1. Temperatūra šaldytuve:
a) 10 C,
b) 5 C,
c) Nežinau, niekada nematavau.
2. Kai paskutinį kartą liko mėsos, vištienos ar žuvies patiekalo likučių, jie buvo:
a) atvėsinti iki kambario temperatūros, tada įdėti į šaldytuvą,
b) įdėti į šaldytuvą tuoj po to, kai valgėme,
c) palikti kambario temperatūroje per naktį ir ilgiau.
3. Paskutinį kartą mano kriauklės ir nutekamieji vamzdžiai buvo dezinfekuoti:
a) vakar,
b) prieš kelias savaites,
c) neprisimenu kada.
4. Jei pjaustymo lentelė yra naudojama pjaustyti žaliai mėsai, paukštienai ar žuviai ir jei ji taip pat naudojama kito maisto smulkinimui, lentelė yra:
a) naudojama tokia, kokia yra,
b) nušluostoma drėgnu skudurėliu,
c) nuplaunama plovikliu ir karštu vandeniu, po to dezinfekuojama švelniai chloruotu balikliu.
5. Paskutinį kartą namuose mėsainį aš suvalgiau:
a) dar nebaigusį kepti,
b) vidutiniškai iškepusį,
c) gerai iškepusį.
6. Paskutinį kartą namie sausainių tešlą gaminau:
a) su žaliais kiaušiniais, netgi paragavau jos,
b) pirkau miltelių pavidalu parduotuvėje, šiek tiek jos ragavau,
c) neragavau, kol neiškepiau.
7. Virtuvės spinteles ar stalą, su kuriais liečiasi maistas, aš valau:
a) karštu vandeniu,
b) karštu vandeniu ir plovikliu,
c) karštu vandeniu ir plovikliu, tada dar pervalau balikliu,
d) karštu vandeniu ir plovikliu bei sanitarine priemone.
8. Indai plaunami:
a) automatinėje plovimo mašinoje ir patys nudžiūva,
b) paliekami mirkti kriauklėje keletui valandų, tada išplaunami plovikliu tame pačiame vandenyje,
c) iškart išplaunami karštu vandeniu ir plovikliu, tada paliekami nudžiūti,
d) iškart išplaunami karštu vandeniu ir plovikliu ir tuojau pat šluostomi.
9. Kai į rankas imu žalią mėsą, vištieną ar žuvį, po to rankas:
a) nusišluostau į rankšluostį,
b) nuplaunu karštu, šaltu arba šiltu vandeniu,
c) nuplaunu šiltu vandeniu ir muilu.
10. Šaldyta mėsa, paukštiena ar žuvis atšildoma:
a) ant stalo,
b) šaldytuvo lentynoje,
c) mikrobangų krosnelėje.
1. Šaldytuvuose temperatūra turi būti 5oC ar žemesnė, tad jei pasirinkote B variantą - 2 taškai, jei ne - nė vieno. Temperatūra nesunaikina bakterijų, bet apsaugo nuo jų plitimo. O kuo mažiau bakterijų, tuo mažesnė tikimybė susirgti.
2. Pats praktiškiausias - B variantas. Už jį - du taškai. Karšti patiekalai turi būti atšaldomi ne vėliau kaip po dviejų valandų po jų pagaminimo. Ilgiau nepatekusio į šaldytuvą maisto net neragaukite, nes net mažytis sugedusio arba abejones keliančio maisto gabalėlis gali sukelti ligą. Pagalvokite, kad vaistams galite išleisti daug daugiau pinigų nei verti ne tik nebesveiki, bet ir nebeskanūs maisto likučiai. Laiku atšaldytas maistas paprastai išlieka nesugedęs tris penkias dienas.
3. Jei pasirinkote A variantą - 2 taškai, jei B - 1 taškas. Virtuvės plautuvės gyvatukas ir nutekamieji vamzdžiai turi būti dažnai apžiūrimi ir periodiškai dezinfekuojami specialiu virtuvės plovikliu, kurio galite pasigaminti ir patys: 1 arbatinį šaukštelį chloruoto baliklio atskieskite maždaug litru vandens.
