Artėja neišvengiamas metų pabaigos švenčių maratonas. Pagrindinis šeimos ar draugų susibūrimų akcentas dažniausiai būna toks pats – skanus kaloringas maistas. Dažnas šiomis dienomis neišvengiame persivalgymo. Kartais atrodo, kad visą savaitę nieko kito beveik neveikiame, tik valgome! Medikai teigia, kad persivalgymas gali būti kenksmingas sveikatai, religija primena, kad persivalgymas – rimta nuodėmė. Kaip to išvengti per šventes? Apie tai kalbamės su gydytoja dietologe Daiva Pipiraite ir Lietuvos sveikuolių sąjungos vadovais Dainiumi Kepeniu ir Sigita Kriaučiūniene.
Skirtingi stalai
Ar Kūčių, Kalėdų ir Naujųjų Metų šventinių stalų pavojai – skirtingi?
„Nors tomis dienomis valgomas skirtingas maistas, pagrindiniai pavojai yra panašūs – didelis rieboko maisto kiekis. Daugiau dėmesio į lėkštę dedamam maistui turėtų kreipti sergantieji širdies ir kraujagyslių ligomis. Jie turėtų vengti silkės, nes didelis druskos kiekis padidina kraujospūdį. Sergantieji virškinamojo trakto ligomis turėtų atsargiau skanauti grybų patiekalų. Tai sunkiai virškinamas maistas, ypač kai prie stalo sėdama vakare. Visiems reikia vengti persivalgyti“, – pastebi gydytoja dietologė D. Pipiraitė.
Jos pasiteiravome, ar 12 patiekalų per Kūčių vakarienę nėra pernelyg sunkus išbandymas mūsų skrandžiui.
„Kartais taip, ypač kai valgoma per daug“, – sakė D. Pipiraitė, pastebėdama, kad apie maisto derinimą šiuolaikinė medicina moksliškai pagrįstų duomenų neturi. Pasak jos, maisto derinamas – nėra sveiko maitinimosi elementas, tad prie Kūčių stalo svarbiausia laikytis saiko, kiekvieno patiekalo įsidėti tik paragauti, o ne persivalgyti.
Svarbu ir valgymo režimas – išlaikius tinkamus 3–5 valandų tarpus tarp valgymo ir švenčių metu, nesinorės iš karto daug valgyti, mat ilgesnis kaip 5–6 val. nevalgymo periodas savaime skatina persivalgyti vėliau.
Svarbiausia – saikas
Niekas neabejoja, kad persivalgymas nėra gerai. Tačiau medikų požiūriu tai nėra „mirtinas“ dalykas, tiesiog nemaloni būsena, kai kamuoja sunkumo pojūtis skrandyje, šleikštulys ir net pykinimas, skausmas skrandžio srityje, apima vangumas.
Sveikam žmogui persivalgymas sukelia tik trumpą diskomfortą. Tuo viskas ir baigiasi. Tačiau dažnai pasikartojantis persivalgymas – tai daugelio ligų priežastis. Jei žmogus serga kokia nors rimta liga, persivalgymas gali turėti rimtesnių pasekmių, nes tai yra papildomas krūvis ne tik virškinamajam traktui, bet ir širdžiai bei kitoms organizmo sistemoms.
„Pajutus, kad skrandis jau pilnas, galima tiesiog ramiai pasėdėti ir palaukti, kol maistas apsivirškins. Jeigu pojūčiai itin nemalonūs, galima pasitelkti virškinimo fermentus ar anglies tabletes“, – sakė gydytoja dietologė, pabrėždama, kad medikai rekomenduoja nepersivalgyti, tačiau, jeigu tai jau įvyko, geriau pasitelkti medikamentus nei jausti kankinančius pojūčius. O jeigu ir tada nemalonūs simptomai nepraeina, reikėtų kreiptis į gydytojus.
Kaip valgyti?
