Sergančiųjų onkologinėmis ligomis mityba

Sergančiųjų onkologinėmis ligomis gydymas neveiksmingas, jei netinkamai parinkta mityba. Dieta - tai dalis gydymo. Ji turi būti parinkta taip, kad nekristų svoris, nesutriktų medžiagų apykaita ir audiniai turėtų galimybę atsistatyti (regeneruoti). Įrodyta, kad tų pacientų, kurie laikosi rekomenduojamos dietos, būklė per operaciją ir po operacijos geresnė, jų organizmas geriau kovoja su šalutiniais poveikiais, kuriuos sukelia spindulinė, chemo- ir imunoterapija. Netinkamos mitybos problema iškyla tada, kai ligonis grįžta į namus ir jam tenka savarankiškai rūpintis savimi. Valgymas turi teikti ligoniui malonumą, maisto skonis teigiamai veikti psichiką, savijautą. Gražiai serviruotas stalas gerina nuotaiką ir apetitą. Dar senovės išminčiai teigė, kad maistas turi būti mūsų vaistai.
 

Sergančiųjų onkologinėmis ligomis maistas turi atitikti šiuos reikalavimus:
• optimalus baltymų, vitaminų ir kalorijų santykis;
• skonis, nauda, įvairovė;
• malonumo pojūtis valgant ir pasitenkinimas po valgio.
Pirmenybė teikiama pieno produktams, šviežiems vaisiams ir daržovėms, liesai mėsai. Iš riebalų geriausiai tinka augalinis aliejus. Tinka visokie riešutai.
Nuostabus kalorijų šaltinis - medus. Be to, meduje labai daug lengvai įsisavinamų angliavandenių, vitaminų, aminorūgščių, mikroelementų ir fermentų. Labai svarbu ir tai, kad medus mažina intoksikacijos požymius, kuriuos gali sukelti švitinimas, chemoterapija.
Medaus paros dozė - ne daugiau 80 g.
Arbatą, kavą, vandenį reikia pakeisti sultimis, pieno kokteiliais, pienu, rūgpieniu, kefyru.
Papildomai vartojami polivitaminai, juos reikia gerti 2-4 savaites su 1-2 mėn. pertraukomis.

 

Jei dingo apetitas


Priežasčių gali būti daug: pati liga, gydymo pasekmė, depresinė būklė.
Dieta turi būti sudaryta iš tų produktų, kurie jums patinka. Valgykite dažnai ir po truputį, jei ir nejaučiate alkio. Maistą kramtykite lėtai, kad skrandis negreitai prisipildytų. Pirmiausia suvalgykite kietą maistą, po to mažais gurkšneliais gerkite skysčius. Skatinkite apetitą! Patys kukliausi patiekalai tampa pikantiškais, teisingai ir saikingai vartojant prieskonius. Petražolės, krapai, kalendra, kmynai, paprika, imbieras, mėtos, salierai, muskato riešutas skatina skrandžio sulčių išsiskyrimą.
Jei gydantis gydytojas nedraudžia, galite prieš valgį išgerti nedaug sauso vyno, alaus, šaukštą Kagoro.
Apetitą skatina pipirai, garstyčios, česnakas, vynuogių arba obuolių actas, marinuotos ir raugintos daržovės, taip pat beržo kerpės, pelyno, raudonėlio užpilai.
Puoškite patiekalus apelsino, pomidorų skiltelėmis, salotų, kopūstų lapais, ridikais, petražolių, krapų šakelėmis. Laikykite ant stalo lengvus užkandžius ir valgykite juos mažomis porcijomis. Žiūrėdami televizorių arba skaitydami knygą suvalgykite morką, sausainį arba sūrio gabalėlį.
Nepamirškite mankštos, pritaikytos jūsų jėgoms, - ji skatina apetitą.
Galima vartoti ir apetitą skatinančius medikamentus: natūralias skrandžio sultis, befunginą, eleuterokoko ekstraktą, hormonus. Befunginas (beržo kerpės ekstraktas su kobaltu) gerina ne tik apetitą, bet ir savijautą, didina aktyvumą, mažina silpnumą.
Jei, nežiūrint į visas pastangas, apetitas neatsistato ir organizmas maisto nepriima, gydytojas paskirs papildomą mitybą (per zondą, intraveninę).
 

