Labai svarbu suprasti, kad sergančiųjų cukriniu diabetu dažnai būna sutrikusi ne tik angliavandenių apykaita, t.y. didesnis cukraus kiekis kraujyje, bet ir lipidų apykaita. Jie kur kas dažniau serga širdies kraujagyslių ligomis - išemine širdies liga, hipertenzija ir šių ligų komplikacija - insultu.
Pirmasis gydymo etapas, užtunkantis nuo 3 iki 6 mėnesių, yra skirtas tam, kad žmogus pakeistų požiūrį į savo gyvenimą, savo įpročius, kad pats pajustų atsakomybę už šios ligos gydymą ir nepasikliautų vien tabletėmis. Gydyti pradedama dieta.
Yra didelis skirtumas, ar ligonis serga 1, ar 2 tipo diabetu. Nors pavadinimas ir rezultatas tas pats - padidėjęs cukraus kiekis kraujyje, tačiau iš principo tai yra dvi visiškai skirtingos ligos ir pagal atsiradimą, ir pagal kliniką.
1 tipo cukriniu diabetu dažniausiai serga jauni žmonės, kurie nuo pat pradžios gydomi insulinu. Dažnai ligos pradžioje jie būna liesi.
2 tipo diabetu dažniausiai serga pagyvenę žmonės, kurie neretai būna nutukę.
Gydant 1 tipo diabetą svarbu siekti normalizuoti kūno svorį ir sekti, kad valgymų laikas sutaptų su insulino veikimo piku. Šiems ligoniams turėtų būti 3 pagrindiniai dienos valgiai ir 2-3 užkandžiai, taip pat užkandis nakčiai, siekiant išvengti hipoglikemijos naktį.
Didesnė problema yra 2 tipo diabetas, kuriuo sergančiųjų pasaulyje yra labai daug.
Sergant 2 tipo diabetu mityba ir gyvenimo būdas yra labai svarbūs. Praktiškai tiek sergančiųjų cukriniu diabetu, tiek nesergančių mitybos principai yra tie patys.
Valgyti reikia dažnai ir po truputį 5-6 kartus per dieną (3 pagrindiniai valgiai, 2-3 užkandžiai).
Mitybos pagrindą (50-60 proc.) turėtų sudaryti angliavandeniai, didžiąją jų dalį - sunkiai virškinami. Apie 15-20 proc. maisto raciono turėtų sudaryti baltymai, ne daugiau kaip 30-35 proc. - riebalai.
Yra sudaryta vadinamoji mitybos piramidė. Jos pagrindas - tai, ko turėtume suvalgyti daugiausiai. Tai - sudėtiniai angliavandeniai: kruopos, rupi duona, ankštiniai produktai, makaronai, rupūs miltai. Šiuos angliavandenius organizmas pasisavina lėčiau ir cukraus kiekį padidina ne taip greitai. Iš jų turi būti gaunama pagrindinė energija.
Antroje mitybos piramidės vietoje yra vaisiai ir daržovės.
Dar mažiau reikia mėsos, ypač riebios, žuvies, varškės, sūrių ir kitų baltyminių produktų.
Ligos pradžioje įvertinamas kūno svoris. Jei jis per didelis, reikia mažinti bendrą suvartojamų kalorijų kiekį.
Prieš pradedant laikytis dietos kiekvienam reikia nustatyti, kiek kalorijų suvartojama ir koks turėtų būti optimalus energijos kiekis. Tai priklauso nuo žmogaus amžiaus, svorio ir fizinio aktyvumo. Yra tam tikros lentelės ir formulės, pagal kurias paskaičiuojama, kiek žmogus turėtų gauti kalorijų per parą. Kitose lentelėse nurodoma, kiek kiekviename maisto produkte yra kalorijų. Kad nereiktų sverti ir skaičiuoti gramų, sergantiesiems diabetu siūlomos pakeitimų lentelės, pateiktos Amerikos diabeto asociacijos ir pritaikytos Lietuvai. Jose visi produktai įvertinti ne tik gramais, bet ir plačiai naudojamais vienetais - riekėmis, šaukštais, stiklinėmis ir pan.
Lentelėse produktai sugrupuoti, ir vienos grupės produktai turi tą patį energijos, kalorijų kiekį, maždaug tas pačias sudedamąsias dalis. Pasiskaičiavus, kiek reikia kalorijų, produktus grupės viduje galima kaitalioti.