4. Jei C variantas geriausiai atspindi jūsų darbą virtuvėje, gaunate 2 taškus. Plauti pjaustymo lentelę šiltu vandeniu ir plovikliu bei dezinfekuoti balinančia priemone - saugiausia. Jei pasirinkote A variantą, jūs pažeidžiate svarbią saugaus maisto gaminimo taisyklę! Niekada neleiskite žaliai mėsai, paukštienai ar žuviai liestis prie kitų maisto produktų! B variantas taip pat nėra pats geriausias. Paviršutiniškas pjaustymo lentelės plovimas bakterijų nepanaikina.
5. Jei jums tinka C variantas, gaunate 2 taškus. Mėsainius saugiausia valgyti tuomet, kai mėsoje nebelieka raudonos spalvos, iš jos išsiskiria sultys. Jei mėsa neiškepusi ar tik vidutiniškai iškepusi, tokių požymių nėra. Ruošiant maistą mikrobangų krosnelėje susidaro karščio “kišenės”, todėl būtina palaukti, kol karštis pasklis po visą maistą.
6. Jei jums tinka A variantas, rizikuojate susirgti salmonelioze. Salmonelos - tai bakterijos, kurios gali būti ant kiaušinio lukšto. Kad ši bakterija žūtų, reikia mažiausiai 60oC temperatūros. Taigi C variantas, kai valgote tik gerai iškepusį gaminį, uždirba jums 2 taškus. Už B variantą - taip pat 2 taškai. Miltelių pavidalo ledams, tešlai ir t.t., pirktiems parduotuvėje, vartojami pasterizuoti kiaušiniai yra nebepavojingi.
7. C ir D variantai uždirba po 2 taškus, B variantas - 1 tašką. Balikliai ir specialūs plovikliai yra efektyviausi bakterijų naikintojai. Vanduo ir paprastas ploviklis taip pat padeda, bet negali sunaikinti visų rūšių bakterijų. Vien tik vanduo gali pašalinti matomus nešvarumus, bet ne bakterijas. Kempines ir šluostes laikykite švarias, nes tai puiki terpė bakterijoms daugintis.
8. Abu, A ir C variantai verti 2 taškų. Jei pasirinkote B arba D, gali iškilti problemų. Kai ilgą laiką indus paliekate mirkti vandenyje, pasidaro “sriuba” - maisto likučiai tampa bakterijų maistu. Jei indus plaunate rankomis, geriausia tai padaryti ne vėliau kaip po dviejų valandų. Išplauti indai tegu nudžiūsta patys, nelieskite jų tol, kol jie dar šlapi.
9. Vienintelis teisingas variantas - C. Už jį 2 taškai. Rankas plaukite šiltu vandeniu ir muilu mažiausiai 20 sekundžių prieš ir po maisto gaminimo, ypač jei čiupinėjote žalią mėsą, paukštieną ar žuvį. Jei ant rankų yra žaizdelių, mūvėkite gumines pirštines. Rankas su pirštinėmis plaukite kaip ir plikas rankas, nes ant pirštinių gali likti bakterijų. Nusimovę pirštines, rankas dar kartą nusiplaukite.
10. Jei pasirinkote B arba C variantą, gaunate 2 taškus. Šaldytus produktus saugiausia atitirpinti šaldytuve ar mikrobangų krosnelėje. Taip pat galima produktą įdėti į neperšlampamą plastmasinį maišelį ir panardinti į šaltą vandenį, keičiant jį kas 30 minučių. Maistas turi būti laikomas šaltai, kad sulėtėtų bakterijų plitimas tose vietose, kurios jau atšilo. Jei atšildote mikrobangų krosnelėje, laikykitės nurodymų instrukcijoje. Patiekalai iš atšildytų produktų turi būti gaminami nedelsiant.