Jei pasikeitė skonio pojūtis


Kartais burnoje gali atsirasti kartus metalo prieskonis. Vieniems nemalonūs saldumynai arba mėsa, kitiems visas maistas atrodo labai aštrus arba, atvirkščiai, be skonio.
Skonio praradimas arba pakitimas gali būti ligos pasekmė arba šalutinis gydymo poveikis. Tačiau yra dar viena priežastis - nesveiki dantys. Būtinai gydykite dantis. Naudokite specialius skysčius burnai skalauti arba, jei nėra meteorizmo (vidurių pūtimo), kramtomąją gumą. Atkreipkite dėmesį į mitybą. Jei patiekalų skonis tapo nepakenčiamas, eksperimentuokite su prieskoniais. Dėkite į patiekalus nedaug rūkytos mėsos, migdolo riešutų arba svogūnų su daržovėmis - tai suteiks maistui naują skonį.
Venkite gaminti stipraus kvapo žuvį arba ruoškite ją nesupjaustytą.


Jei neturite noro valgyti mėsą, galite ją pamarinuoti, pasirinkti vištieną, kalakutieną arba žuvį su saldžiu ar saldžiarūgščiu padažu.
Gamindami vartokite baziliką, mėtas, rozmariną, estragoną. Apelsinų arba citrinų sultys, marinatai, obuolių arba vynuogių actas, didesnis druskos arba cukraus kiekis pakeis patiekalų skonio savybes.
Arbata su citrina ir mėtomis, švieži vaisiai taip pat pašalina nemalonų skonį burnoje. Daug patiekalų tampa skanesni juos atšaldžius.
 

Pykinimas ir vėmimas


Šie reiškiniai gali atsirasti dėl organizmo intoksikacijos vėžinių ląstelių irimo produktais. Dažnai pykinimą ir vėmimą skatina švitinimas ir chemoterapija.
Rytinį pykinimą galima pašalinti gabalėliu ledo, citrinos riekele arba keletu spanguolių.
Pamėginkite iš ryto, dar nevalgę, suvalgyti džiūvėsėlių arba riestainių, o pavalgę negulkite į lovą. Laikinai atsisakykite keptų, riebių patiekalų, pieniškos sriubos, padažų, pieno. Juos galėsite vėl valgyti tada, kai praeis pykinimas. Nevalgykite labai saldžių patiekalų, o į maistą druskos dėkite daugiau negu esate įpratę. Venkite karštų patiekalų. Šalti patiekalai neturi aštraus skonio ir kvapo. Geriausias maistas - skystas. Gal jums labiau tiktų skaidrios sriubos, uogų ir vaisių želė, sultys. Labai gerai tinka šaldytų sulčių ledo gabalėliai. Jei pykinimą sukelia tik maisto kvapas, stenkitės nedalyvauti gaminant. Geriau tuo laiku pasivaikščiokite gryname ore.
Jei visos išvardintos priemonės nepadeda, paprašykite gydytojo skirti kokį nors pykinimą mažinantį medikamentą.
 

