A.Weil pažymi, kad maistas turi įtakos daugeliui sveikatos sutrikimų, nuo alergijos ar akių infekcijos iki dirgliosios žarnos sindromo, nuo artrito iki sinusito, taip pat lemia kūno svorį. Autorius pataria nesivaikyti patarimų, kurie pažada greitai numesti nereikalingus kilogramus (jie greičiausiai vėl sugrįš), o siekti realesnių tikslų: numesti vieną ar du nereikalingus kilogramus per savaitę. Tai – maksimalus kiekis, kuris, mitybos specialistų nuomone, yra saugus, sveikas ir protingas.
Sėkmingai atsikratyti svorio, kaip pažymi A.Weil, galima pasirenkant tinkamą maistą ir tinkamą jo kiekį. Didžiausia gudrybė yra „tinkamai subalansuoti statybinių maisto medžiagų − angliavandenių, riebalų ir baltymų − kiekį savo lėkštėse“.
Šioje dietoje dera ispanų, Pietų Prancūzijos, italų, graikų ir dalies Viduriniųjų Rytų virtuvės. Joje nėra raudonos mėsos, bet dietos autorius apskritai nėra mėsos mėgėjas.
Weil maistą skirsto taip:
Angliavandeniai. Jie turi sudaryti 50–60 proc. gaunamų kalorijų. Geriausia − nevalyti grūdai ir daržovės, kuriuose didžiausias kompleksas angliavandenių. Jie lėčiau išskiria gliukozę į kraują, todėl po valgio pastarosios kiekis taip staigiai nepadidėja. Tinkami angliavandeniai yra obuoliai, pupos, avižos, neskaldytų grūdų kvietinė duona ir kt. Nors mažai angliavandenių vartoti siūlančios dietos primygtinai skatina valgyti baltuosius ryžius, Weil tvirtina, kad geriau rinktis basmati ir ruduosius ryžius, nes jie, valgomi su kitu maistu, išskiria ribotą gliukozės kiekį.
Riebalai. Iki 30 proc. kalorijų galima gauti su riebalais. Didesnį kiekį turi sudaryti monosotieji
riebalai, tokie kaip alyvų aliejus, ir maistas, turintis omega 3 riebalų rūgščių: žuvis (lašiša, sardinės, skumbrė), linų sėmenys, graikiniai riešutai.
Baltymai. Jie turi būti apriboti iki 10–20 proc. ir, kai tik galima, gyvuliniai pakeičiami augaliniais (pavyzdžiui, pupomis ar sojos pupelėmis).
Dietos autorius taip pat rekomenduoja per dieną suvartoti 40 g skaidulų. Tai nesunku pasiekti valgant vaisių (ypač uogų), daržovių (ypač pupų) ar neskaldytų grūdų aukščiau nurodytais kiekiais.
Jis taip pat rekomenduoja vengti pieno ir riboti sūrio bei kitų pieno produktų kiekį. Pagal Weil, ir be įprastų pieno produktų, laikantis jo rekomenduojamos dietos, galima gauti pakankamai kalcio. Jis teigia, kad per didelis suvartojamų baltymų kiekis skatina kalcio pasišalinimą iš organizmo. Taigi, vartojant mažiau baltymų, kalcio reikia mažiau.
Kiti kalcio šaltiniai − sardinės (jos paprastai konservuojamos nepašalinant kaulų), lapinės daržovės, brokoliai, įvairios jūrų daržovės, sezamo sėklos, kalciu papildytos apelsinų sultys ir sojos pienas su kalciu.
Weil knygose nėra sudėtingų mokslinių išvedžiojimų. Autorius pateikia mitybos pagrindus ir paprastai paaiškina, kokiu būdu organizmas gauna iš maisto energiją.