Įvertinkite savo “virtuvės” padėtį
20 TAŠKŲ: Dėl maisto saugumo galite būti ramus.
12-19 TAŠKŲ: dar kartą išstudijuokite, kaip reikia elgtis su maistu, ir pritaikykite tai praktikoje. Jūs nesilaikote keleto svarbių nepriekaištingos virtuvės priežiūros taisyklių.
11 TAŠKŲ IR MAŽIAU: Skubiai susirūpinkite taisyklingu maisto ruošimu, gaminimu ir saugojimu. Dabartinė jūsų virtuvės būklė kelia pavojų susirgti tiek jums ir jūsų šeimai, tiek svečiams.
• Nenaudokite aliuminių indų rūgšties turinčiam maistui laikyti ar gaminti.
• Nelaikykite maisto spintelėse po kriaukle, taip pat ten, kur praeina įvairūs vamzdžiai.
• Prieš atidarinėdami skardines konservų dėžutes, gerai nuplaukite jas vandeniu ir muilu.
• Ištraukdami mėsą iš plastikinio maišelio, stenkitės, kad sultys nevarvėtų ant rankų, o ypač ant kitų maisto produktų.
• Prieš pradėdami apdoroti žalią mėsą, išimkite iš spintelių bei stalčių visus įrankius, kurių prireiks, kad nešvariomis rankomis nereikėtų liesti rankenėlių.
Mūsų namų mikroklimatas turi didelę įtaką sveikatai. Turbūt daugelis ne kartą esame pajutę, kaip, ilgiau pabuvus sausame kambaryje, pradeda džiūti akys ar kaip kambario drėgmė, atrodo, ima skverbtis į kaulus. O kokios aplinkos sąlygos žmogui tinkamiausios – sveikos ir leidžiančios jaustis patogiai? Patalpų mikroklimatą nulemia trys pagrindiniai oro veiksniai – oro temperatūra, oro drėgmė ir oro judėjimas. Specialistai yra nustatę, kokie jie turėtų būti namuose, kad būtų „kaip tik“....
Skaityti daugiauKonservavimas žema temperatūra – puikus konservavimo būdas, kadangi galima ilgai išlaikyti greitai gendančius maisto produktus esant minimaliam jų maistinės ir biologinės vertės sumažėjimui. Išlieka vitaminai, fermentai ir kitos vertingos maistinės medžiagos. Užšaldyti maisto produktai išlaiko spalvą, sultingumą, aromatą ir tvirtumą, nes užšaldžius produktus jų viduje temperatūra nukrinta iki -18 laipsnių, kai sustoja visi gyvybiniai-biocheminiai procesai. Ar visas sodo ir miško gėrybes galima šaldyti? Iškyla ne tik šis klausimas, bet ir dar daug kitų. Kokiais pagrindiniais principais vadovautis užšaldant ir atšaldant produktus konsultuoja Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto profesorius Visuomenės sveikatos instituto direktorius Rimantas Stukas....
Skaityti daugiauBesirūpindami sveiku maistu bei ekologiškais produktais, neretai pamirštame apie indus, kuriuose verdame maistą. O juk netinkamas indas gali tapti įvairių negalavimų priežastimi. Kokį puodą pasirinkti? ...
Skaityti daugiauBuities tvarkymas be chemikalų Dauguma buitį tvarkome naudodami įvairias tam skirtas priemones su cheminėmis medžiagomis, tikėdamiesi geriausio rezultato. Tačiau žinome, kad priemonės su cheminėmis medžiagomis yra kenksmingos sveikatai (gali sukelti alergiją, bėrimus ant odos ir pan.), o ekologiškos priemonės, nors ir veiksmingos, bet ne visiems prieinamos. Todėl pamėginkime prisiminti keletą senų, tačiau veiksmingų priemonių ir būdų, kaip tvarkytis buityje naudojant kuo mažiau cheminių medžiagų ir taip saugant savo sveikatą. ...
