Pirmiausia, ką reikia paminėti kalbant apie jogos mitybą, yra vienas svarbiausių jos principų – saikas. Antrasis – tinkamų maisto produktų pasirinkimas. Jogai teigia, kad esame tai, ką valgome, o maistas yra svarbus ne tik fizinei, bet ir psichologinei būklei. Praktikuojant jogą neapsunkęs, lengvas kūnas padeda atlikti ištvermės reikalaujančius pratimus, o teigiamos energijos gavęs protas leidžia susikaupti meditacijai.
Valgant energijos kupiną neužterštą maistą, teigiamai veikiama žmogaus fizinė ir psichinė būklė, pasiekiama harmonija. Jogų maistas – nesudėtingas, jų racione gausu ankštinių daržovių, įvairių vaisių, riešutų, sėklų, grūdų. Visi gaminami patiekalai turi būti natūralūs ir kuo mažiau apdirbti (nekonservuoti, nefermentuoti, kuo rečiau kepti ir t.t.).
O mėsa yra toksiška, dažnai sukelia apsinuodijimus, joje yra nepakankamai svarbių vitaminų, mineralų, per daug baltymų. Jie taip pat tikina, kad mėsos vartojimas yra nenatūralus, o mūsų kūnas, dantys, žarnynas yra nepritaikyti būti mėsėdžiais.
Skeptikams jogai aiškina, kad tinkamai subalansuota vegetariška dieta yra sveika, o ją praktikuojantys žmonės rečiau serga širdies, kraujagyslių, inkstų ligomis, rečiau nutunka.
Atsikirsdami teigiantiems, kad be mėsos organizmas negauna pakankamo kiekio riebalų, jogai siūlo jų gauti iš augalinių produktų: riešutų, pieno produktų, ankštinių augalų (sojos pupelių, pieno ir t.t.). Ant jogų stalo dažnai patenka tokie deriniai kaip rupi duona, ryžiai su ankštiniais augalais, pvz., pupelėmis, žirniais, ryžiais, jie taip pat derinami su įvairiomis sėklomis ar pieno produktais.
Pagal jogos filosofiją maistas yra suskirstytas į tris kategorijas pagal jo teikiamą energiją (gunas): sattva, rajas (radžas) ir tamas.
Sattva simbolizuoja tyrumą, švarumą, aiškumą. Šiai grupei priklausantys maisto produktai laikomi tinkamiausiais. Teigiama, kad sattvinis maistas pamaitiną kūną, suteikia jam energijos, tuo pat metu apramina protą ir padeda pasiekti harmoniją.
Šioje maisto grupėje yra grūdai, daržovės, vaisiai, rupaus malimo miltų gaminiai, pienas, sviestas ir sūris, riešutai, medus, žolelių arbata.
Rajas energija simbolizuoja aistrą, veiksmą, nerimą. Šios grupės maistas, atvirkščiai nei sattvinis, išveda kūną ir protą iš pusiausvyros: alina protą, nors ir pamaitina, stimuliuoja kūną. Šiai grupei priklauso aštrūs prieskoniai, kava, arbata, druska, šokoladas, svogūnai, česnakai, per karštas, per aštrus, sūrus, kartus maistas.
Galiausiai tamas – energija, simbolizuojanti tinginystę, neišmanymą, baimę. Šiai grupei priklausantis maistas netinka nei kūnui, nei protui, jis slopina energiją, protinę veiklą, gebėjimą mąstyti, skatina godumą, pavydą, įvairių ligų atsiradimą.
Siekiantiems to išvengti rekomenduojama nevartoti mėsos, alkoholio, tabako, fermentuoto, riebaluose kepto, chemikalais paveikto maisto, pernokusių vaisių.
Žmonės kasdieniame gyvenime vadovaujasi skirtingais kriterijais. Tai, viena vertus, mus išskiria iš kitų, bet, kita vertus, – trukdo gyventi pagarbiai kitų žmonių atžvilgiu. Ne išimtis – sveikos gyvensenos, sveikos mitybos principai. Asmeniškai gerbiu kiekvieno žmogaus pasirinkimą maitintis vadovaujantis vienais ar kitais kriterijais. Manau, kad šiandien ir visada šventas yra tas maistas, kurį turime ant stalo – ne tik savo namuose, bet ir svečiuose.