Vidurių užkietėjimas


Dažniau būna išsekusiems, mažai judantiems ligoniams. Vidurių užkietėjimas gali atsirasti ir per mažai geriant skysčių, nuo labai tausojančios dietos, kai kurių narkotinių vaistų vartojimo, pripratimo nuolat vartoti vidurius laisvinančius preparatus, nuo vaistų nuo vėžio, po pilvo ir dubens organų švitinimo.
Spindulinė ir chemoterapija dažnai tampa disbakteriozės priežastimi, o tai dar labiau trikdo virškinimą. Tokiais atvejais reguliariai vartojami vaistai, atstatantys normalią funkciją (bifidumbakterinas, laktobakterinas, baktisubtilis) padės kovoti ir su obstipacijomis (vidurių užkietėjimais).
Nevalgykite rūkytų, sūdytų, marinuotų patiekalų, šokolado; mažiau vartokite keptų patiekalų, dešros, baltos duonos. Mažiau valgykite šviežios duonos, makaronų, manų košės. Skysčių gerkite ne mažiau nei 1.5-2 litrus per parą. Tinka kefyras, pasukos, jogurtai. Valgykite daugiau rupios duonos, vandenyje išmirkytų figų ir džiovintų slyvų, virtų burokėlių, mišrainių su augaliniais aliejais. Galima gaminti pieno kokteilius su šviežiomis daržovėmis ir vaisiais, riešutais, daigintais kviečiais.
Rytais ir vakarais gerkite džiovintų slyvų nuovirą arba karštą vandenį su citrina. Labai padeda sėlenos. Galite pradėti jas vartoti nuo vieno arbatinio šaukštelio ir dozę didinti iki 4-6 šaukštelių per dieną. Sėlenų patartina dėti į visus patiekalus.
Veiksmingas toks mišinys:
džiovintos slyvos 100 g
džiovinti abrikosai 100 g
figos (figmedžio vaisiai) 100 g
Vaisius gerai išplakite, sumalkite mėsmale, įdėkite 100 g medaus ir 5-7 g senos lapų. Viską gerai išmaišykite. Sudėkite mišinį į švarų indą ir laikykite šaldytuve. Valgomąjį šaukštą mišinio praskieskite 0.5 stiklinės vandens ir gerkite prieš miegą.
Būtina įprasti tuštintis tuo pačiu laiku, kitaip nepadės jokia dieta.
Jei jums skirta chemoterapija, vidurius laisvinančius vaistus vartokite tik esant būtinybei.
 

Viduriavimas


Viduriavimas atsiranda po chemoterapijos, švitinimo arba po pilvo organų operacijų. Kuo stipresnis viduriavimas, tuo daugiau skysčių ir druskų pasišalina iš organizmo. Organizmas dehidruojasi, sutrinka medžiagų apykaita, tirštėja kraujas.
Ypač pavojingas kalio trūkumas, kuris pasireiškia silpnumu ir kitais nemaloniais simptomais.
Maistas neturi dirginti žarnyno gleivinės. Patiekalai gaminami ant garų, po to pertrinami. Pirmas 3-5 dienas ribojamas kaloringumas. Nevalgykite riebios mėsos ir žuvies, rūkytų patiekalų, konservų, dirginančių gleivinę, daržovių, ankštinių, rūgščių vaisių ir uogų, pieno, šviežios duonos, blynų, pyragėlių.
Valgykite vegetarišką ryžių sriubą, ryžių košę, virtą vandenyje, tyrę iš ryžių ir bananų, pertrintus obuolius, bulvių košę, virtą pertrintą moliūgą. Visi patiekalai turi būti šilti. Kartais ir šaltas maistas skatina viduriavimą.
Viduriavimui mažėjant, galima palaipsniui pereiti prie labiau kaloringo maisto. Į sriubas dėkite pertrintos mėsos arba maltinukų (jautienos arba neriebios žuvies), smulkiai supjaustytų daržovių. Mėsą ir daržoves gaminkite ant garų. Tinka mėsos vyniotiniai su žalumynais, virtos liesos mėsos tyrė, ant garų gaminti kotletai, omletai, ryžių, avižų košės su praskiestu pienu, pertrinta naminė varškė, bulvių arba morkų tyrė su sviestu, bulvių plokštainis, 2-3 kartus per savaitę - skystai virtas kiaušinis.
Gerkite daugiau šiltų skysčių: mineralinio vandens be angliarūgštės, juodųjų serbentų, aronijos, bruknių arbatą. Tinka želė, kisielius, putėsiai iš mėlynių, ievų, prinokusių kriaušių ir šviežiai išspaustų sulčių, kuriuose yra daug vitaminų.
Indikuotini vaistažolių nuovirai: ievų uogų, mėlynių, džiovintų kriaušių, erškėtrožių, granatų žievės, jonažolių, žalių obuolių odelių.
Jei netekote daug skysčių, galite pasigaminti tokį mišinį:
1 litras mineralinio virinto vandens, 1 arb. šaukštelis druskos, 1 arb. šaukštelis sodos, 4 arb. šaukšteliai cukraus. Gerti po 2-3 gurkšnius kas pusvalandį.
Jei viduriuojate ilgai, būtina papildomai vartoti kalį. Jo daug yra bananuose, bulvėse, virtose su lupenomis, abrikosuose, razinose, pomidorų sultyse. Jei reikės, gydytojas paskirs kalio preparatų.
 