Surašius viską, kas suvalgoma, bendras kalorijų kiekis skaičiuojamas įvertinant, kad kiekvienas gramas angliavandenių išskiria 4 kcal, gramas baltymo - 4, gramas riebalų - 9 kcal
Įvertinus konkrečią kiekvieno žmogaus situaciją, dieta yra koreguojama, atsižvelgiant į tai, ką jisai mėgsta. Šiuo metu manoma, kad nėra kažko, ko negalima valgyti. Valgyti galima viską, tik labai svarbu kiekiai ir proporcijos.
Skaičiuojant labai svarbu atkreipti dėmesį, ar nesigauna taip, kad didžioji dalis energijos gaunama iš riebalų. Stebint sergančiųjų cukriniu diabetu mitybos įpročius matyti, kad jie daug dažniau nei kiti viršija rekomenduojamą suvartojamų riebalų kiekį. Riebalai labai dažnai būna “paslėpti”. Dažnai žmogus tiesiogiai lašinių nevalgo, bet riebalus “surenka” valgydamas riebų sūrį, varškę, grietinėlę, pieną ir kitus produktus.
Jei žmogus įpratęs valgyti daugiau, nereiktų jau iš pat pradžių laikytis labai griežtos dietos.
Apetitą galima mažinti dedant į patiekalus mažiau prieskonių.
Reiktų stengtis, kad maisto produktų nebūtų visą laiką po ranka, valgyti po truputėlį ir daugiau produktų, turinčių mažai kalorijų, - agurkų, burokų, pomidorų.
Reikia mažinti gyvulinės kilmės riebalų kiekį, didinti skaidulų kiekį. Skaidulos mažina gliukozės pasisavinimą, sukelia sotumo jausmą.
Vengti reikia ir lengvai pasisavinamų angliavandenių - saldumynų - uogienių, tortų, kurie greitai didina cukraus kiekį kraujyje. Tik reikia atsiminti, kad tie produktai labai reikalingi atsiradus pirmiems hipoglikemijos simptomams. Jų visuomet reikia turėti po ranka.
Labai dažnai sergantieji 2 tipo diabetu serga ir arterine hipertenzija. Jiems reiktų riboti druskos kiekį, pavyzdžiui, skaninant ja ne virimo metu, bet jau išvirtus produktus, tuomet jos reikia mažiau. Reiktų vengti konservuotų produktų, kuriuose druskos labai daug.
Norint išvengti riebalų, reiktų pirkti pačius liesiausius produktus.
Prieš valgant sriubas reiktų jas atšaldyti ir nugriebti riebalus.
Valgant paukštienos produktus reikia vengti odelės, nes joje yra daugiausiai riebalų. Patartina maistui gaminti naudoti teflonines keptuves - prie jų maistas nelimpa, todėl galima dėti mažiau riebalų.
Gyvulinės kilmės riebalus reikia stengtis pakeisti augalinės kilmės. Mūsų organizmui reikalingos polinesočiosios rūgštys, kurių yra visuose aliejuose, ypač alyvuogių.
Specialūs produktai sergantiems diabetu gaminami su saldikliais, kad būtų mažesnis lengvai pasisavinamų angliavandenių kiekis. Tačiau, kaip minėta, svarbu ne tiktai angliavandeniai, bet ir riebalai, tad pasirenkant produktus visais atvejais reikia žiūrėti, kiek juose yra kalorijų, ir įvertinti pagal savo dietos reikalavimus.
Alkoholis neturi naudingų medžiagų, bet išskiria nemažą kiekį kalorijų (100 mililitrų - 7 kcal) Tad sergantiesiems 2 tipo cukriniu diabetu alkoholio vartojimas yra papildomas energijos šaltinis ir gali trukdyti mažinti svorį. Be to, pavartojus alkoholio, gali atsirasti hipoglikemija. Kadangi nuo jo sutrinka budrumas, žmogus gali neįvertinti situacijos, juolab kad lengvo girtumo ir beprasidedančio hipoglikemijos požymiai yra panašūs.
Vieni jų visai neturinti kalorijų (aspartamas, ciklamatas, sacharinas), kiti jų šiek tiek turi (pavyzdžiui, fruktozė, medus, sacharinas).
Pastarieji turi privalumų, pavyzdžiui, fruktozė yra saldesnė už paprastą gliukozę, medus turi teigiamų gydomųjų savybių. Visai neturintieji kalorijų saldikliai yra cheminiai junginiai. Jų nepatartina vartoti nėščiosioms ir vaikams (išskyrus saldiklį natūraliu pagrindu). Be to, vartojant saldiklius reikia nepamiršti jų įskaičiuoti į bendrą kalorijų kiekį.
