Po skrandžio operacijos neskiriamas maitinimas įprastu būdu, kol neapgyja siūlės ir nepradeda normaliai funkcionuoti žarnos. Skystą maistą leidžiama valgyti trečią dieną po operacijos. Kietą maistą pacientai pradeda toleruoti paprastai 5–7 dieną po operacijos.
Po skrandžio operacijos rekomenduojama valgyti po nedaug ir dažnai.
Reikia atsisakyti maisto produktų, skatinančių vidurių pūtimą, – pupų, žirnių, juodos duonos, kopūstų, obuolių ir t.t.
Valgyti reikia 6–7 kartus per dieną (vėliau – 5 kartus per dieną), po 200–400 ml. Kiekvieną kartą reikia valgyti baltymingų produktų.
Patiekalai turi būti virti, trinti, troškinti, gaminti garuose, bet ne kepti.
Galima vartoti švelnius prie-skonius (krapus, petražolę, cinamoną, vanilę, baziliką), draudžiama – pipirus bei čili.
Daugeliui pacientų po skrandžio operacijos negalima vartoti pieno produktų.
Po 2–3 mėnesių (kartais ir po mėnesio) ligoniams leidžiama valgyti ir nemaltą maistą. Jei toks maistas gerai toleruojamas, pamažu galima pereiti prie įprasto maitinimosi.
Po skrandžio operacijų nemalonių simptomų paprastai atsiranda vos tik pavalgius arba po 15–20 minučių.
• Dempingo sindromas. Nepakankamai suvirškintas maistas iš skrandžio didelėmis porcijomis patenka į plonąsias žarnas, jos sudirginamos. Pavalgęs ligonis jaučia silpnumą, plaka širdis, svaigsta galva ir t.t. Simptomai paprastai pasireiškia per pirmas 20–30 minučių po valgio arba po 2–3 valandų. Pagulėjus 15–20 minučių, šie simptomai paprastai išnyksta. Po valgio nerekomenduojama gerti skysčių, nes jie pagreitina turinio slinkimą iš skrandžio į plonąją žarną, o tai gali paūminti nemalonius pojūčius. Geriausia gerti maždaug 45 min. prieš valgį arba 1–2 valandas po jo. Venkite saldumynų, jie pasunkina būklę bei simptomus.
• Kai kuriems pacientams pasireiškia viduriavimas ar žarnyno spazmai, reikia stebėti, kokie maisto produktai provokuoja šiuos simptomus, ir jų vengti. Viena galimų viduriavimo priežasčių – dempingo sindromas (žr. ankstesnį punktą).
• Refliuksinis ezofagitas. Suvalgytas maistas iš skrandžio patenka atgal į stemplę, sukeldamas nemalonų deginimo jausmą, skausmą (dėl turinyje esančių skrandžio, kasos sulčių ir tulžies). Dažniau pasireiškia suvalgius riebaus, pieniško maisto ar vaisių. Stebėkite, kas sukelia šį simptomą, ir venkite netinkamų maisto produktų.
• Suvalgius nedidelį maisto kiekį, atsiranda sotumo jausmas. Tačiau itin svarbu valgyti pakankamai (kaip minėta aukščiau: 5–7 kartus per dieną), kad organizmas gautų reikiamą kiekį maisto medžiagų, mikroelementų ir vitaminų. Būtina valgyti daug baltymų turinčių maisto produktų.
• Anemijos sindromas po skrandžio pašalinimo. Išsivysto, kai trūksta vidinio Kastlio faktoriaus, būtino vitaminui B12 pasisavinti. Beje, šios kilmės mažakraujystė dažniausiai pasireiškia praėjus 1–2 metams po operacijos, o kartais ir dar vėliau. Jei pašalintas visas skrandis, po operacijos reikia daryti vitamino B12 injekcijas. Beje, esant nevisavertei mitybai, mažakraujystė gali išsivystyti ir dėl kitų priežasčių, pvz., stokojant folio rūgšties ar geležies.
Deja, statistika rodo, kad asmenims, kurių skrandis operuotas, dažniau išsivysto onkologinės ligos, ypač jei po operacijos praėjo 10 ar daugiau metų. Todėl, atsiradus naujiems negalavimams, nelaukite, kol jie praeis savaime, pasikonsultuokite su gydytoju.
Pavyzdinis dienos valgiaraštis
Parengta remiantis Pitsburgo universiteto Medicinos centro rekomendacijomis (praėjus 6 savaitėms po operacijos ar anksčiau, jei leidžia gydytojas), iki tol rekomenduojama nevartoti nemaltos mėsos, perspėjama, kad organizmas gali netoleruoti pieno produktų, todėl rekomenduojama rinktis produktus be laktozės arba papildomai vartoti laktozę skaldančio fermento laktazės.
