Šaldytuvų naudojimo paslaptys

Šaldytuvo svarbą ypač vertiname tuomet, kai už lango svilina saulė. Šaldytuvas padeda išsaugoti šviežią mėsą, žuvį, vaisius, daržoves, pieną – juk šaltyje daug lėčiau dauginasi bakterijos. Tai tikrai vienas svarbiausių daiktų buityje. Tačiau kaip visuomet, jei norime, kad daiktas mums gerai tarnautų, reikia juo gerai rūpintis, kitaip rezultatas gali būti priešingas, nei tikėjomės.
 

Nustatome temperatūrą ir dedame maistą


Maistas ilgiau išlieka šviežias ir ne taip greitai sugenda, kai šaldytuve palaikoma ne aukštesnė nei 4 ir ne žemesnė nei 1 laipsnio temperatūra. Jei šaldytuve (ne šaldiklyje) temperatūra bus žemesnė, jis gali apledėti, o kai kurie produktai sušalti. Aukštesnėje nei 4 laipsnių temperatūroje kai kurie produktai gali greitai sugesti.
Šalčiausia šaldytuvo vieta šalia šaldymo elementų – pirmosios, aukščiausiai esančios, lentynos, jei šaldymo kamera jūsų šaldytuve yra viršuje, ir atitinkamai apatinės lentynos, jei šaldymo kamera yra apačioje. Atitinkamai šilčiausia priešingoje šaldytuvo pusėje ir... durelėse. Todėl, pavyzdžiui, pieno produktus geriau laikyti šalčiausioje lentynoje, o ne šaldytuvo durelėse, skirtingai nei daugelis įpratę.
Atsižvelgiant į temperatūros pasiskirstymą, šaldytuvą reikėtų atitinkamai užpildyti ir maisto produktais. Greičiausiai gendantys ir daugiausiai šalčio reikalaujantys maisto produktai: pienas, šviežia mėsa ar žuvis turėtų rasti savo vietą žemiausią temperatūrą palaikančiose lentynose. Daržovės ir vaisiai ilgiau švieži ir gaivūs išsilaikys laikomi vadinamojoje „šviežiojoje“ zonoje, dažniausiai šaldytuvo apačioje esančiuose stalčiuose, na o per vidurį galima krauti apdorotus produktus: sūrį, rūkytus, virtus ar troškintus gaminius.
Šviežiai mėsai ar žuviai geriausiai išskirti atskirą vieną lentyną ir šalia jos jokiu būdu nelaikyti produktų, kurie valgomi neapdoroti ar net nenuplauti (dešros, sūrio, šviežių vaisių ir t. t.), kad šviežioje mėsoje esančios bakterijos nepatektų ant šalia esančių produktų. Apskritai šaldytuve laikomą žalią mėsą ar žuvį geriau uždengti maisto plėvele ar laikyti inde su dangčiu. Beje, nevertėtų mėsos ar žuvies laikyti plastikiniuose maišeliuose. Nors tai ypač patogu, nes būtent tokioje pakuotėje šie produktai parsinešami iš parduotuvės, tačiau polietileniniuose maišeliuose laikomi produktai daug greičiau genda, juose lengviau dauginasi įvairios bakterijos.
Kaip ir visur, laikant maistą šaldytuve taip pat labai svarbus saikas, produktai ilgiau išsilaikys, jei šaldytuvas nebus perkrautas. Jei turite didelę šeimą, mėgstančią gausiai pavalgyti, rinkitės didesnį šaldytuvą, o ne prigrūstas lentynas.
Kalbant apie tai, kiek kvapnus ir sveikas išlieka jūsų pačių pagamintas maistas (sriuba, antras patiekalas) – vienareikšmiškai, juos vartoti geriausia kuo šviežesnius. Tačiau suprantama, kad retoje šeimoje, kurioje visi suaugusieji dirba, vienas kuris jų sutiks kasdien po darbo pagaminti šviežią ir kaskart naują patiekalą. Tokiu atveju iš anksto pagamintą (išvirtą, ištroškintą ar keptą) patiekalą šaldytuve derėtų laikyti ne ilgiau nei 72 valandas, tuomet jis nepraras maistinių vertybių ir netaps nemalonaus kvapo ir mikrobų skleidėju.