Yra didelis skirtumas, ar ligonis serga 1, ar 2 tipo diabetu. Nors pavadinimas ir rezultatas tas pats - padidėjęs cukraus kiekis kraujyje, tačiau iš principo tai yra dvi visiškai skirtingos ligos ir pagal atsiradimą, ir pagal kliniką.
1 tipo cukriniu diabetu dažniausiai serga jauni žmonės, kurie nuo pat pradžios gydomi insulinu. Dažnai ligos pradžioje jie būna liesi.
2 tipo diabetu dažniausiai serga pagyvenę žmonės, kurie neretai būna nutukę.
Gydant 1 tipo diabetą svarbu siekti normalizuoti kūno svorį ir sekti, kad valgymų laikas sutaptų su insulino veikimo piku. Šiems ligoniams turėtų būti 3 pagrindiniai dienos valgiai ir 2-3 užkandžiai, taip pat užkandis nakčiai, siekiant išvengti hipoglikemijos naktį.
Didesnė problema yra 2 tipo diabetas, kuriuo sergančiųjų pasaulyje yra labai daug.
Sergant 2 tipo diabetu mityba ir gyvenimo būdas yra labai svarbūs. Praktiškai tiek sergančiųjų cukriniu diabetu, tiek nesergančių mitybos principai yra tie patys.
Valgyti reikia dažnai ir po truputį 5-6 kartus per dieną (3 pagrindiniai valgiai, 2-3 užkandžiai).
Mitybos pagrindą (50-60 proc.) turėtų sudaryti angliavandeniai, didžiąją jų dalį - sunkiai virškinami. Apie 15-20 proc. maisto raciono turėtų sudaryti baltymai, ne daugiau kaip 30-35 proc. - riebalai.
Yra sudaryta vadinamoji mitybos piramidė. Jos pagrindas - tai, ko turėtume suvalgyti daugiausiai. Tai - sudėtiniai angliavandeniai: kruopos, rupi duona, ankštiniai produktai, makaronai, rupūs miltai. Šiuos angliavandenius organizmas pasisavina lėčiau ir cukraus kiekį padidina ne taip greitai. Iš jų turi būti gaunama pagrindinė energija.
Antroje mitybos piramidės vietoje yra vaisiai ir daržovės.
Dar mažiau reikia mėsos, ypač riebios, žuvies, varškės, sūrių ir kitų baltyminių produktų.
Ligos pradžioje įvertinamas kūno svoris. Jei jis per didelis, reikia mažinti bendrą suvartojamų kalorijų kiekį.
Prieš pradedant laikytis dietos kiekvienam reikia nustatyti, kiek kalorijų suvartojama ir koks turėtų būti optimalus energijos kiekis. Tai priklauso nuo žmogaus amžiaus, svorio ir fizinio aktyvumo. Yra tam tikros lentelės ir formulės, pagal kurias paskaičiuojama, kiek žmogus turėtų gauti kalorijų per parą. Kitose lentelėse nurodoma, kiek kiekviename maisto produkte yra kalorijų. Kad nereiktų sverti ir skaičiuoti gramų, sergantiesiems diabetu siūlomos pakeitimų lentelės, pateiktos Amerikos diabeto asociacijos ir pritaikytos Lietuvai. Jose visi produktai įvertinti ne tik gramais, bet ir plačiai naudojamais vienetais - riekėmis, šaukštais, stiklinėmis ir pan.
Lentelėse produktai sugrupuoti, ir vienos grupės produktai turi tą patį energijos, kalorijų kiekį, maždaug tas pačias sudedamąsias dalis. Pasiskaičiavus, kiek reikia kalorijų, produktus grupės viduje galima kaitalioti.
Surašius viską, kas suvalgoma, bendras kalorijų kiekis skaičiuojamas įvertinant, kad kiekvienas gramas angliavandenių išskiria 4 kcal, gramas baltymo - 4, gramas riebalų - 9 kcal
Įvertinus konkrečią kiekvieno žmogaus situaciją, dieta yra koreguojama, atsižvelgiant į tai, ką jisai mėgsta. Šiuo metu manoma, kad nėra kažko, ko negalima valgyti. Valgyti galima viską, tik labai svarbu kiekiai ir proporcijos.