Skaityti daugiauVasara… Kaip smagu pasinerti į visus šio šiltojo metų periodo malonumus – žydinčiose pievose paklausyti žiogelių svirpimo, smaragdo žaluma pasipuošusiame miške pasidžiaugti paukščių serenadomis, panardinti saulės įkaitintą kūną į gaivų ežerą, atverti langus ir pajusti aksominės nakties alsavimą… Viskas būtų labai puiku, jei ne milijonai uodų, musių, muselių, mašalų, sparvų, erkių ir kitų bjaurių padarų, kurie tik ir laukia, kad galėtų mus pakramsnoti. Daugybė gamtos gyvių, deja, įtraukė žmogų į savo meniu. O kur dar visos dryžuotos skraidančios teroristės – bitės, širšės, vapsvos, kamanės? Jos neminta mūsų krauju, tačiau labai atkakliai gina savo teritoriją nuo neprašytų įsibrovėlių, o jei dar neleisime joms pasmaguriauti mūsų stalo saldžiomis gėrybėmis – kerštas garantuotas. Kandantys ir geliantys įkyrūs skrajūnai apkartina stovyklavimo, žvejybos, medžioklės ir kitus laisvalaikio leidimo malonumus labiau nei lietūs, perkūnija, šaltas oras, negausūs laimikiai kartu. Kasmet mes išleidžiame daugybę pinigų, kad atsikratytume šių godžių padarų ar bent palengvintume kraugerių sukeltas kančias....
Skaityti daugiauDaugelio mūsų gyvenimas yra dinamiškas, aktyvus ir užimtas. Dirbantieji įstaigose turi rengtis gražiai ir patogiai kiekvieną darbo dieną. Laisvalaikio metu taip pat norime dėvėti ne tik gražius bei madingus, bet ir patogius, praktiškus drabužius. Pirkdami juos dažnai atkreipiame dėmesį į gaminio sudėtį, bet ne visada tai mums ką nors sako. Ką reiktų žinoti apie įvairius pluoštus, renkantis rūbus kasdienai, išeigai ar poilsiui, ką pasirinkti konkrečiu atveju ir kodėl, papasakojo „Monton“ parduotuvės konsultantė Kristina JUOZAPAVIČIENĖ ir AB „Audimas“ rinkodaros specialistas Tomas MOTIEJAITIS. ...
Skaityti daugiauMūsų patalpų gaiva pirmiausia priklauso nuo švaros ir dažno vėdinimo, nuo kiekvieno gyvenančiojo ar dirbančiojo asmeninių higienos įpročių. Gaivų ir švarų patalpų orą malonu pakvėpinti natūraliais eteriniais aliejais, smilkalais. „,Aromatinės žvakės, eteriniai aliejai švarina, dezinfekuoja orą mūsų aplinkoje, skleidžia malonų kvapą, pakelia nuotaiką, – sako Lietuvos sveikatos mokslų universiteto gydytoja alergologė-pulmonologė doc.dr. Eglė Vaitkaitienė. – Dar geriau, jei namai kvepia džiovintais rožių žiedlapiais, levandomis, rozmarinais ar čiobreliais.“ Apie tai, kokios sveikatai saugios priemonės padeda palaikyti namuose malonų kvapą ir kaip jas tinkamai naudoti, ir kalbamės su docente....
Skaityti daugiauTelevizorius – neatsiejamas daugelio lietuvių laisvalaikio atributas. 2014-ųjų pavasarį tyrimų bendrovės GfK atliktas tyrimas rodo, kad net 89 proc. mūsų šalies piliečių žydrąjį ekraną įsijungia kasdien, 9 proc. – bent kartą per savaitę. Žinių laidos, sporto varžybos, dokumentiniai filmai ar animaciniai filmukai – televizorių mėgsta žiūrėti ir vaikai, ir suaugusieji. Tam, kad laikas prie ekrano nenuvargintų akių, svarbu laikytis keleto taisyklių. Kokios jos, pasakoja gydytoja oftalmologe Rūta Kėvelaitienė....