Išsekimas


Suaugusiam žmogui per parą reikia maždaug 80 g baltymų ir 2400-2800 kcal. Organizmui atstatyti po operacijos, švitinimo arba chemoterapijos reikia 100-150 g baltymų ir 3200-3800 kcal.
Sverkitės kiekvieną savaitę, išmokite reguliuoti baltymų ir kalorijų kiekį maiste. Galite vartoti specialius maisto priedus - tai mišiniai, skirti maitinimui per zondą. Tokius mišinius galima maišyti su skysčiais, maistu. Tinka ir vaikų mitybai skirti pieno, mėsos, daržovių ir vaisių mišiniai.
Papildomas baltymų šaltinis - specialūs baltymų preparatai. Paprastai jie leidžiami į veną, tačiau juos galima valgyti ir sumaišant su sultimis arba vaisiniais sirupais.
Baltymų kiekį racione galima padidinti nekeičiant maisto kiekio. Tam tinka sausas pienas ir sausa grietinėlė, kondensuotas pienas. Juos galima dėti į košes, omletus, sriubas, padažus. Į sriubas, apkepus, daržovių patiekalus, padažus galima dėti susmulkintą mėsą arba sutarkuotą sūrį. Gamindami gėrimus ir patiekalus vartokite vitaminizuotą pieną. Į gėrimus galima pridėti riešutų, kakavos, kiaušinio trynio, ledų, sulčių.
Duoną užtepkite lydytu sūriu. Prie bulvių arba pakepintos duonos labai tinka padažas su tunu, lašiša, krabų mėsa, susmulkinta jautiena, virtais kiaušiniais. Tarp valgymų galite paragauti riešutų.
Kaip padidinti kalorijų kiekį?
Valgomas šaukštas sviesto - 45 kcal. Jį dėkite į visus karštus patiekalus, tepkite duoną.
Vienas valg. šaukštas majonezo - 100 kcal. Jei sveikos kepenys, dėkite jį į salotas, mišraines, valgykite su kiaušiniais, sumuštiniais.
Valgomas šaukštas grietinės -70 kcal; tinka prie šviežių ir virtų daržovių salotų.
Puikus desertas - švieži vaisiai, užpilti grietine, pabarstyti cukrumi ir atšaldyti šaldytuve.
Plakta grietinėlė - 1 valgomas šaukštas - 60 kcal; galite valgyti su pyragais, vaisiais, želė, karštu šokoladu, putėsiais ir kitais desertais. Prie vaisių ir karšto šokolado tinka ir zefyras.
Nemažai kalorijų turi kondensuota kava ir kakava, jų taip pat galima dėti į desertinius patiekalus.
Nepamirškite medaus - su riešutais, arbata, vaisiais.
Visada turėkite šalia riešutų, džiovintų vaisių, javainių, sausainių, sūrio, ledų arba pieno kokteilių - tai padidins jūsų raciono kaloringumą.
Niekada nepamirškite, kad jūsų gydymo sėkmė priklauso ne tik nuo maisto, tinkamai parinktos mitybos, bet ir nuo jūsų optimizmo, jūsų noro pasveikti. Nes norint, kad organizmas normaliai pasisavintų maistą, turi būti pagrindinis “katalizatorius” - gera nuotaika.

Populiariausi straipsniai

Lankytojų komentarai

dana
2013-08-01 11:34
ne tik kad b grupes vitaminu negalima,bet ir maisto papildai onkologiniams ligoniams yra nerekomenduotini.b vitaminas isnesioja vezines lasteles po visa organizma.
ligonis
2011-05-03 09:40
o kaip su hormonais ar tikrai juos galima vartoti,labai daug įvairių nuomonių:)
dukra
2006-11-12 09:40
mano abu tevai onkologiniai ligoniai, esu girdejusi kad tokiems ligonimas negalima skirti B grupes vitaminu, o straipsnyje minima kad reikia gerti polivitaminus. Ar tikrai?

Parašykite savo nuomonę

  • :)
  • (happy)
  • :D
  • (super)
  • (hi)
  • (red)
  • (fu)
  • (fool)
  • (weird)
  • :P
  • :(
  • (hooray)
  • (bad)
  • (think)
  • 8|
  • (ok)

Straipsniai šioje grupėje

Video

Naujausi gydytojų atsakymai

Mūsų draugai