Pirma, su maistu gaunami angliavandeniai paverčiami gliukoze ir panaudojami energijai gauti. Smegenims energija iš angliavandenių ypač naudinga, tačiau per didelis jų vartojimas nedaro mus protingesnius, o didina antsvorį. Per mažai vartojant angliavandenių, kai organizmas energijai gauti perdirba riebalų sankaupas, gali išsivystyti ketozė. Tokia būklė, trunkanti ilgą laiką, gali būti žalinga, nes, pagal Weil, esant jai didėja cholesterolio kiekis ir kalcio išeikvojimas (būtent todėl jis kritikuoja daug baltymų rekomenduojančias dietas).
Geriausi angliavandeniai yra nevalyti grūdai ir daržovės, kurie gliukozę išskiria pamažu. Kalbant medicinos terminais, turintys žemą glikemijos indeksą.
Antra, riebalai ir aliejai yra labiau koncentruoti energijos šaltiniai, bet kad juos būtų galima panaudoti energijai, jie cheminiu būdu turi būti paverčiami gliukoze. Nors riebalai, pagal dabartinę sveikatingumo sampratą, yra užsitarnavę blogą vardą, kai kurie iš jų būtini. Tik viskas turi būti tinkamai subalansuota. Per didelis suvartojamų riebalų kiekis ne tik padaro mus apkūnius, bet ir sukelia širdies ligas bei vėžį. Vartojant per mažai riebalų, taip pat gali kilti įvairių sveikatos sutrikimų, tokių kaip odos uždegimas, plaukų slinkimas ir imlumas infekcijoms.
Pagaliau gerai organizmo būklei palaikyti ir atnaujinti mums būtini baltymai, kurie prireikus irgi gali būti perdirbami į gliukozę (todėl ir tarnauja kaip energijos šaltinis). Juos sudaro 20 aminorūgščių, iš kurių 10 reguliariai gaunama su maistu. Tačiau vartojant per daug baltymų sutrinka virškinamoji sistema ir gali sutrikti kepenų bei inkstų veikla. Per mažas jų kiekis mažina atsparumą infekcijoms ir gali būti, kad didina ankstyvos mirties riziką.
Viena svarbiausių sudedamųjų Weil programos dalių yra fiziniai pratimai. Autorius per daug nenagrinėja jų poveikio sveikatai, tik pabrėžia, kad reguliari mankšta padeda sudeginti kalorijas ir neleidžia sugrįžti atsikratytiems kilogramams.
Mokslininkai palaiko Weil dietą ir pažymi, kad ji paremta gerai pritaikytos mitybos principais. Tai, jų nuomone, tinkamas metodas sveikatai palaikyti, nes paprastai žmonės, kurie laikosi tinkamos dietos, būna sveikesni nei tie, kurie jos nesilaiko.
Kaip pažymi knygos „Dr. Janson‘s New vitamin Revoliution“ autorius, buvęs JAV prevencinės medicinos asociacijos (ADA) prezidentas dr. Michael Jaanson: „Yra daug mokslinių įrodymų, kad vegetariška dieta su nedideliu kiekiu gyvulinių produktų yra sveikiausia ir sumažina mirštamumą nuo širdies ligų ir vėžio“.
Amerikos dietos asociacija taip pat pritaria Weil dietai. ADA atstovė Džordžijos universiteto (Atlanta, JAV) mitybos profesorė Chris Rosenbloom pritaria visiems Weil pasiūlymams, paremtiems tradicine medicina ir alternatyviosios medicinos metodais. „ Didelę atsakomybės dalį jis perkelia pacientams. Ir tai yra gerai. Juk neįmanoma visą laiką būti šalia ir sakyti, ką valgyti ir ko nevalgyti“, – sako ji
.
Weil dieta yra labiausiai holistinė iš visų populiariųjų dietų programų. Tai reiškia, kad besilaikantieji dietos taip pat turi atkreipti dėmesį ir į patiriamą stresą, fizinę veiklą bei kitus veiksnius. Tiems, kurie turės valios laikytis nurodymų, tai tinkama dieta. Tiesa, kai kuriems ji gali atrodyti per daug griežta, o tiems, kurie vartoja daug pieno produktų ir raudonos mėsos, − ir visai nepriimtina.