Nepamirškime, kad šiuo metu didelė dalis žmonių, gyvenančių mūsų planetoje, neturi kuo prikimšti pilvą. Jiems ir tamas tipo maistas akimirksniu pavirstų sattva. Žinoma, jei esame priveligijuota žmonijos dalis ir galime rinktis, ką valgyti, tai rinkimės, kas mums atrodo sveika. Žodis joga reiškia susijungti. Tai galima traktuoti kaip žmogaus jungtį su savimi (vidinė harmonija), žmogaus jungtį su kitais žmonėmis (harmoningas ryšis su aplinkiniais), žmogaus jungtį su visu mus supančiu Pasauliu. Jogą praktikuojantis žmogus kasdien turi mažinti savo Ego, kasdien stiprinti Meilę jį supantiems žmonėms, kasdien puoselėti Nuolankumą, o ne atvirkščiai. Įvairios jogos sistemos gali tik padėti žmogui siekti šio tikslo, bet neturi tapti Tikslu.
• 600 g morkų, stambiai supjaustytų
• 2 valgomieji šaukštai sviesto
• 2 nedideli porai, supjaustyti žiedeliais
• 2 arbatiniai šaukšteliai skysto medaus
• 1 lauro lapas
• 1,8 l daržovių sultinio (arba vištienos sultinio)
• Žiupsnelis maltos saldžiosios arba aštriosios paprikos prieskonių (pasirinktinai, pagal skonį)
• Druskos, pipirų (pagal skonį)
• Pora šaukštų neriebios grietinės arba natūralaus jogurto (patiekiant sriubą)
Puode ištirpinkite sviestą, suberkite porus ir kepinkite apie porą minučių, kol jie pradės minkštėti.
Suberkite morkas, paprikos prieskonius, supilkite medų, įmeskite lauro lapą ir viską kepinkite porą minučių.
Tuomet pilkite sultinį, užvirkite ir virinkite apie pusvalandį. Išvirusią sriubą sutrinkite trintuve, supilkite atgal į puodą, pabarstykite druska, pipirais ir prieš patiekdami pašildykite.
Patiekite su šaukšteliu grietinės ar jogurto.
• 2 skardinės avinžirnių (skardinė - maždaug 400 g), galite naudoti ir paprastus, namie virtus avinžirnius
• 400–450 g viso grūdo spagečių
• 1 aštrusis pipiras (šviežias arba džiovintas)
• 1 šakelė šviežio rozmarino arba valgomasis šaukštas džiovinto
• 1 vidutinio dydžio svogūnas, supjaustytas kubeliais
• 1 didelė morka, supjaustyta kubeliais
• 1 saliero kotelis, supjaustytas kubeliais
• 2 valgomieji šaukštai alyvuogių aliejaus
• 1 skiltelė česnako
• 2 valgomieji šaukštai sviesto
• Druskos, pipirų
• Šiek tiek tarkuoto kietojo sūrio pabarstymui
Didelėje keptuvėje arba puode įkaitinkite šiek tiek alyvuogių aliejaus. Sumažinkite ugnį, įmeskite česnako skiltelę ir kepinkite, kol gražiai pagels, tuomet dėkite pipirą, rozmariną, svogūną, morką, salierą ir gerai išmaišykite. Kiek padidinkite ugnį ir viską, nuolat maišydami, kepinkite apie 15 min.
Išimkite česnaką ir rozmariną (jei naudojate šakelę). Suberkite vieną skardinę avinžirnių kartu su skysčiu (arba pusę virtų avinžirnių ir šiek tiek vandens), prieš berdami kitą skardinę avinžirnių skystį, nusunkite ir atsidėkite. Viską užvirinkite ir šiek tiek sumažinę ugnį virkite tol, kol maždaug pusė skysčio išgaruos (kelias minutes). Išimkite pipirą ir mišinį padėkite šiltai.
Pasūdytame vandenyje spagečius virkite apie 8–10 min., juos išimkite vos prieš galutinai išverdant. Nusunkite ir suverskite į puodą su daržovėmis ir avinžirniais. Viską kartu dar pavirkite 2–3 min., įdėkite sviestą. Jei patiekalas atrodo sausokas, įpilkite šiek tiek atsidėto avinžirnių skysčio arba paprasto vandens. Pagal skonį pabarstykite druska ir pipirais.