Skaičiuojant labai svarbu atkreipti dėmesį, ar nesigauna taip, kad didžioji dalis energijos gaunama iš riebalų. Stebint sergančiųjų cukriniu diabetu mitybos įpročius matyti, kad jie daug dažniau nei kiti viršija rekomenduojamą suvartojamų riebalų kiekį. Riebalai labai dažnai būna “paslėpti”. Dažnai žmogus tiesiogiai lašinių nevalgo, bet riebalus “surenka” valgydamas riebų sūrį, varškę, grietinėlę, pieną ir kitus produktus.
Jei žmogus įpratęs valgyti daugiau, nereiktų jau iš pat pradžių laikytis labai griežtos dietos.
Apetitą galima mažinti dedant į patiekalus mažiau prieskonių.
Reiktų stengtis, kad maisto produktų nebūtų visą laiką po ranka, valgyti po truputėlį ir daugiau produktų, turinčių mažai kalorijų, - agurkų, burokų, pomidorų.
Reikia mažinti gyvulinės kilmės riebalų kiekį, didinti skaidulų kiekį. Skaidulos mažina gliukozės pasisavinimą, sukelia sotumo jausmą.
Vengti reikia ir lengvai pasisavinamų angliavandenių - saldumynų - uogienių, tortų, kurie greitai didina cukraus kiekį kraujyje. Tik reikia atsiminti, kad tie produktai labai reikalingi atsiradus pirmiems hipoglikemijos simptomams. Jų visuomet reikia turėti po ranka.
Labai dažnai sergantieji 2 tipo diabetu serga ir arterine hipertenzija. Jiems reiktų riboti druskos kiekį, pavyzdžiui, skaninant ja ne virimo metu, bet jau išvirtus produktus, tuomet jos reikia mažiau. Reiktų vengti konservuotų produktų, kuriuose druskos labai daug.
Norint išvengti riebalų, reiktų pirkti pačius liesiausius produktus.
Prieš valgant sriubas reiktų jas atšaldyti ir nugriebti riebalus.
Valgant paukštienos produktus reikia vengti odelės, nes joje yra daugiausiai riebalų. Patartina maistui gaminti naudoti teflonines keptuves - prie jų maistas nelimpa, todėl galima dėti mažiau riebalų.
Gyvulinės kilmės riebalus reikia stengtis pakeisti augalinės kilmės. Mūsų organizmui reikalingos polinesočiosios rūgštys, kurių yra visuose aliejuose, ypač alyvuogių.
Specialūs produktai sergantiems diabetu gaminami su saldikliais, kad būtų mažesnis lengvai pasisavinamų angliavandenių kiekis. Tačiau, kaip minėta, svarbu ne tiktai angliavandeniai, bet ir riebalai, tad pasirenkant produktus visais atvejais reikia žiūrėti, kiek juose yra kalorijų, ir įvertinti pagal savo dietos reikalavimus.
Alkoholis neturi naudingų medžiagų, bet išskiria nemažą kiekį kalorijų (100 mililitrų - 7 kcal) Tad sergantiesiems 2 tipo cukriniu diabetu alkoholio vartojimas yra papildomas energijos šaltinis ir gali trukdyti mažinti svorį. Be to, pavartojus alkoholio, gali atsirasti hipoglikemija. Kadangi nuo jo sutrinka budrumas, žmogus gali neįvertinti situacijos, juolab kad lengvo girtumo ir beprasidedančio hipoglikemijos požymiai yra panašūs.
Vieni jų visai neturinti kalorijų (aspartamas, ciklamatas, sacharinas), kiti jų šiek tiek turi (pavyzdžiui, fruktozė, medus, sacharinas).
Pastarieji turi privalumų, pavyzdžiui, fruktozė yra saldesnė už paprastą gliukozę, medus turi teigiamų gydomųjų savybių. Visai neturintieji kalorijų saldikliai yra cheminiai junginiai. Jų nepatartina vartoti nėščiosioms ir vaikams (išskyrus saldiklį natūraliu pagrindu). Be to, vartojant saldiklius reikia nepamiršti jų įskaičiuoti į bendrą kalorijų kiekį.
