg. šaukštas majonezo - 100 kcal. Jei sveikos kepenys, dėkite jį į salotas, mišraines, valgykite su kiaušiniais, sumuštiniais.
Valgomas šaukštas grietinės -70 kcal; tinka prie šviežių ir virtų daržovių salotų.
Puikus desertas - švieži vaisiai, užpilti grietine, pabarstyti cukrumi ir atšaldyti šaldytuve.
Plakta grietinėlė - 1 valgomas šaukštas - 60 kcal; galite valgyti su pyragais, vaisiais, želė, karštu šokoladu, putėsiais ir kitais desertais. Prie vaisių ir karšto šokolado tinka ir zefyras.
Nemažai kalorijų turi kondensuota kava ir kakava, jų taip pat galima dėti į desertinius patiekalus.
Nepamirškite medaus - su riešutais, arbata, vaisiais.
Visada turėkite šalia riešutų, džiovintų vaisių, javainių, sausainių, sūrio, ledų arba pieno kokteilių - tai padidins jūsų raciono kaloringumą.
Niekada nepamirškite, kad jūsų gydymo sėkmė priklauso ne tik nuo maisto, tinkamai parinktos mitybos, bet ir nuo jūsų optimizmo, jūsų noro pasveikti. Nes norint, kad organizmas normaliai pasisavintų maistą, turi būti pagrindinis “katalizatorius” - gera nuotaika.
Dauguma mūsų esame išbandę bent kelias dietas ir ne kartą nusivylę jų rezultatu. Taip, dietos veikia. Tačiau vos tik nustojus jų laikytis, numestas svoris grįžta su kaupu. Tuomet puolame į paniką ir griebiamės dar drastiškesnių priemonių. Tačiau 2000-aisiais dietų pasaulyje įvyko persilaužimas – 30 metų gydytojo Pjero Dukano (Pierre Dukan) populiarinta dieta išpopuliarėjo visame pasaulyje. Kodėl? Atsakymą rasite straipsnyje. ...
Skaityti daugiau1997 m. vasario mėn. nutariau pasitikrinti sveikatą poliklinikoje, nors maniau...
Skaityti daugiauSergančiųjų onkologinėmis ligomis gydymas neveiksmingas, jei netinkamai parinkta mityba. Dieta - tai dalis gydymo. Ji turi būti parinkta taip, kad nekristų svoris, nesutriktų medžiagų apykaita ir audiniai turėtų galimybę atsistatyti (regeneruoti). Įrodyta, kad tų pacientų, kurie laikosi rekomenduojamos dietos, būklė per operaciją ir po operacijos geresnė, jų organizmas geriau kovoja su šalutiniais poveikiais, kuriuos sukelia spindulinė, chemo- ir imunoterapija. Netinkamos mitybos problema iškyla tada, kai ligonis grįžta į namus ir jam tenka savarankiškai rūpintis savimi. Valgymas turi teikti ligoniui malonumą, maisto skonis teigiamai veikti psichiką, savijautą. Gražiai serviruotas stalas gerina nuotaiką ir apetitą. Dar senovės išminčiai teigė, kad maistas turi būti mūsų vaistai....
Skaityti daugiauArtėja neišvengiamas metų pabaigos švenčių maratonas. Pagrindinis šeimos ar draugų susibūrimų akcentas dažniausiai būna toks pats – skanus kaloringas maistas. Dažnas šiomis dienomis neišvengiame persivalgymo. Kartais atrodo, kad visą savaitę nieko kito beveik neveikiame, tik valgome! Medikai teigia, kad persivalgymas gali būti kenksmingas sveikatai, religija primena, kad persivalgymas – rimta nuodėmė. Kaip to išvengti per šventes? Apie tai kalbamės su gydytoja dietologe Daiva Pipiraite ir Lietuvos sveikuolių sąjungos vadovais Dainiumi Kepeniu ir Sigita Kriaučiūniene. ...
Skaityti daugiauCeliakija ir pasveikimas, kad ir kaip gaila, – du nesuderinami dalykai. Tačiau sergantysis gali visiškai gerai jaustis, jei griežtai laikosi dietos ir visiškai nevartoja produktų, kurių sudėtyje yra gliuteno. 100 mg gliuteno turinčio produkto arba 1/6 arbatinio šaukštelio kvietinių miltų gali sukelti liūdnus padarinius. ...
Skaityti daugiauMaisto papildai - tarsi tarpinė grandis tarp maisto produktų ir vaistų. Jie gali padėti pagerinti savijatą, sveikatą ar išvaizdą. Tabletėmis, kapsulėmis, miltelių ar skysčių pavidalu pagaminti maisto papildai - tai vitaminų, mineralinių medžiagų, bioflavonoidų, polinesočiųjų riebiųjų rūgščių ar kitų organizmui reikalingų biologiškai veiklių medžiagų preparatai. Jie teikia mums reikalingų mikroelementų ir mineralų, padeda išvalyti iš organizmo nereikalingas, kenksmingas medžiagas, reguliuoja vidaus organų veiklą. Specialūs maisto papildai padeda veiksmingai kovoti su antsvoriu, kuris, prasidėjus pavasariui, daugeliui iš mūsų tampa priešas Nr.1. Šį kartą pristatome keletą tokių specifinių maisto papildų. Duomenys apie maisto papildų sudėtį ir vartojimo rekomendacijas pateikti pagal nepriklausomos informacijos medicinos specialistams parengtą VU Farmakologijos ir mikrobiologijos katedros bei Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos, informaciją....
