Mityba sergant cukriniu diabetu gali turėti lemiamą reikšmę

KMU Endokrinologijos instituto gydytojos endokrinologės dr. Džildos Veličkienės teigimu, cukrinis diabetas - neskausminga, bet pavojinga savo komplikacijomis liga. Ligoniui labai svarbu suvokti ją ir nusiteikti tinkamam gydymui. Jei žmogus neturės paskatos, noro, rezultatą nelabai pajus.
 

Labai svarbu suprasti, kad sergančiųjų cukriniu diabetu dažnai būna sutrikusi ne tik angliavandenių apykaita, t.y. didesnis cukraus kiekis kraujyje, bet ir lipidų apykaita. Jie kur kas dažniau serga širdies kraujagyslių ligomis - išemine širdies liga, hipertenzija ir šių ligų komplikacija - insultu.
Pirmasis gydymo etapas, užtunkantis nuo 3 iki 6 mėnesių, yra skirtas tam, kad žmogus pakeistų požiūrį į savo gyvenimą, savo įpročius, kad pats pajustų atsakomybę už šios ligos gydymą ir nepasikliautų vien tabletėmis. Gydyti pradedama dieta.

 

1 ir 2 tipo cukrinis diabetas – dvi skirtingos ligos


Yra didelis skirtumas, ar ligonis serga 1, ar 2 tipo diabetu. Nors pavadinimas ir rezultatas tas pats - padidėjęs cukraus kiekis kraujyje, tačiau iš principo tai yra dvi visiškai skirtingos ligos ir pagal atsiradimą, ir pagal kliniką.
1 tipo cukriniu diabetu dažniausiai serga jauni žmonės, kurie nuo pat pradžios gydomi insulinu. Dažnai ligos pradžioje jie būna liesi.
2 tipo diabetu dažniausiai serga pagyvenę žmonės, kurie neretai būna nutukę.
Gydant 1 tipo diabetą svarbu siekti normalizuoti kūno svorį ir sekti, kad valgymų laikas sutaptų su insulino veikimo piku. Šiems ligoniams turėtų būti 3 pagrindiniai dienos valgiai ir 2-3 užkandžiai, taip pat užkandis nakčiai, siekiant išvengti hipoglikemijos naktį.
Didesnė problema yra 2 tipo diabetas, kuriuo sergančiųjų pasaulyje yra labai daug.
 

Mitybos principai - tie patys, kaip ir sveikųjų


Sergant 2 tipo diabetu mityba ir gyvenimo būdas yra labai svarbūs. Praktiškai tiek sergančiųjų cukriniu diabetu, tiek nesergančių mitybos principai yra tie patys.
Valgyti reikia dažnai ir po truputį 5-6 kartus per dieną (3 pagrindiniai valgiai, 2-3 užkandžiai).
Mitybos pagrindą (50-60 proc.) turėtų sudaryti angliavandeniai, didžiąją jų dalį - sunkiai virškinami. Apie 15-20 proc. maisto raciono turėtų sudaryti baltymai, ne daugiau kaip 30-35 proc. - riebalai.
Yra sudaryta vadinamoji mitybos piramidė. Jos pagrindas - tai, ko turėtume suvalgyti daugiausiai. Tai - sudėtiniai angliavandeniai: kruopos, rupi duona, ankštiniai produktai, makaronai, rupūs miltai. Šiuos angliavandenius organizmas pasisavina lėčiau ir cukraus kiekį padidina ne taip greitai. Iš jų turi būti gaunama pagrindinė energija.
Antroje mitybos piramidės vietoje yra vaisiai ir daržovės.
Dar mažiau reikia mėsos, ypač riebios, žuvies, varškės, sūrių ir kitų baltyminių produktų.
 

Maisto kiekis ir proporcijos apskaičiuojamos individualiai


Ligos pradžioje įvertinamas kūno svoris. Jei jis per didelis, reikia mažinti bendrą suvartojamų kalorijų kiekį.
Prieš pradedant laikytis dietos kiekvienam reikia nustatyti, kiek kalorijų suvartojama ir koks turėtų būti optimalus energijos kiekis. Tai priklauso nuo žmogaus amžiaus, svorio ir fizinio aktyvumo. Yra tam tikros lentelės ir formulės, pagal kurias paskaičiuojama, kiek žmogus turėtų gauti kalorijų per parą. Kitose lentelėse nurodoma, kiek kiekviename maisto produkte yra kalorijų. Kad nereiktų sverti ir skaičiuoti gramų, sergantiesiems diabetu siūlomos pakeitimų lentelės, pateiktos Amerikos diabeto asociacijos ir pritaikytos Lietuvai. Jose visi produktai įvertinti ne tik gramais, bet ir plačiai naudojamais vienetais - riekėmis, šaukštais, stiklinėmis ir pan.
Lentelėse produktai sugrupuoti, ir vienos grupės produktai turi tą patį energijos, kalorijų kiekį, maždaug tas pačias sudedamąsias dalis. Pasiskaičiavus, kiek reikia kalorijų, produktus grupės viduje galima kaitalioti.
Surašius viską, kas suvalgoma, bendras kalorijų kiekis skaičiuojamas įvertinant, kad kiekvienas gramas angliavandenių išskiria 4 kcal, gramas baltymo - 4, gramas riebalų - 9 kcal
Įvertinus konkrečią kiekvieno žmogaus situaciją, dieta yra koreguojama, atsižvelgiant į tai, ką jisai mėgsta. Šiuo metu manoma, kad nėra kažko, ko negalima valgyti. Valgyti galima viską, tik labai svarbu kiekiai ir proporcijos.