Dauguma mūsų esame išbandę bent kelias dietas ir ne kartą nusivylę jų rezultatu. Taip, dietos veikia. Tačiau vos tik nustojus jų laikytis, numestas svoris grįžta su kaupu. Tuomet puolame į paniką ir griebiamės dar drastiškesnių priemonių. Tačiau 2000-aisiais dietų pasaulyje įvyko persilaužimas – 30 metų gydytojo Pjero Dukano (Pierre Dukan) populiarinta dieta išpopuliarėjo visame pasaulyje. Kodėl? Atsakymą rasite straipsnyje. ...
Skaityti daugiau1997 m. vasario mėn. nutariau pasitikrinti sveikatą poliklinikoje, nors maniau...
Skaityti daugiauSergančiųjų onkologinėmis ligomis gydymas neveiksmingas, jei netinkamai parinkta mityba. Dieta - tai dalis gydymo. Ji turi būti parinkta taip, kad nekristų svoris, nesutriktų medžiagų apykaita ir audiniai turėtų galimybę atsistatyti (regeneruoti). Įrodyta, kad tų pacientų, kurie laikosi rekomenduojamos dietos, būklė per operaciją ir po operacijos geresnė, jų organizmas geriau kovoja su šalutiniais poveikiais, kuriuos sukelia spindulinė, chemo- ir imunoterapija. Netinkamos mitybos problema iškyla tada, kai ligonis grįžta į namus ir jam tenka savarankiškai rūpintis savimi. Valgymas turi teikti ligoniui malonumą, maisto skonis teigiamai veikti psichiką, savijautą. Gražiai serviruotas stalas gerina nuotaiką ir apetitą. Dar senovės išminčiai teigė, kad maistas turi būti mūsų vaistai....
Skaityti daugiauArtėja neišvengiamas metų pabaigos švenčių maratonas. Pagrindinis šeimos ar draugų susibūrimų akcentas dažniausiai būna toks pats – skanus kaloringas maistas. Dažnas šiomis dienomis neišvengiame persivalgymo. Kartais atrodo, kad visą savaitę nieko kito beveik neveikiame, tik valgome! Medikai teigia, kad persivalgymas gali būti kenksmingas sveikatai, religija primena, kad persivalgymas – rimta nuodėmė. Kaip to išvengti per šventes? Apie tai kalbamės su gydytoja dietologe Daiva Pipiraite ir Lietuvos sveikuolių sąjungos vadovais Dainiumi Kepeniu ir Sigita Kriaučiūniene. ...
Skaityti daugiauCeliakija ir pasveikimas, kad ir kaip gaila, – du nesuderinami dalykai. Tačiau sergantysis gali visiškai gerai jaustis, jei griežtai laikosi dietos ir visiškai nevartoja produktų, kurių sudėtyje yra gliuteno. 100 mg gliuteno turinčio produkto arba 1/6 arbatinio šaukštelio kvietinių miltų gali sukelti liūdnus padarinius. ...
Skaityti daugiauMaisto papildai - tarsi tarpinė grandis tarp maisto produktų ir vaistų. Jie gali padėti pagerinti savijatą, sveikatą ar išvaizdą. Tabletėmis, kapsulėmis, miltelių ar skysčių pavidalu pagaminti maisto papildai - tai vitaminų, mineralinių medžiagų, bioflavonoidų, polinesočiųjų riebiųjų rūgščių ar kitų organizmui reikalingų biologiškai veiklių medžiagų preparatai. Jie teikia mums reikalingų mikroelementų ir mineralų, padeda išvalyti iš organizmo nereikalingas, kenksmingas medžiagas, reguliuoja vidaus organų veiklą. Specialūs maisto papildai padeda veiksmingai kovoti su antsvoriu, kuris, prasidėjus pavasariui, daugeliui iš mūsų tampa priešas Nr.1. Šį kartą pristatome keletą tokių specifinių maisto papildų. Duomenys apie maisto papildų sudėtį ir vartojimo rekomendacijas pateikti pagal nepriklausomos informacijos medicinos specialistams parengtą VU Farmakologijos ir mikrobiologijos katedros bei Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos, informaciją....
Skaityti daugiauKiekvieną dieną, net nieko neveikiant, mūsų organizmas „degina“ kalorijas, kurios yra gaunamos iš suvartojamo maisto. Persivalgant ar per mažai valgant, svoris, net to nesiekiant, kinta. Kaip tiksliai apsiskaičiuoti paros energijos poreikį? Iš kokių maisto medžiagų turi susidaryti suvartojamos kalorijos? Į šiuos ir kitus klausimus atsakinėjo gydytoja dietologė Jūratė Dobrovolskienė....