Skaityti daugiauKiekvieną dieną, net nieko neveikiant, mūsų organizmas „degina“ kalorijas, kurios yra gaunamos iš suvartojamo maisto. Persivalgant ar per mažai valgant, svoris, net to nesiekiant, kinta. Kaip tiksliai apsiskaičiuoti paros energijos poreikį? Iš kokių maisto medžiagų turi susidaryti suvartojamos kalorijos? Į šiuos ir kitus klausimus atsakinėjo gydytoja dietologė Jūratė Dobrovolskienė....
Skaityti daugiauTie, kurie svajoja vasarą prie ežero ar pajūryje atrodyti itin gražūs, turėtų pradėti keistis jau dabar, prasidedant pavasariui. O jų yra daugybė – kartais net atrodo, kad gyvename šalyje, kur visi, o ypač visos, nuolat bando suliesėti ir nežino kaip. Kur gi tas stebuklingas receptas? Deja, jo nėra. Geriausias būdas būti sveikiems ir gražiems – reguliariai mankštintis ir visam gyvenimui pakeisti mitybos įpročius. Žinoma, šiuolaikinis skubantis žmogus dažnai rinksis greitesnę priemonę – liekninamąją tabletę. Tad svarbu žinoti, ką ir kodėl vartojame.Tačiau atsiminkite, kad maisto papildai yra tik pagalbinė priemonė....
Skaityti daugiau„Reikia pasirūpinti savo figūra“, – sako sau dažnas prieš atostogas. Ir dauguma nieko nedaro. Suprantama, juk per savaitę įveikti maratono atstumą ant bėgimo takelio ir badauti visas septynias dienas nėra lengva....
Skaityti daugiauGyvuoja įsitikinimas, kad bulvių ir miltinių metant svorį negalima valgyti. Jų nerasite nei vienoje įprastoje lieknėjimo dietoje. Tai dietų mitas, kurį šiandien sugriaus sveikos mitybos specialistė, “Sulieknėk sveikai” vadovė Vaida Kurpienė. Ji sako, kad valgyti bulves ir mitinius, angliavandenių kupinus produktus, tikrai galima, tačiau svarbu laikytis kelių paprastų taisyklių. ...
Skaityti daugiauEgzistuoja daugybė priežasčių, kodėl norima sulieknėti, tačiau svarbiausios yra sveikata ir noras gražiai atrodyti, pasitikėti savimi. Antsvoris yra vienas daugelio grėsmingų ligų, pavyzdžiui, cukrinio diabeto, širdies ir kitų ligų rizikos faktorius, o su antsvoriu susijęs savigarbos ir pasitikėjimo savimi trūkumas neretai sukelia depresiją, pablogina sveikatą. Ypač vasarą paprasčiausiai norisi atsikratyti vieno kito kilogramo ir daliai atrodyti... Beje, šis noras sulieknėti būdingas visoms moterims ir merginoms, visiškai nesvarbu, ar antsvorio turima, ar jis tik tariamas......
Skaityti daugiauApie jogą rašėme jau ne kartą. Tikėtina, kad nemažai skaitytojų ir patys praktikuoja. Šiame numeryje kviečiame sužinoti daugiau apie vieną iš svarbių jogos praktikavimo elementų – jogos mitybą. Norint, kad jogos treniruotės būtų veiksmingos, bent iš dalies ir pasikonsultavus su gydytoju atsižvelgti į šias mitybos gaires yra labai rekomenduojama. ...
Skaityti daugiauAntsvorio turi 25 proc. suaugusiųjų vyrų ir 30 proc. moterų. Nepageidaujamiems kilogramams ypač nepakančios moterys, nors šiuolaikiniai įvaizdžio standartai tokie pat negailestingi ir stipriosios lyties atstovams. Ar galima lieknėti lengvai ir maloniai? Į šį klausimą atsakė medicinos centro „Jūsų šeimos klinika“ gydytoja reabilitologė Vaida RAICEVIČIENĖ....
Skaityti daugiauDaugelis žmonių šventai tiki, kad mėsa - niekuo nepakeičiamas maistas. Nenuostabu - gyvename šiauriniame krašte ir tikrai atrodo, kad sunku būtų prasimaitinti be mėsos ir žuvies. Ir nors Lietuva - didžkukulių su spirgučiais kraštas - ir čia, kaip ir visame pasaulyje, vis daugiau žmonių palieka “plėšrūnų” gretas, nors prieš dešimtmetį doras vegetaras Lietuvoje tikrai buvo retenybė....
Skaityti daugiaukaip tapti lieknesniam bei sveikesniam, gali patarti ir astrologai. tai taisyklės,...
Skaityti daugiauLaikantis dabar labai populiarių dietų labai svarbu nepamiršti sveikos mitybos principų. Sveika mityba yra tokia, kai organizmas gauna visų reikalingų medžiagų ir energijos idealiam svoriui palaikyti....
Skaityti daugiau
Naudoju, rekomenduoju,