Ar maisto seka yra svarbu gerai savijautai? Nuo ko reikėtų pradėti valgį? Pirma gerti ar valgyti? Tokiais klausimais apipylėme gydytoją dietologę. Ji pastebėjo, kad pirmiausiai dera valgyti daržoves, vėliau – sriubą, tada – antras patiekalą, desertą. Labai pageidautina prieš valgant skirtingus patiekalus daryti 20 minučių pertraukėlę ir kiekvieną maisto kąsnį gerai sukramtyti.
„Per Kūčias ir Kalėdas vaišintis pradėti derėtų nuo skaidulų ir baltymų daug turinčių patiekalų. Ant Kūčių vakarienės stalo tai pupos, žirniai, javų grūdai arba jų turintys patiekalai“, – pastebi D. Pipiraitė.
Pasak pašnekovės, paprasčiausias būdas išvengti persivalgymo – rinktis lengvesnius, neriebius patiekalus. Geriau valgyti šviežių daržovių salotas su aliejaus užpilu ir vengti šventinių mišrainių su majonezu. Taip maistas bus lengviau virškinamas, be to, suvalgęs kalną daržovių, apšlakstytų tik citrinos sultimis su aliejumi, žmogus nejaus nemalonių pasekmių, kokių pajustų suvalgęs tiek pat mišrainės su riebiu majonezu.
Labai svarbu ir valgymo greitis – kiekvieną kąsnį, pasak D. Pipiraitės, reikia kramtyti 20–30 kartų, neskubant, nes angliavandenių virškinimas prasideda jau burnoje. Kuo greičiau valgoma, tuo labiau apkraunamas skrandis, nes maistas į dvylikapirštę žarną patenka porcijomis, jis gali būti nepakankamai suvirškintas, sukelti virškinimo sutrikimų, pilvo pūtimą, viduriavimą, pykinimą, vėmimą. Lėtai valgyti reikia ir dėl to, kad sotumas pajuntamas tik po 20 minučių.
Svarbu valgymą atskirti nuo kitos veiklos, pavalgius nueiti nuo stalo, o ne, pavyzdžiui, sėdint prie jo žiūrėti televizorių, nes taip sunkiau pajusti sotumo jausmą, susiformuos negeras įprotis valgant dar ką nors veikti.
Paprastos gudrybės
„Maiste turėtų vyrauti salotos, kiekvieną jų kąsnį dera gerai sukramtyti. Suvalgius porą šaukštų salotų su gabalėliu žuvies, verta padaryti pertrauką, pakilti nuo stalo. Po keliolikos minučių tikriausiai pasijusite sotus. O jeigu pradėjęs valgyti nesustosi, pateksi tarsi į užburtą ratą – vis valgai, negali pakilti nuo stalo, apsunksti, dar labiau nenori pakilti nuo stalo, šokti ir dainuoti“, – sakė Lietuvos sveikuolių sąjungos vadovas Dainius Kepenis.
„Labai svarbu pagalvoti, ar stalas yra pagrindinis šventės akcentas, juo labiau jeigu prie jo sėdama vakare, kada daug valgyti netinka, pakanka lengvai užkąsti. Daug svarbiau pagalvoti, kuo kitu, be maisto, galime vieni kitus nustebinti, ką įdomaus parodyt, pasakyti“, – pastebėjo Lietuvos sveikuolių sąjungos vadovo pavaduotoja Sigita Kriaučiūnienė.
Pasak jos, vaišinantis neverta stengtis paragauti visų patiekalų. Jeigu žmogus mėgsta morkų pyragą, kam jam kimšti dešreles.
D. Pipiraitė pastebėjo, kad jeigu per metų pabaigos šventes prisimintume Kūčių ir Kalėdų papročius, žaidimus, būrimus, daugiau dėmesio skirtume bendravimui su namiškiais – būtų mažiau pavojaus persivalgyti.