Skaityti daugiauTie, kurie svajoja vasarą prie ežero ar pajūryje atrodyti itin gražūs, turėtų pradėti keistis jau dabar, prasidedant pavasariui. O jų yra daugybė – kartais net atrodo, kad gyvename šalyje, kur visi, o ypač visos, nuolat bando suliesėti ir nežino kaip. Kur gi tas stebuklingas receptas? Deja, jo nėra. Geriausias būdas būti sveikiems ir gražiems – reguliariai mankštintis ir visam gyvenimui pakeisti mitybos įpročius. Žinoma, šiuolaikinis skubantis žmogus dažnai rinksis greitesnę priemonę – liekninamąją tabletę. Tad svarbu žinoti, ką ir kodėl vartojame.Tačiau atsiminkite, kad maisto papildai yra tik pagalbinė priemonė....
Skaityti daugiau„Reikia pasirūpinti savo figūra“, – sako sau dažnas prieš atostogas. Ir dauguma nieko nedaro. Suprantama, juk per savaitę įveikti maratono atstumą ant bėgimo takelio ir badauti visas septynias dienas nėra lengva....
Skaityti daugiauGyvuoja įsitikinimas, kad bulvių ir miltinių metant svorį negalima valgyti. Jų nerasite nei vienoje įprastoje lieknėjimo dietoje. Tai dietų mitas, kurį šiandien sugriaus sveikos mitybos specialistė, “Sulieknėk sveikai” vadovė Vaida Kurpienė. Ji sako, kad valgyti bulves ir mitinius, angliavandenių kupinus produktus, tikrai galima, tačiau svarbu laikytis kelių paprastų taisyklių. ...
Skaityti daugiauEgzistuoja daugybė priežasčių, kodėl norima sulieknėti, tačiau svarbiausios yra sveikata ir noras gražiai atrodyti, pasitikėti savimi. Antsvoris yra vienas daugelio grėsmingų ligų, pavyzdžiui, cukrinio diabeto, širdies ir kitų ligų rizikos faktorius, o su antsvoriu susijęs savigarbos ir pasitikėjimo savimi trūkumas neretai sukelia depresiją, pablogina sveikatą. Ypač vasarą paprasčiausiai norisi atsikratyti vieno kito kilogramo ir daliai atrodyti... Beje, šis noras sulieknėti būdingas visoms moterims ir merginoms, visiškai nesvarbu, ar antsvorio turima, ar jis tik tariamas......
Skaityti daugiauApie jogą rašėme jau ne kartą. Tikėtina, kad nemažai skaitytojų ir patys praktikuoja. Šiame numeryje kviečiame sužinoti daugiau apie vieną iš svarbių jogos praktikavimo elementų – jogos mitybą. Norint, kad jogos treniruotės būtų veiksmingos, bent iš dalies ir pasikonsultavus su gydytoju atsižvelgti į šias mitybos gaires yra labai rekomenduojama. ...
Skaityti daugiauAntsvorio turi 25 proc. suaugusiųjų vyrų ir 30 proc. moterų. Nepageidaujamiems kilogramams ypač nepakančios moterys, nors šiuolaikiniai įvaizdžio standartai tokie pat negailestingi ir stipriosios lyties atstovams. Ar galima lieknėti lengvai ir maloniai? Į šį klausimą atsakė medicinos centro „Jūsų šeimos klinika“ gydytoja reabilitologė Vaida RAICEVIČIENĖ....
Skaityti daugiauDaugelis žmonių šventai tiki, kad mėsa - niekuo nepakeičiamas maistas. Nenuostabu - gyvename šiauriniame krašte ir tikrai atrodo, kad sunku būtų prasimaitinti be mėsos ir žuvies. Ir nors Lietuva - didžkukulių su spirgučiais kraštas - ir čia, kaip ir visame pasaulyje, vis daugiau žmonių palieka “plėšrūnų” gretas, nors prieš dešimtmetį doras vegetaras Lietuvoje tikrai buvo retenybė....
Skaityti daugiaukaip tapti lieknesniam bei sveikesniam, gali patarti ir astrologai. tai taisyklės,...
Skaityti daugiauLaikantis dabar labai populiarių dietų labai svarbu nepamiršti sveikos mitybos principų. Sveika mityba yra tokia, kai organizmas gauna visų reikalingų medžiagų ir energijos idealiam svoriui palaikyti....
Skaityti daugiau
sacharinas jega, tai turi tai neturi ......