Dauguma mūsų esame išbandę bent kelias dietas ir ne kartą nusivylę jų rezultatu. Taip, dietos veikia. Tačiau vos tik nustojus jų laikytis, numestas svoris grįžta su kaupu. Tuomet puolame į paniką ir griebiamės dar drastiškesnių priemonių. Tačiau 2000-aisiais dietų pasaulyje įvyko persilaužimas – 30 metų gydytojo Pjero Dukano (Pierre Dukan) populiarinta dieta išpopuliarėjo visame pasaulyje. Kodėl? Atsakymą rasite straipsnyje. ...
Skaityti daugiau1997 m. vasario mėn. nutariau pasitikrinti sveikatą poliklinikoje, nors maniau...
Skaityti daugiauSergančiųjų onkologinėmis ligomis gydymas neveiksmingas, jei netinkamai parinkta mityba. Dieta - tai dalis gydymo. Ji turi būti parinkta taip, kad nekristų svoris, nesutriktų medžiagų apykaita ir audiniai turėtų galimybę atsistatyti (regeneruoti). Įrodyta, kad tų pacientų, kurie laikosi rekomenduojamos dietos, būklė per operaciją ir po operacijos geresnė, jų organizmas geriau kovoja su šalutiniais poveikiais, kuriuos sukelia spindulinė, chemo- ir imunoterapija. Netinkamos mitybos problema iškyla tada, kai ligonis grįžta į namus ir jam tenka savarankiškai rūpintis savimi. Valgymas turi teikti ligoniui malonumą, maisto skonis teigiamai veikti psichiką, savijautą. Gražiai serviruotas stalas gerina nuotaiką ir apetitą. Dar senovės išminčiai teigė, kad maistas turi būti mūsų vaistai....
Skaityti daugiauArtėja neišvengiamas metų pabaigos švenčių maratonas. Pagrindinis šeimos ar draugų susibūrimų akcentas dažniausiai būna toks pats – skanus kaloringas maistas. Dažnas šiomis dienomis neišvengiame persivalgymo. Kartais atrodo, kad visą savaitę nieko kito beveik neveikiame, tik valgome! Medikai teigia, kad persivalgymas gali būti kenksmingas sveikatai, religija primena, kad persivalgymas – rimta nuodėmė. Kaip to išvengti per šventes? Apie tai kalbamės su gydytoja dietologe Daiva Pipiraite ir Lietuvos sveikuolių sąjungos vadovais Dainiumi Kepeniu ir Sigita Kriaučiūniene. ...
Skaityti daugiauCeliakija ir pasveikimas, kad ir kaip gaila, – du nesuderinami dalykai. Tačiau sergantysis gali visiškai gerai jaustis, jei griežtai laikosi dietos ir visiškai nevartoja produktų, kurių sudėtyje yra gliuteno. 100 mg gliuteno turinčio produkto arba 1/6 arbatinio šaukštelio kvietinių miltų gali sukelti liūdnus padarinius. ...
Skaityti daugiauMaisto papildai - tarsi tarpinė grandis tarp maisto produktų ir vaistų. Jie gali padėti pagerinti savijatą, sveikatą ar išvaizdą. Tabletėmis, kapsulėmis, miltelių ar skysčių pavidalu pagaminti maisto papildai - tai vitaminų, mineralinių medžiagų, bioflavonoidų, polinesočiųjų riebiųjų rūgščių ar kitų organizmui reikalingų biologiškai veiklių medžiagų preparatai. Jie teikia mums reikalingų mikroelementų ir mineralų, padeda išvalyti iš organizmo nereikalingas, kenksmingas medžiagas, reguliuoja vidaus organų veiklą. Specialūs maisto papildai padeda veiksmingai kovoti su antsvoriu, kuris, prasidėjus pavasariui, daugeliui iš mūsų tampa priešas Nr.1. Šį kartą pristatome keletą tokių specifinių maisto papildų. Duomenys apie maisto papildų sudėtį ir vartojimo rekomendacijas pateikti pagal nepriklausomos informacijos medicinos specialistams parengtą VU Farmakologijos ir mikrobiologijos katedros bei Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos, informaciją....
Skaityti daugiauKiekvieną dieną, net nieko neveikiant, mūsų organizmas „degina“ kalorijas, kurios yra gaunamos iš suvartojamo maisto. Persivalgant ar per mažai valgant, svoris, net to nesiekiant, kinta. Kaip tiksliai apsiskaičiuoti paros energijos poreikį? Iš kokių maisto medžiagų turi susidaryti suvartojamos kalorijos? Į šiuos ir kitus klausimus atsakinėjo gydytoja dietologė Jūratė Dobrovolskienė....