Skaičiuojant labai svarbu atkreipti dėmesį, ar nesigauna taip, kad didžioji dalis energijos gaunama iš riebalų. Stebint sergančiųjų cukriniu diabetu mitybos įpročius matyti, kad jie daug dažniau nei kiti viršija rekomenduojamą suvartojamų riebalų kiekį. Riebalai labai dažnai būna “paslėpti”. Dažnai žmogus tiesiogiai lašinių nevalgo, bet riebalus “surenka” valgydamas riebų sūrį, varškę, grietinėlę, pieną ir kitus produktus.
 

Bendrą kalorijų kiekį reikia mažinti po truputį


Jei žmogus įpratęs valgyti daugiau, nereiktų jau iš pat pradžių laikytis labai griežtos dietos.
Apetitą galima mažinti dedant į patiekalus mažiau prieskonių.
Reiktų stengtis, kad maisto produktų nebūtų visą laiką po ranka, valgyti po truputėlį ir daugiau produktų, turinčių mažai kalorijų, - agurkų, burokų, pomidorų.
Reikia mažinti gyvulinės kilmės riebalų kiekį, didinti skaidulų kiekį. Skaidulos mažina gliukozės pasisavinimą, sukelia sotumo jausmą.
Vengti reikia ir lengvai pasisavinamų angliavandenių - saldumynų - uogienių, tortų, kurie greitai didina cukraus kiekį kraujyje. Tik reikia atsiminti, kad tie produktai labai reikalingi atsiradus pirmiems hipoglikemijos simptomams. Jų visuomet reikia turėti po ranka.
Labai dažnai sergantieji 2 tipo diabetu serga ir arterine hipertenzija. Jiems reiktų riboti druskos kiekį, pavyzdžiui, skaninant ja ne virimo metu, bet jau išvirtus produktus, tuomet jos reikia mažiau. Reiktų vengti konservuotų produktų, kuriuose druskos labai daug.
 

Keletas būdų riebalų kiekiui sumažinti


Norint išvengti riebalų, reiktų pirkti pačius liesiausius produktus.
Prieš valgant sriubas reiktų jas atšaldyti ir nugriebti riebalus.
Valgant paukštienos produktus reikia vengti odelės, nes joje yra daugiausiai riebalų. Patartina maistui gaminti naudoti teflonines keptuves - prie jų maistas nelimpa, todėl galima dėti mažiau riebalų.
Gyvulinės kilmės riebalus reikia stengtis pakeisti augalinės kilmės. Mūsų organizmui reikalingos polinesočiosios rūgštys, kurių yra visuose aliejuose, ypač alyvuogių.
Specialūs produktai sergantiems diabetu gaminami su saldikliais, kad būtų mažesnis lengvai pasisavinamų angliavandenių kiekis. Tačiau, kaip minėta, svarbu ne tiktai angliavandeniai, bet ir riebalai, tad pasirenkant produktus visais atvejais reikia žiūrėti, kiek juose yra kalorijų, ir įvertinti pagal savo dietos reikalavimus.
 

Alkoholis diabetikams pavojingas


Alkoholis neturi naudingų medžiagų, bet išskiria nemažą kiekį kalorijų (100 mililitrų - 7 kcal) Tad sergantiesiems 2 tipo cukriniu diabetu alkoholio vartojimas yra papildomas energijos šaltinis ir gali trukdyti mažinti svorį. Be to, pavartojus alkoholio, gali atsirasti hipoglikemija. Kadangi nuo jo sutrinka budrumas, žmogus gali neįvertinti situacijos, juolab kad lengvo girtumo ir beprasidedančio hipoglikemijos požymiai yra panašūs.
 