Geltonųjų pipirų ir morkų sriuba
4 porcijos
2 ,5 valg. š. alyvų aliejaus „Extra Virgin“
3 didelės morkos, skustos ir supjaustytos ratukais
1 puodelis pjaustytų porų (tik baltoji dalis)
1 didelis geltonasis pipiras (išimti sėklas ir supjaustyti)
3 rozmarino pumpurai
truputis smulkintų kmynų
3,5 puodelio daržovių sultinio
juodųjų pipirų pagal skonį
Ant vidutinės ugnies pašildykite aliejų, sudėkite morkas, porus, rozmariną, pipirus, kmynus, gerai išmaišykite ir troškinkite 10 min.
Supilkite daržovių sultinį, paskaninkite pipirais ir druska. Uždengę virkite 20 min., kol morkos suminkštės.
Išimkite rozmariną ir pertrinkite sriubą.
Viduržemio jūros tuno žlėgtainis
2 porcijos
2 tuno gabalai po 120–170 g (maždaug 2,5 cm storio)
2 arbat. š. alyvų aliejaus „Extra Virgin“
druskos ir pipirų pagal skonį
1 vidutiniškai prinokęs pjaustytas pomidoras
6 smulkintos žaliosios alyvuogės
1 valg. š. smulkiai supjaustytų svogūnų laiškų
1 trinta česnako skiltelė
žiupsnis džiovinto oregano
Nuskalaukite tuną šaltu tekančiu vandeniu ir tapšnodami apdžiovinkite. Apšlakstykite 1 arbat. š. alyvų aliejaus, paskaninkite druska ir pipirais.
Kol įkais grilis, sumaišykite likusius ingredientus, paskaninkite druska ir pipirais ir atidėkite į šalį.
Kepkite grilyje apie 2–3 min. abi puses, kol iškeps.
Užpilkite žuvį pasigamintu mišiniu.
Galima valgyti karštą ir šaltą.
Obuolių traškučiai
12 porcijų
12 didelių žaliųjų obuolių (nuluptų ir supjaustytų)
šviežiai spaustos 1 citrinos sultys
1/4 stiklinės razinų
1/3 stiklinės brendžio
3/4 stiklinės rudojo cukraus,
1 arbat. š. cinamono miltelių
2 valg. š. kvietinių miltų
1,5 stiklinės avižų
1/2 stiklinės kepintų kviečių gemalų
3/4 arbat. š. druskos
1,5 arbat. š. cinamono
1/3 stiklinės šviesaus alyvų aliejaus
1/3 stiklinės klevų sulčių
Įkaitinkite orkaitę.
Į indą sudėkite obuolius, citrinos sultis, razinas, brendį, ¼ stiklinės rudojo cukraus, 1 arbat. š. cinamono miltelių. Viską sudėkite į stiklinį arba keraminį kepimo indą.
Sumaišykite likusius ingredientus ir užpilkite ant obuolių.
Uždenkite indą su mišiniu aliuminio folija ir kepkite 20 min. Tada atidenkite ir kepkite dar 30–40 min., kol obuoliai suminkštės.
Patiekite šiltą.
Dauguma mūsų esame išbandę bent kelias dietas ir ne kartą nusivylę jų rezultatu. Taip, dietos veikia. Tačiau vos tik nustojus jų laikytis, numestas svoris grįžta su kaupu. Tuomet puolame į paniką ir griebiamės dar drastiškesnių priemonių. Tačiau 2000-aisiais dietų pasaulyje įvyko persilaužimas – 30 metų gydytojo Pjero Dukano (Pierre Dukan) populiarinta dieta išpopuliarėjo visame pasaulyje. Kodėl? Atsakymą rasite straipsnyje. ...
Skaityti daugiau1997 m. vasario mėn. nutariau pasitikrinti sveikatą poliklinikoje, nors maniau...