Pusryčiai
½ banano
1 riekelė duonos
1 virtas kaušinis
2 arbatiniai šaukšteliai margarino
1 puodelis arbatos arba 1–2 riebumo pieno (išgerkite praėjus 30–60 minučių po valgio)
Užkandis
Apie 30 gramų sūrio
4 nesaldūs sausainiai (krekeriai)
Pietūs
½ vištos krūtinėlės
½ stiklinės bulvių košės
½ stiklinės žaliųjų žirnelių
2 arbatiniai šaukšteliai margarino
½ stiklinės obuolių tyrės
1 stiklinės arbatos arba 1–2 riebumo pieno (išgerkite praėjus 30–60 minučių po valgio)
Užkandis
1 arbatinis šaukštelis riešutų sviesto
3 sausainiai
½ stiklinės apelsinų sulčių (išgerkite praėjus 30–60 minučių po valgio)
Vakarienė
2 sumuštiniai su mėsa
1 nedidelė bandelė
½ stiklinės trintų vaisių kokteilio
½ stiklinės sulčių (išgerkite praėjus 30–60 minučių po valgio)
Užkandis
1 nedidelis sumuštinis su kalakutiena
½ stiklinės sulčių, nesaldaus jogurto ar lieso pieno (išgerkite praėjus 30–60 minučių po valgio)
Troškinta žuvis
Žuvį (apie 300 g) išvalyti, užpilti 2 šaukštais aliejaus ir 1 šaukštu 9 proc. acto bei ¼ stiklinės vandens, įdėti lapelį lauro lapo, kelis kvapiųjų pipirų žirnelius, pasūdyti. Troškinti ant silpnos ugnies apie valandą. Patiekti su bulvių koše, pagardinta krapais ir žaliaisiais žirneliais.
Įdarytas moliūgas
Nedidelį moliūgą perpjauti pusiau, išimti sėklas. Vištienos krūtinėlę supjaustyti 3–4 cm ilgio gabaliukais, apvirti nedideliame kiekyje vandens, įdėjus lauro lapų, kvapiųjų pipirų ir petražolių bei druskos. Pakepinti morkas, kad suminkštėtų, apvirti brokolius.
Apvirtą mėsą dėti į moliūgų puseles, virš jos dėti sluoksnį brokolių ir pakepintų morkų, užpilti ½ stiklinės sultinio, kuriame virė vištiena, ir pašauti į orkaitę. Kepti valandą, 200o C temperatūroje.
Vištiena su obuoliais
Vištienos krūtinėlę išvirti nedideliame kiekyje vandens su prieskoniais. Obuolius nulupti, supjaustyti skiltelėmis ir kepti ant silpnos ugnies, pridėjus 2 arbatinius šaukštelius margarino, kol išsileis. Pakepinti svogūną, sudėti į obuolių tyrę. Padažą paskaninti druska, krapais ir maltais kvapiaisiais pipirais. Išvirusią krūtinėlę apipilti paruoštu obuolių ir svogūnų padažu ir patiekti su bulvių koše.
Trinta daržovių sriuba
Į vištienos sultinį sudėkite kubeliais supjaustytas morkas, brokolius, bulves, moliūgą, 1 svogūną, 2 šaukštus lydyto sūrio su kumpiu ir virkite ant silpnos ugnies. Išvirus daržovėms, pertrinkite, kad gautųsi vienalytė masė, įberkite džiūvėsėlių.
Dauguma mūsų esame išbandę bent kelias dietas ir ne kartą nusivylę jų rezultatu. Taip, dietos veikia. Tačiau vos tik nustojus jų laikytis, numestas svoris grįžta su kaupu. Tuomet puolame į paniką ir griebiamės dar drastiškesnių priemonių. Tačiau 2000-aisiais dietų pasaulyje įvyko persilaužimas – 30 metų gydytojo Pjero Dukano (Pierre Dukan) populiarinta dieta išpopuliarėjo visame pasaulyje. Kodėl? Atsakymą rasite straipsnyje. ...
Skaityti daugiau1997 m. vasario mėn. nutariau pasitikrinti sveikatą poliklinikoje, nors maniau...
Skaityti daugiauSergančiųjų onkologinėmis ligomis gydymas neveiksmingas, jei netinkamai parinkta mityba. Dieta - tai dalis gydymo. Ji turi būti parinkta taip, kad nekristų svoris, nesutriktų medžiagų apykaita ir audiniai turėtų galimybę atsistatyti (regeneruoti). Įrodyta, kad tų pacientų, kurie laikosi rekomenduojamos dietos, būklė per operaciją ir po operacijos geresnė, jų organizmas geriau kovoja su šalutiniais poveikiais, kuriuos sukelia spindulinė, chemo- ir imunoterapija. Netinkamos mitybos problema iškyla tada, kai ligonis grįžta į namus ir jam tenka savarankiškai rūpintis savimi. Valgymas turi teikti ligoniui malonumą, maisto skonis teigiamai veikti psichiką, savijautą. Gražiai serviruotas stalas gerina nuotaiką ir apetitą. Dar senovės išminčiai teigė, kad maistas turi būti mūsų vaistai....