Skaityti daugiauTie, kurie svajoja vasarą prie ežero ar pajūryje atrodyti itin gražūs, turėtų pradėti keistis jau dabar, prasidedant pavasariui. O jų yra daugybė – kartais net atrodo, kad gyvename šalyje, kur visi, o ypač visos, nuolat bando suliesėti ir nežino kaip. Kur gi tas stebuklingas receptas? Deja, jo nėra. Geriausias būdas būti sveikiems ir gražiems – reguliariai mankštintis ir visam gyvenimui pakeisti mitybos įpročius. Žinoma, šiuolaikinis skubantis žmogus dažnai rinksis greitesnę priemonę – liekninamąją tabletę. Tad svarbu žinoti, ką ir kodėl vartojame.Tačiau atsiminkite, kad maisto papildai yra tik pagalbinė priemonė....
Skaityti daugiau„Reikia pasirūpinti savo figūra“, – sako sau dažnas prieš atostogas. Ir dauguma nieko nedaro. Suprantama, juk per savaitę įveikti maratono atstumą ant bėgimo takelio ir badauti visas septynias dienas nėra lengva....
Skaityti daugiauGyvuoja įsitikinimas, kad bulvių ir miltinių metant svorį negalima valgyti. Jų nerasite nei vienoje įprastoje lieknėjimo dietoje. Tai dietų mitas, kurį šiandien sugriaus sveikos mitybos specialistė, “Sulieknėk sveikai” vadovė Vaida Kurpienė. Ji sako, kad valgyti bulves ir mitinius, angliavandenių kupinus produktus, tikrai galima, tačiau svarbu laikytis kelių paprastų taisyklių. ...
Skaityti daugiauEgzistuoja daugybė priežasčių, kodėl norima sulieknėti, tačiau svarbiausios yra sveikata ir noras gražiai atrodyti, pasitikėti savimi. Antsvoris yra vienas daugelio grėsmingų ligų, pavyzdžiui, cukrinio diabeto, širdies ir kitų ligų rizikos faktorius, o su antsvoriu susijęs savigarbos ir pasitikėjimo savimi trūkumas neretai sukelia depresiją, pablogina sveikatą. Ypač vasarą paprasčiausiai norisi atsikratyti vieno kito kilogramo ir daliai atrodyti... Beje, šis noras sulieknėti būdingas visoms moterims ir merginoms, visiškai nesvarbu, ar antsvorio turima, ar jis tik tariamas......
Skaityti daugiauApie jogą rašėme jau ne kartą. Tikėtina, kad nemažai skaitytojų ir patys praktikuoja. Šiame numeryje kviečiame sužinoti daugiau apie vieną iš svarbių jogos praktikavimo elementų – jogos mitybą. Norint, kad jogos treniruotės būtų veiksmingos, bent iš dalies ir pasikonsultavus su gydytoju atsižvelgti į šias mitybos gaires yra labai rekomenduojama. ...
Skaityti daugiauAntsvorio turi 25 proc. suaugusiųjų vyrų ir 30 proc. moterų. Nepageidaujamiems kilogramams ypač nepakančios moterys, nors šiuolaikiniai įvaizdžio standartai tokie pat negailestingi ir stipriosios lyties atstovams. Ar galima lieknėti lengvai ir maloniai? Į šį klausimą atsakė medicinos centro „Jūsų šeimos klinika“ gydytoja reabilitologė Vaida RAICEVIČIENĖ....
Skaityti daugiauDaugelis žmonių šventai tiki, kad mėsa - niekuo nepakeičiamas maistas. Nenuostabu - gyvename šiauriniame krašte ir tikrai atrodo, kad sunku būtų prasimaitinti be mėsos ir žuvies. Ir nors Lietuva - didžkukulių su spirgučiais kraštas - ir čia, kaip ir visame pasaulyje, vis daugiau žmonių palieka “plėšrūnų” gretas, nors prieš dešimtmetį doras vegetaras Lietuvoje tikrai buvo retenybė....
Skaityti daugiaukaip tapti lieknesniam bei sveikesniam, gali patarti ir astrologai. tai taisyklės,...
Skaityti daugiauLaikantis dabar labai populiarių dietų labai svarbu nepamiršti sveikos mitybos principų. Sveika mityba yra tokia, kai organizmas gauna visų reikalingų medžiagų ir energijos idealiam svoriui palaikyti....
Skaityti daugiau
Parašykite savo nuomonę