Skaityti daugiauSergančiųjų onkologinėmis ligomis gydymas neveiksmingas, jei netinkamai parinkta mityba. Dieta - tai dalis gydymo. Ji turi būti parinkta taip, kad nekristų svoris, nesutriktų medžiagų apykaita ir audiniai turėtų galimybę atsistatyti (regeneruoti). Įrodyta, kad tų pacientų, kurie laikosi rekomenduojamos dietos, būklė per operaciją ir po operacijos geresnė, jų organizmas geriau kovoja su šalutiniais poveikiais, kuriuos sukelia spindulinė, chemo- ir imunoterapija. Netinkamos mitybos problema iškyla tada, kai ligonis grįžta į namus ir jam tenka savarankiškai rūpintis savimi. Valgymas turi teikti ligoniui malonumą, maisto skonis teigiamai veikti psichiką, savijautą. Gražiai serviruotas stalas gerina nuotaiką ir apetitą. Dar senovės išminčiai teigė, kad maistas turi būti mūsų vaistai....
Skaityti daugiauArtėja neišvengiamas metų pabaigos švenčių maratonas. Pagrindinis šeimos ar draugų susibūrimų akcentas dažniausiai būna toks pats – skanus kaloringas maistas. Dažnas šiomis dienomis neišvengiame persivalgymo. Kartais atrodo, kad visą savaitę nieko kito beveik neveikiame, tik valgome! Medikai teigia, kad persivalgymas gali būti kenksmingas sveikatai, religija primena, kad persivalgymas – rimta nuodėmė. Kaip to išvengti per šventes? Apie tai kalbamės su gydytoja dietologe Daiva Pipiraite ir Lietuvos sveikuolių sąjungos vadovais Dainiumi Kepeniu ir Sigita Kriaučiūniene. ...
Skaityti daugiauCeliakija ir pasveikimas, kad ir kaip gaila, – du nesuderinami dalykai. Tačiau sergantysis gali visiškai gerai jaustis, jei griežtai laikosi dietos ir visiškai nevartoja produktų, kurių sudėtyje yra gliuteno. 100 mg gliuteno turinčio produkto arba 1/6 arbatinio šaukštelio kvietinių miltų gali sukelti liūdnus padarinius. ...
Skaityti daugiauMaisto papildai - tarsi tarpinė grandis tarp maisto produktų ir vaistų. Jie gali padėti pagerinti savijatą, sveikatą ar išvaizdą. Tabletėmis, kapsulėmis, miltelių ar skysčių pavidalu pagaminti maisto papildai - tai vitaminų, mineralinių medžiagų, bioflavonoidų, polinesočiųjų riebiųjų rūgščių ar kitų organizmui reikalingų biologiškai veiklių medžiagų preparatai. Jie teikia mums reikalingų mikroelementų ir mineralų, padeda išvalyti iš organizmo nereikalingas, kenksmingas medžiagas, reguliuoja vidaus organų veiklą. Specialūs maisto papildai padeda veiksmingai kovoti su antsvoriu, kuris, prasidėjus pavasariui, daugeliui iš mūsų tampa priešas Nr.1. Šį kartą pristatome keletą tokių specifinių maisto papildų. Duomenys apie maisto papildų sudėtį ir vartojimo rekomendacijas pateikti pagal nepriklausomos informacijos medicinos specialistams parengtą VU Farmakologijos ir mikrobiologijos katedros bei Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos, informaciją....
Skaityti daugiauKiekvieną dieną, net nieko neveikiant, mūsų organizmas „degina“ kalorijas, kurios yra gaunamos iš suvartojamo maisto. Persivalgant ar per mažai valgant, svoris, net to nesiekiant, kinta. Kaip tiksliai apsiskaičiuoti paros energijos poreikį? Iš kokių maisto medžiagų turi susidaryti suvartojamos kalorijos? Į šiuos ir kitus klausimus atsakinėjo gydytoja dietologė Jūratė Dobrovolskienė....