Patarimai šeimininkėms
Ruošdamos maistą šeimininkės turėtų rūpintis ne tik jo skoniu, bet ir tuo, ar patiekalai netaps artimųjų negalavimo priežastimi. Todėl verta gaminti lengviau virškinamus, ne itin riebius patiekalus, kepant mėsą, paukštieną, žuvį, papildomai nenaudoti i riebalų. Mat riebus maistas lėtina virškinimą, ilgiau užsistovi skrandyje, tačiau sotumas pajuntamas vėliau, todėl tokio maisto iki pasisotinant galima suvalgyti daugiau.
Vartotini prieskoniai: kalenda, imbieras, krapai, kmynai, cinamonas, gerinantys virškinimą.
Svarbu, kad ant šventinio stalo būtų gausu šviežių vaisių – mat mes, lietuviai, jų ir daržovių suvartojame kone tik pusę rekomenduojamo kiekio. Žmonės žino, kaip sveikai maitintis, tačiau savo mitybos įpročius keičia vangiai.
Galima imtis ir tokios gudrybės – serviruoti stalą mažesnėmis lėkštėmis, tai padeda psichologiškai, žmogui atrodo, kad jis suvalgė daugiau.
Šie patarimai, nors paprasti, nėra nereikšmingi. Pasak medikų, dažna apsinuodijimų priežastis per šventes būna ne sugedęs maistas, bet per didelis jo kiekis. Nevalia persivalgyti net tokio maisto, kuris rekomenduojamas kaip sveikas. Svarbiausias sveikos mitybos principas – saikas. Deja, nors jis labai paprastas ir aiškus, jo laikytis nėra lengva.
Ne mažiau svarbu jau dabar sau atsakyti į klausimą, ar būtent maistas per šventes yra svarbiausia.
Norint išvengti persivalgymo
Maistą valgykite mažesniais kiekiais
Mėgaukitės maistu – tai didelis malonumas, kurį per skubėjimą dažnai prarandame.
Kuo mažiau dėkite į lėkštę riebaus, aštraus, sunkiai virškinamo maisto.
Ilgai kramtykite kiekvieną maisto kąsnį, geriausiai 30–50 kartų.
Nepiktnaudžiaukite šokoladu, saldumynais. Gerkite daug mineralinio vandens, sulčių, arbatų.
Labai svarbu judėti – nesėdėkite prie stalo visą dieną. Eikite į lauką pasivaikščioti, pakvėpuoti grynu oru, susiorganizuokite judrių žaidimų.
Dauguma mūsų esame išbandę bent kelias dietas ir ne kartą nusivylę jų rezultatu. Taip, dietos veikia. Tačiau vos tik nustojus jų laikytis, numestas svoris grįžta su kaupu. Tuomet puolame į paniką ir griebiamės dar drastiškesnių priemonių. Tačiau 2000-aisiais dietų pasaulyje įvyko persilaužimas – 30 metų gydytojo Pjero Dukano (Pierre Dukan) populiarinta dieta išpopuliarėjo visame pasaulyje. Kodėl? Atsakymą rasite straipsnyje. ...
Skaityti daugiau1997 m. vasario mėn. nutariau pasitikrinti sveikatą poliklinikoje, nors maniau...
Skaityti daugiauSergančiųjų onkologinėmis ligomis gydymas neveiksmingas, jei netinkamai parinkta mityba. Dieta - tai dalis gydymo. Ji turi būti parinkta taip, kad nekristų svoris, nesutriktų medžiagų apykaita ir audiniai turėtų galimybę atsistatyti (regeneruoti). Įrodyta, kad tų pacientų, kurie laikosi rekomenduojamos dietos, būklė per operaciją ir po operacijos geresnė, jų organizmas geriau kovoja su šalutiniais poveikiais, kuriuos sukelia spindulinė, chemo- ir imunoterapija. Netinkamos mitybos problema iškyla tada, kai ligonis grįžta į namus ir jam tenka savarankiškai rūpintis savimi. Valgymas turi teikti ligoniui malonumą, maisto skonis teigiamai veikti psichiką, savijautą. Gražiai serviruotas stalas gerina nuotaiką ir apetitą. Dar senovės išminčiai teigė, kad maistas turi būti mūsų vaistai....