Skaityti daugiauArtėja neišvengiamas metų pabaigos švenčių maratonas. Pagrindinis šeimos ar draugų susibūrimų akcentas dažniausiai būna toks pats – skanus kaloringas maistas. Dažnas šiomis dienomis neišvengiame persivalgymo. Kartais atrodo, kad visą savaitę nieko kito beveik neveikiame, tik valgome! Medikai teigia, kad persivalgymas gali būti kenksmingas sveikatai, religija primena, kad persivalgymas – rimta nuodėmė. Kaip to išvengti per šventes? Apie tai kalbamės su gydytoja dietologe Daiva Pipiraite ir Lietuvos sveikuolių sąjungos vadovais Dainiumi Kepeniu ir Sigita Kriaučiūniene. ...
Skaityti daugiauCeliakija ir pasveikimas, kad ir kaip gaila, – du nesuderinami dalykai. Tačiau sergantysis gali visiškai gerai jaustis, jei griežtai laikosi dietos ir visiškai nevartoja produktų, kurių sudėtyje yra gliuteno. 100 mg gliuteno turinčio produkto arba 1/6 arbatinio šaukštelio kvietinių miltų gali sukelti liūdnus padarinius. ...
Skaityti daugiauMaisto papildai - tarsi tarpinė grandis tarp maisto produktų ir vaistų. Jie gali padėti pagerinti savijatą, sveikatą ar išvaizdą. Tabletėmis, kapsulėmis, miltelių ar skysčių pavidalu pagaminti maisto papildai - tai vitaminų, mineralinių medžiagų, bioflavonoidų, polinesočiųjų riebiųjų rūgščių ar kitų organizmui reikalingų biologiškai veiklių medžiagų preparatai. Jie teikia mums reikalingų mikroelementų ir mineralų, padeda išvalyti iš organizmo nereikalingas, kenksmingas medžiagas, reguliuoja vidaus organų veiklą. Specialūs maisto papildai padeda veiksmingai kovoti su antsvoriu, kuris, prasidėjus pavasariui, daugeliui iš mūsų tampa priešas Nr.1. Šį kartą pristatome keletą tokių specifinių maisto papildų. Duomenys apie maisto papildų sudėtį ir vartojimo rekomendacijas pateikti pagal nepriklausomos informacijos medicinos specialistams parengtą VU Farmakologijos ir mikrobiologijos katedros bei Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos, informaciją....
Skaityti daugiauKiekvieną dieną, net nieko neveikiant, mūsų organizmas „degina“ kalorijas, kurios yra gaunamos iš suvartojamo maisto. Persivalgant ar per mažai valgant, svoris, net to nesiekiant, kinta. Kaip tiksliai apsiskaičiuoti paros energijos poreikį? Iš kokių maisto medžiagų turi susidaryti suvartojamos kalorijos? Į šiuos ir kitus klausimus atsakinėjo gydytoja dietologė Jūratė Dobrovolskienė....
Skaityti daugiauTie, kurie svajoja vasarą prie ežero ar pajūryje atrodyti itin gražūs, turėtų pradėti keistis jau dabar, prasidedant pavasariui. O jų yra daugybė – kartais net atrodo, kad gyvename šalyje, kur visi, o ypač visos, nuolat bando suliesėti ir nežino kaip. Kur gi tas stebuklingas receptas? Deja, jo nėra. Geriausias būdas būti sveikiems ir gražiems – reguliariai mankštintis ir visam gyvenimui pakeisti mitybos įpročius. Žinoma, šiuolaikinis skubantis žmogus dažnai rinksis greitesnę priemonę – liekninamąją tabletę. Tad svarbu žinoti, ką ir kodėl vartojame.Tačiau atsiminkite, kad maisto papildai yra tik pagalbinė priemonė....
Skaityti daugiau„Reikia pasirūpinti savo figūra“, – sako sau dažnas prieš atostogas. Ir dauguma nieko nedaro. Suprantama, juk per savaitę įveikti maratono atstumą ant bėgimo takelio ir badauti visas septynias dienas nėra lengva....
Skaityti daugiauGyvuoja įsitikinimas, kad bulvių ir miltinių metant svorį negalima valgyti. Jų nerasite nei vienoje įprastoje lieknėjimo dietoje. Tai dietų mitas, kurį šiandien sugriaus sveikos mitybos specialistė, “Sulieknėk sveikai” vadovė Vaida Kurpienė. Ji sako, kad valgyti bulves ir mitinius, angliavandenių kupinus produktus, tikrai galima, tačiau svarbu laikytis kelių paprastų taisyklių. ...