Skaityti daugiauTie, kurie svajoja vasarą prie ežero ar pajūryje atrodyti itin gražūs, turėtų pradėti keistis jau dabar, prasidedant pavasariui. O jų yra daugybė – kartais net atrodo, kad gyvename šalyje, kur visi, o ypač visos, nuolat bando suliesėti ir nežino kaip. Kur gi tas stebuklingas receptas? Deja, jo nėra. Geriausias būdas būti sveikiems ir gražiems – reguliariai mankštintis ir visam gyvenimui pakeisti mitybos įpročius. Žinoma, šiuolaikinis skubantis žmogus dažnai rinksis greitesnę priemonę – liekninamąją tabletę. Tad svarbu žinoti, ką ir kodėl vartojame.Tačiau atsiminkite, kad maisto papildai yra tik pagalbinė priemonė....
Skaityti daugiau„Reikia pasirūpinti savo figūra“, – sako sau dažnas prieš atostogas. Ir dauguma nieko nedaro. Suprantama, juk per savaitę įveikti maratono atstumą ant bėgimo takelio ir badauti visas septynias dienas nėra lengva....
Skaityti daugiauGyvuoja įsitikinimas, kad bulvių ir miltinių metant svorį negalima valgyti. Jų nerasite nei vienoje įprastoje lieknėjimo dietoje. Tai dietų mitas, kurį šiandien sugriaus sveikos mitybos specialistė, “Sulieknėk sveikai” vadovė Vaida Kurpienė. Ji sako, kad valgyti bulves ir mitinius, angliavandenių kupinus produktus, tikrai galima, tačiau svarbu laikytis kelių paprastų taisyklių. ...
Skaityti daugiauEgzistuoja daugybė priežasčių, kodėl norima sulieknėti, tačiau svarbiausios yra sveikata ir noras gražiai atrodyti, pasitikėti savimi. Antsvoris yra vienas daugelio grėsmingų ligų, pavyzdžiui, cukrinio diabeto, širdies ir kitų ligų rizikos faktorius, o su antsvoriu susijęs savigarbos ir pasitikėjimo savimi trūkumas neretai sukelia depresiją, pablogina sveikatą. Ypač vasarą paprasčiausiai norisi atsikratyti vieno kito kilogramo ir daliai atrodyti... Beje, šis noras sulieknėti būdingas visoms moterims ir merginoms, visiškai nesvarbu, ar antsvorio turima, ar jis tik tariamas......
Skaityti daugiauApie jogą rašėme jau ne kartą. Tikėtina, kad nemažai skaitytojų ir patys praktikuoja. Šiame numeryje kviečiame sužinoti daugiau apie vieną iš svarbių jogos praktikavimo elementų – jogos mitybą. Norint, kad jogos treniruotės būtų veiksmingos, bent iš dalies ir pasikonsultavus su gydytoju atsižvelgti į šias mitybos gaires yra labai rekomenduojama. ...
Skaityti daugiauAntsvorio turi 25 proc. suaugusiųjų vyrų ir 30 proc. moterų. Nepageidaujamiems kilogramams ypač nepakančios moterys, nors šiuolaikiniai įvaizdžio standartai tokie pat negailestingi ir stipriosios lyties atstovams. Ar galima lieknėti lengvai ir maloniai? Į šį klausimą atsakė medicinos centro „Jūsų šeimos klinika“ gydytoja reabilitologė Vaida RAICEVIČIENĖ....
Skaityti daugiauDaugelis žmonių šventai tiki, kad mėsa - niekuo nepakeičiamas maistas. Nenuostabu - gyvename šiauriniame krašte ir tikrai atrodo, kad sunku būtų prasimaitinti be mėsos ir žuvies. Ir nors Lietuva - didžkukulių su spirgučiais kraštas - ir čia, kaip ir visame pasaulyje, vis daugiau žmonių palieka “plėšrūnų” gretas, nors prieš dešimtmetį doras vegetaras Lietuvoje tikrai buvo retenybė....
Skaityti daugiaukaip tapti lieknesniam bei sveikesniam, gali patarti ir astrologai. tai taisyklės,...
Skaityti daugiauLaikantis dabar labai populiarių dietų labai svarbu nepamiršti sveikos mitybos principų. Sveika mityba yra tokia, kai organizmas gauna visų reikalingų medžiagų ir energijos idealiam svoriui palaikyti....
Skaityti daugiau
Lankytojų komentarai
Parašykite savo nuomonę