Cukrų geriau pakeisti pakaitalais


Vieni jų visai neturinti kalorijų (aspartamas, ciklamatas, sacharinas), kiti jų šiek tiek turi (pavyzdžiui, fruktozė, medus, sacharinas).
Pastarieji turi privalumų, pavyzdžiui, fruktozė yra saldesnė už paprastą gliukozę, medus turi teigiamų gydomųjų savybių. Visai neturintieji kalorijų saldikliai yra cheminiai junginiai. Jų nepatartina vartoti nėščiosioms ir vaikams (išskyrus saldiklį natūraliu pagrindu). Be to, vartojant saldiklius reikia nepamiršti jų įskaičiuoti į bendrą kalorijų kiekį. 

1 ir 2 tipo cukrinis diabetas – dvi skirtingos ligos


Yra didelis skirtumas, ar ligonis serga 1, ar 2 tipo diabetu. Nors pavadinimas ir rezultatas tas pats - padidėjęs cukraus kiekis kraujyje, tačiau iš principo tai yra dvi visiškai skirtingos ligos ir pagal atsiradimą, ir pagal kliniką.
1 tipo cukriniu diabetu dažniausiai serga jauni žmonės, kurie nuo pat pradžios gydomi insulinu. Dažnai ligos pradžioje jie būna liesi.
2 tipo diabetu dažniausiai serga pagyvenę žmonės, kurie neretai būna nutukę.
Gydant 1 tipo diabetą svarbu siekti normalizuoti kūno svorį ir sekti, kad valgymų laikas sutaptų su insulino veikimo piku. Šiems ligoniams turėtų būti 3 pagrindiniai dienos valgiai ir 2-3 užkandžiai, taip pat užkandis nakčiai, siekiant išvengti hipoglikemijos naktį.
Didesnė problema yra 2 tipo diabetas, kuriuo sergančiųjų pasaulyje yra labai daug.
 

Mitybos principai - tie patys, kaip ir sveikųjų


Sergant 2 tipo diabetu mityba ir gyvenimo būdas yra labai svarbūs. Praktiškai tiek sergančiųjų cukriniu diabetu, tiek nesergančių mitybos principai yra tie patys.
Valgyti reikia dažnai ir po truputį 5-6 kartus per dieną (3 pagrindiniai valgiai, 2-3 užkandžiai).
Mitybos pagrindą (50-60 proc.) turėtų sudaryti angliavandeniai, didžiąją jų dalį - sunkiai virškinami. Apie 15-20 proc. maisto raciono turėtų sudaryti baltymai, ne daugiau kaip 30-35 proc. - riebalai.
Yra sudaryta vadinamoji mitybos piramidė. Jos pagrindas - tai, ko turėtume suvalgyti daugiausiai. Tai - sudėtiniai angliavandeniai: kruopos, rupi duona, ankštiniai produktai, makaronai, rupūs miltai. Šiuos angliavandenius organizmas pasisavina lėčiau ir cukraus kiekį padidina ne taip greitai. Iš jų turi būti gaunama pagrindinė energija.
Antroje mitybos piramidės vietoje yra vaisiai ir daržovės.
Dar mažiau reikia mėsos, ypač riebios, žuvies, varškės, sūrių ir kitų baltyminių produktų.
 

Maisto kiekis ir proporcijos apskaičiuojamos individualiai


Ligos pradžioje įvertinamas kūno svoris. Jei jis per didelis, reikia mažinti bendrą suvartojamų kalorijų kiekį.
Prieš pradedant laikytis dietos kiekvienam reikia nustatyti, kiek kalorijų suvartojama ir koks turėtų būti optimalus energijos kiekis. Tai priklauso nuo žmogaus amžiaus, svorio ir fizinio aktyvumo. Yra tam tikros lentelės ir formulės, pagal kurias paskaičiuojama, kiek žmogus turėtų gauti kalorijų per parą. Kitose lentelėse nurodoma, kiek kiekviename maisto produkte yra kalorijų. Kad nereiktų sverti ir skaičiuoti gramų, sergantiesiems diabetu siūlomos pakeitimų lentelės, pateiktos Amerikos diabeto asociacijos ir pritaikytos Lietuvai. Jose visi produktai įvertinti ne tik gramais, bet ir plačiai naudojamais vienetais - riekėmis, šaukštais, stiklinėmis ir pan.
Lentelėse produktai sugrupuoti, ir vienos grupės produktai turi tą patį energijos, kalorijų kiekį, maždaug tas pačias sudedamąsias dalis. Pasiskaičiavus, kiek reikia kalorijų, produktus grupės viduje galima kaitalioti.
Surašius viską, kas suvalgoma, bendras kalorijų kiekis skaičiuojamas įvertinant, kad kiekvienas gramas angliavandenių išskiria 4 kcal, gramas baltymo - 4, gramas riebalų - 9 kcal
Įvertinus konkrečią kiekvieno žmogaus situaciją, dieta yra koreguojama, atsižvelgiant į tai, ką jisai mėgsta. Šiuo metu manoma, kad nėra kažko, ko negalima valgyti. Valgyti galima viską, tik labai svarbu kiekiai ir proporcijos.
Skaičiuojant labai svarbu atkreipti dėmesį, ar nesigauna taip, kad didžioji dalis energijos gaunama iš riebalų. Stebint sergančiųjų cukriniu diabetu mitybos įpročius matyti, kad jie daug dažniau nei kiti viršija rekomenduojamą suvartojamų riebalų kiekį. Riebalai labai dažnai būna “paslėpti”. Dažnai žmogus tiesiogiai lašinių nevalgo, bet riebalus “surenka” valgydamas riebų sūrį, varškę, grietinėlę, pieną ir kitus produktus.
 