Skaityti daugiauArtėja neišvengiamas metų pabaigos švenčių maratonas. Pagrindinis šeimos ar draugų susibūrimų akcentas dažniausiai būna toks pats – skanus kaloringas maistas. Dažnas šiomis dienomis neišvengiame persivalgymo. Kartais atrodo, kad visą savaitę nieko kito beveik neveikiame, tik valgome! Medikai teigia, kad persivalgymas gali būti kenksmingas sveikatai, religija primena, kad persivalgymas – rimta nuodėmė. Kaip to išvengti per šventes? Apie tai kalbamės su gydytoja dietologe Daiva Pipiraite ir Lietuvos sveikuolių sąjungos vadovais Dainiumi Kepeniu ir Sigita Kriaučiūniene. ...
Skaityti daugiauCeliakija ir pasveikimas, kad ir kaip gaila, – du nesuderinami dalykai. Tačiau sergantysis gali visiškai gerai jaustis, jei griežtai laikosi dietos ir visiškai nevartoja produktų, kurių sudėtyje yra gliuteno. 100 mg gliuteno turinčio produkto arba 1/6 arbatinio šaukštelio kvietinių miltų gali sukelti liūdnus padarinius. ...
Skaityti daugiauMaisto papildai - tarsi tarpinė grandis tarp maisto produktų ir vaistų. Jie gali padėti pagerinti savijatą, sveikatą ar išvaizdą. Tabletėmis, kapsulėmis, miltelių ar skysčių pavidalu pagaminti maisto papildai - tai vitaminų, mineralinių medžiagų, bioflavonoidų, polinesočiųjų riebiųjų rūgščių ar kitų organizmui reikalingų biologiškai veiklių medžiagų preparatai. Jie teikia mums reikalingų mikroelementų ir mineralų, padeda išvalyti iš organizmo nereikalingas, kenksmingas medžiagas, reguliuoja vidaus organų veiklą. Specialūs maisto papildai padeda veiksmingai kovoti su antsvoriu, kuris, prasidėjus pavasariui, daugeliui iš mūsų tampa priešas Nr.1. Šį kartą pristatome keletą tokių specifinių maisto papildų. Duomenys apie maisto papildų sudėtį ir vartojimo rekomendacijas pateikti pagal nepriklausomos informacijos medicinos specialistams parengtą VU Farmakologijos ir mikrobiologijos katedros bei Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos, informaciją....
Skaityti daugiauKiekvieną dieną, net nieko neveikiant, mūsų organizmas „degina“ kalorijas, kurios yra gaunamos iš suvartojamo maisto. Persivalgant ar per mažai valgant, svoris, net to nesiekiant, kinta. Kaip tiksliai apsiskaičiuoti paros energijos poreikį? Iš kokių maisto medžiagų turi susidaryti suvartojamos kalorijos? Į šiuos ir kitus klausimus atsakinėjo gydytoja dietologė Jūratė Dobrovolskienė....
Skaityti daugiauTie, kurie svajoja vasarą prie ežero ar pajūryje atrodyti itin gražūs, turėtų pradėti keistis jau dabar, prasidedant pavasariui. O jų yra daugybė – kartais net atrodo, kad gyvename šalyje, kur visi, o ypač visos, nuolat bando suliesėti ir nežino kaip. Kur gi tas stebuklingas receptas? Deja, jo nėra. Geriausias būdas būti sveikiems ir gražiems – reguliariai mankštintis ir visam gyvenimui pakeisti mitybos įpročius. Žinoma, šiuolaikinis skubantis žmogus dažnai rinksis greitesnę priemonę – liekninamąją tabletę. Tad svarbu žinoti, ką ir kodėl vartojame.Tačiau atsiminkite, kad maisto papildai yra tik pagalbinė priemonė....