Skaityti daugiauEgzistuoja daugybė priežasčių, kodėl norima sulieknėti, tačiau svarbiausios yra sveikata ir noras gražiai atrodyti, pasitikėti savimi. Antsvoris yra vienas daugelio grėsmingų ligų, pavyzdžiui, cukrinio diabeto, širdies ir kitų ligų rizikos faktorius, o su antsvoriu susijęs savigarbos ir pasitikėjimo savimi trūkumas neretai sukelia depresiją, pablogina sveikatą. Ypač vasarą paprasčiausiai norisi atsikratyti vieno kito kilogramo ir daliai atrodyti... Beje, šis noras sulieknėti būdingas visoms moterims ir merginoms, visiškai nesvarbu, ar antsvorio turima, ar jis tik tariamas......
Skaityti daugiauApie jogą rašėme jau ne kartą. Tikėtina, kad nemažai skaitytojų ir patys praktikuoja. Šiame numeryje kviečiame sužinoti daugiau apie vieną iš svarbių jogos praktikavimo elementų – jogos mitybą. Norint, kad jogos treniruotės būtų veiksmingos, bent iš dalies ir pasikonsultavus su gydytoju atsižvelgti į šias mitybos gaires yra labai rekomenduojama. ...
Skaityti daugiauAntsvorio turi 25 proc. suaugusiųjų vyrų ir 30 proc. moterų. Nepageidaujamiems kilogramams ypač nepakančios moterys, nors šiuolaikiniai įvaizdžio standartai tokie pat negailestingi ir stipriosios lyties atstovams. Ar galima lieknėti lengvai ir maloniai? Į šį klausimą atsakė medicinos centro „Jūsų šeimos klinika“ gydytoja reabilitologė Vaida RAICEVIČIENĖ....
Skaityti daugiauDaugelis žmonių šventai tiki, kad mėsa - niekuo nepakeičiamas maistas. Nenuostabu - gyvename šiauriniame krašte ir tikrai atrodo, kad sunku būtų prasimaitinti be mėsos ir žuvies. Ir nors Lietuva - didžkukulių su spirgučiais kraštas - ir čia, kaip ir visame pasaulyje, vis daugiau žmonių palieka “plėšrūnų” gretas, nors prieš dešimtmetį doras vegetaras Lietuvoje tikrai buvo retenybė....
Skaityti daugiaukaip tapti lieknesniam bei sveikesniam, gali patarti ir astrologai. tai taisyklės,...
Skaityti daugiauLaikantis dabar labai populiarių dietų labai svarbu nepamiršti sveikos mitybos principų. Sveika mityba yra tokia, kai organizmas gauna visų reikalingų medžiagų ir energijos idealiam svoriui palaikyti....
Skaityti daugiau
Būkit žmonės, parašykit kontaktus kur galima kreiptis
Ačiū
Mano ugis 161cm, jau 4 metus sveriu 105kg. Pries 4 metus atlikta skrandzio apejimo operacija, pries ja sveriau 135. Pradzioj svoris visai nekrito, nors ir geriau tik vandeni ir sultys, paskui per metus pamazu nukrito 30 kg, ir sustojo. Dabar visai nesikeicia, o numesti norisi dar.
Kam idomu kas po operacijos: sunku, sunku ir dar karta sunku. Silpnumo priepuoliai, apatija, maloobsorbcija(vitaminu nepasisavinimas), tremoras(viso kuno drebulys), nuolatinis nuovargis, pastoviai geriami maisto papildai-nepraleidziant nei vienos dienos, ir neziurint i tai labai zemas kalcio kiekis.
Pliusai zinoma yra. pasikeites skonis: nesinori nei saldaus nei riebaus, salotos tampa geriausiu draugu, bet ar tai gerai-nezinau. Duonos nevalgau, bulviu nevalgau, nuo visu pieno produktu pykina, tad ir juos is raciono isbraukiau, nors pamegau zuvi, kinu visrtuve ir sushi.
Bet kiekvienam tai labai individualu. Patarimas-kalbekite daugiau su daktarais ir pries ir po operacijos. Mane isoperavo ir pamirso, o dabar po 4 metu klausia ar reikia pagalbos. Man jos reikejo gerokai anksciau. Sekmes visiems ir DIDELES SVEIKATOS
nekantriai laukiu atsakymo
mano ugis 178, svoris 92 kg - niekaip negaliu numesti jau metai laiko (priaugau 25 kg per 3 metus, visi tyrimai geri. Darbas su dietologais, medikamentai rezultato nedave). Noreciau atlikti operacija, bet pas mane 2 opos skrandyje. Ar man darytu skrandzio mazinimo operacija? O kaip ji atsilieptu planuojamam nestumui?
Lauksiu atsakymo el. pastu. Aciu