Bendrą kalorijų kiekį reikia mažinti po truputį


Jei žmogus įpratęs valgyti daugiau, nereiktų jau iš pat pradžių laikytis labai griežtos dietos.
Apetitą galima mažinti dedant į patiekalus mažiau prieskonių.
Reiktų stengtis, kad maisto produktų nebūtų visą laiką po ranka, valgyti po truputėlį ir daugiau produktų, turinčių mažai kalorijų, - agurkų, burokų, pomidorų.
Reikia mažinti gyvulinės kilmės riebalų kiekį, didinti skaidulų kiekį. Skaidulos mažina gliukozės pasisavinimą, sukelia sotumo jausmą.
Vengti reikia ir lengvai pasisavinamų angliavandenių - saldumynų - uogienių, tortų, kurie greitai didina cukraus kiekį kraujyje. Tik reikia atsiminti, kad tie produktai labai reikalingi atsiradus pirmiems hipoglikemijos simptomams. Jų visuomet reikia turėti po ranka.
Labai dažnai sergantieji 2 tipo diabetu serga ir arterine hipertenzija. Jiems reiktų riboti druskos kiekį, pavyzdžiui, skaninant ja ne virimo metu, bet jau išvirtus produktus, tuomet jos reikia mažiau. Reiktų vengti konservuotų produktų, kuriuose druskos labai daug.
 

Keletas būdų riebalų kiekiui sumažinti


Norint išvengti riebalų, reiktų pirkti pačius liesiausius produktus.
Prieš valgant sriubas reiktų jas atšaldyti ir nugriebti riebalus.
Valgant paukštienos produktus reikia vengti odelės, nes joje yra daugiausiai riebalų. Patartina maistui gaminti naudoti teflonines keptuves - prie jų maistas nelimpa, todėl galima dėti mažiau riebalų.
Gyvulinės kilmės riebalus reikia stengtis pakeisti augalinės kilmės. Mūsų organizmui reikalingos polinesočiosios rūgštys, kurių yra visuose aliejuose, ypač alyvuogių.
Specialūs produktai sergantiems diabetu gaminami su saldikliais, kad būtų mažesnis lengvai pasisavinamų angliavandenių kiekis. Tačiau, kaip minėta, svarbu ne tiktai angliavandeniai, bet ir riebalai, tad pasirenkant produktus visais atvejais reikia žiūrėti, kiek juose yra kalorijų, ir įvertinti pagal savo dietos reikalavimus.
 

Alkoholis diabetikams pavojingas


Alkoholis neturi naudingų medžiagų, bet išskiria nemažą kiekį kalorijų (100 mililitrų - 7 kcal) Tad sergantiesiems 2 tipo cukriniu diabetu alkoholio vartojimas yra papildomas energijos šaltinis ir gali trukdyti mažinti svorį. Be to, pavartojus alkoholio, gali atsirasti hipoglikemija. Kadangi nuo jo sutrinka budrumas, žmogus gali neįvertinti situacijos, juolab kad lengvo girtumo ir beprasidedančio hipoglikemijos požymiai yra panašūs.
 

Cukrų geriau pakeisti pakaitalais


Vieni jų visai neturinti kalorijų (aspartamas, ciklamatas, sacharinas), kiti jų šiek tiek turi (pavyzdžiui, fruktozė, medus, sacharinas).
Pastarieji turi privalumų, pavyzdžiui, fruktozė yra saldesnė už paprastą gliukozę, medus turi teigiamų gydomųjų savybių. Visai neturintieji kalorijų saldikliai yra cheminiai junginiai. Jų nepatartina vartoti nėščiosioms ir vaikams (išskyrus saldiklį natūraliu pagrindu). Be to, vartojant saldiklius reikia nepamiršti jų įskaičiuoti į bendrą kalorijų kiekį.

Susiję straipsniai

Video

Mūsų draugai

Mūsų draugai