Skaityti daugiau„Reikia pasirūpinti savo figūra“, – sako sau dažnas prieš atostogas. Ir dauguma nieko nedaro. Suprantama, juk per savaitę įveikti maratono atstumą ant bėgimo takelio ir badauti visas septynias dienas nėra lengva....
Skaityti daugiauGyvuoja įsitikinimas, kad bulvių ir miltinių metant svorį negalima valgyti. Jų nerasite nei vienoje įprastoje lieknėjimo dietoje. Tai dietų mitas, kurį šiandien sugriaus sveikos mitybos specialistė, “Sulieknėk sveikai” vadovė Vaida Kurpienė. Ji sako, kad valgyti bulves ir mitinius, angliavandenių kupinus produktus, tikrai galima, tačiau svarbu laikytis kelių paprastų taisyklių. ...
Skaityti daugiauEgzistuoja daugybė priežasčių, kodėl norima sulieknėti, tačiau svarbiausios yra sveikata ir noras gražiai atrodyti, pasitikėti savimi. Antsvoris yra vienas daugelio grėsmingų ligų, pavyzdžiui, cukrinio diabeto, širdies ir kitų ligų rizikos faktorius, o su antsvoriu susijęs savigarbos ir pasitikėjimo savimi trūkumas neretai sukelia depresiją, pablogina sveikatą. Ypač vasarą paprasčiausiai norisi atsikratyti vieno kito kilogramo ir daliai atrodyti... Beje, šis noras sulieknėti būdingas visoms moterims ir merginoms, visiškai nesvarbu, ar antsvorio turima, ar jis tik tariamas......
Skaityti daugiauApie jogą rašėme jau ne kartą. Tikėtina, kad nemažai skaitytojų ir patys praktikuoja. Šiame numeryje kviečiame sužinoti daugiau apie vieną iš svarbių jogos praktikavimo elementų – jogos mitybą. Norint, kad jogos treniruotės būtų veiksmingos, bent iš dalies ir pasikonsultavus su gydytoju atsižvelgti į šias mitybos gaires yra labai rekomenduojama. ...
Skaityti daugiauAntsvorio turi 25 proc. suaugusiųjų vyrų ir 30 proc. moterų. Nepageidaujamiems kilogramams ypač nepakančios moterys, nors šiuolaikiniai įvaizdžio standartai tokie pat negailestingi ir stipriosios lyties atstovams. Ar galima lieknėti lengvai ir maloniai? Į šį klausimą atsakė medicinos centro „Jūsų šeimos klinika“ gydytoja reabilitologė Vaida RAICEVIČIENĖ....
Skaityti daugiauDaugelis žmonių šventai tiki, kad mėsa - niekuo nepakeičiamas maistas. Nenuostabu - gyvename šiauriniame krašte ir tikrai atrodo, kad sunku būtų prasimaitinti be mėsos ir žuvies. Ir nors Lietuva - didžkukulių su spirgučiais kraštas - ir čia, kaip ir visame pasaulyje, vis daugiau žmonių palieka “plėšrūnų” gretas, nors prieš dešimtmetį doras vegetaras Lietuvoje tikrai buvo retenybė....
Skaityti daugiaukaip tapti lieknesniam bei sveikesniam, gali patarti ir astrologai. tai taisyklės,...
Skaityti daugiauLaikantis dabar labai populiarių dietų labai svarbu nepamiršti sveikos mitybos principų. Sveika mityba yra tokia, kai organizmas gauna visų reikalingų medžiagų ir energijos idealiam svoriui palaikyti....
Skaityti daugiau
Lankytojų komentarai
Parašykite savo nuomonę