Skaityti daugiauTurbūt bent viename kiekvieno namo, buto ar biuro kambaryje galima aptikti vazonėlį su gėlėmis. Jos ne tik puošia namus ar maloniai kvepia, bet ir grynina orą. Dar iš mokyklos laikų biologijos pamokų prisimename, kad dieną augalai, sugerdami anglies dvideginį, išskiria deguonį. Be to, augalai turi ir emocinį poveikį žmogaus organizmui. ...
Skaityti daugiauMokslininkai nustatė, kad maždaug 6–12 proc. gyventojų yra alergiški namų dulkėms, dažnai to net nežinodami. Palyginti su ankstesniais metais, pastebimas gana didelis tokių alergijų padidėjimas. Alergijos namų dulkėms priežastis yra mažyčiai voragyviai – namų dulkių erkės....
Skaityti daugiauNenuostabu, kiekvienas nori gyventi gražiuose, jaukiuose ir skoningai įrengtuose namuose. Tačiau specialistai perspėja: jei nebūsite atsargūs ir nekreipsite dėmesio į tai, kokias statybines medžiagas renkatės, atnaujintuose namuose dar ilgai negalėsite gyventi, nes teks rūpintis savo pašlijusia sveikata. Kaip išvengti nelaimių remontuojant namus ir išsaugoti sveikatą, pasakoja Šiaulių visuomenės sveikatos centro Sveikatos saugos skyriaus vedėja gydytoja Jūratė Karalevičienė....
Skaityti daugiauApie vilną esame girdėję daug. Galbūt vaikystėje nekęsdavom „piktų“ megztinių, o susirgę žinodavom, kad, pakaitinus kojas, mama vis vien užmaus vilnones kojines ir lieps taip miegoti visą naktį. Kas tai: mamų prasimanymai ar gydymo metodas? Ar iš tikrųjų vilna tokia reikalinga norint būti sveikam?...
Skaityti daugiauPoreikis periodiškai atsitraukti į privatų prieglobstį užkoduotas daugeliui žinduolių, paukščių, varliagyvių ir net kai kuriems vabzdžiams. Tam vieni randa natūralią pastogę gamtoje, kiti kasasi urvus. Štai jau septynerių devynerių metų amžiaus vaikai pradeda statyti „namus“ iš antklodžių ar įsirengia keistas konstrukcijas medžiuose. Taigi asmeninio kampo reikia visiems, ir jo funkciją paprastai atlieka mūsų būstas. Tačiau kiek erdvės reikia žmogui, kad jis jaustųsi patogiai, ir kokia ji turėtų būti?...
Skaityti daugiauSunku įsivaizduoti šiuolaikinę iškylą gamtoje be vienkartinių indų. Vis dažniau plastikinės lėkštės, įrankiai ir puodukai atsiduria ant šventinio stalo (pavyzdžiui, per vaikų gimtadienį). Žinoma, juk taip patogiau, po šventės namų ruoša užtrunka itin trumpai – sumetei į šiukšlių dėžę, nuvalei stalus – ir viskas. Be plastikinio vandens butelio neįmanoma nė viena tolimesnė kelionė, nesvarbu – riedučiais, dviračiu ar automobiliu. Tačiau ar visos plastikinės pakuotės yra saugios? Kokias geriau rinktis maistui, o kurias apeiti ratu? Apie visa tai pasakoja Baltijos aplinkos forumo aplinkosaugos specialistė Justė Buzelytė....
Skaityti daugiauvasarą baltijos bangose atsigaivinti panorę poilsiautojai patyrė nemalonių...
Skaityti daugiauĮvairioms technologijoms sparčiai tobulėjant, atsirado puiki galimybė išsirinkti reikalingus ir tinkamus stalo įrankius, indus, kuo įvairiausių ir įmantriausių formų ir spalvų. Dažnai prie pirkimo prisideda ne vien poreikis, mada, progos, šventės, bet ir įvairios akcijos, maža indų ir įrankių kaina. Prieš perkant naujus indus ar naudojant turimus, svarbu žinoti jų privalumus, trūkumus ir poveikį mūsų sveikatai....
Skaityti daugiau
Parašykite savo nuomonę