 

Palaikome švarą


Gera žinia tvarkytis nemėgstantiems žmonėms – šaldytuve dulkės nesikaupia! Tačiau, nepaisant to, jį vis tiek reikia valyti, tiesa, ne taip dažnai, kaip namus.
Jei nesate pedantas ir labai nemėgstate tvarkytis, kad šaldytuve neprisikauptų bakterijų ir sugedusių maisto likučių, jį reikia valyti ne rečiau kaip kartą per du tris mėnesius.
Jei šaldytuvą valote dažnai, nešvarumus pašalinsite elementaria drėgna plaušine, na, o tinginiams teks pavargti pasitekus sodos tirpalą arba vyno acto ir vandens skiedinį. Taip, beje, pašalinamas ir blogas šaldytuvo kvapas.
Žinoma, jei norite kad maisto kvapo šaldytuve nebūtų, jame galite laikyti specialiai tam skirtus šaldytuvo gaiviklius, naujesniuose šaldytuvuose jau yra integruotas specialus filtras. Tie, kurie gaivų šaldytuvo kvapą nori palaikyti nebrangiomis ir ekologiškomis priemonėmis – šaldytuve lėkštelėje gali padėti riekelę druska apibarstytos citrinos. Druska sugeria kvapą, o citrina skleidžia aromatą. Štai ir švarus bei gaivus šaldytuvas. Liaudies išmintis byloja, kad ne prastesni blogų kvapų sugertukai – žalia bulvė, riekelė duonos ar obuolio puselė. Tiesa, labai svarbu, kad šių sugertukų nepamirštumėte, nes po kelių savaičių iš pagalbininko jie gali virsti nemalonaus kvapo ir mikrobų skleidėjais.
Blogi kvapai mėgsta įsikurti ten, kur šaldytuvas perkrautas arba laiku iš jo neišimami gendantys ar jau sugedę produktai. Rūkyti ar stiprų kvapą turintys gaminiai gali būti laikomi uždaruose induose, tai taip pat padės išlaikyti gaivą.
Blogus kvapus itin gerai sugeria pieno produktai, todėl jei nenorite gerti silkės skonio pieno ar valgyti svogūnų skonio varškės, pieną ir pieno produktus taip pat laikykite uždaruose induose. Lygiai taip pat būtina užsitikrinti, kad aukštesnėje lentynoje gulinti mėsa būtų laikoma uždarame nekiaurame inde, kad žalios mėsos sultys su visomis bakterijomis nenutekėtų ant žemesnėse lentynose sudėtų valgyti paruoštų produktų.
Šaldytuve nė vienas produktas negali būti laikomas taip, kad galėtų laisvai „paleisti“ savo sultis, kurios gali susimaišyti su kitais šalia ar netoli esančiais produktais.
 

Taupumas buityje


Mes galime padėti šaldytuvui ekonomiškiau ir ilgiau mums tarnauti. Jei dažnai varstote dureles ar ilgai paliekate šaldytuvą atvertą, ypač karštuoju metų laiku, jame pakyla temperatūra, todėl, norėdamas išlaikyti nustatytą optimalią maisto produktams temperatūrą, šaldytuvas turi daugiau dirbti, o tai reiškia – sueikvoti daugiau elektros. Todėl jei šaldytuve palaikote tvarką ir žinote, kas ir kurioje lentynoje guli, pravėrę jo dureles galite iš karto išsiimti reikalingus produktus, neeikvodami laiko ir šaldytuvo energijos paieškoms.
Yra žinoma, kad taupus moka du kartus. Šia patarle reikėtų vadovautis ir valgant šaldytuve laikomą maistą. Kai kurie taupumo sumetimais nusprendę paskanauti pasibaigusio galiojimo dešros ar sūrio („juk tik kelios dienos praėjo po galiojimo datos pabaigos“) vėliau nemažai pinigų išleidžia vaistams, o kur dar kitos pinigų ir nervų kainuojančios pasekmės. Todėl būtina atsiminti, kad galiojimo laikas ant produktų rašomas ne tam, kad produkto pakuotė būtų užpildyta raidėmis ir neliktų baltų vietų etiketėje.
Tiesa, kad kai kurie produktai nėra tokie pavojingi pasibaigus galiojimo laikui (pavyzdžiui, konservai) ir ant jų galiojimo data gali būti rašoma ne dienos, bet mėnesio tikslumu, tačiau ir tokiais produktais nereikėtų piktnaudžiauti ir vartoti praėjus daugiau kaip dviem mėnesiams nuo galiojimo datos pabaigos.
Specialistų teigimu, jei produktas galioja savaitę, pasibaigus galiojimui, jį dar turi būti galima valgyti bent dvi dienas, atitinkamai, jei produkto „garantija“ 15 dienų, jai pasibaigus ir po 5 dienų dar neturėtumėte apsinuodyti. Tačiau svarbu atminti, kad gamintojas atsako už tai, kas su jumis atsitiks iki produkto galiojimo pabaigos, vėliau savo sveikata turėsite rūpintis patys ir kaltinti galėsite tik save.
 

Produktas: Kiek galima laikyti


Žalia mėsa: 2 dienos
Faršas: 24 valandos
Žalia žuvis: Ne ilgiau kaip 24 valandos
Rūkyti gaminiai: Jei buvo supakuoti naudojant vakuumines pakuotes, – ne ilgiau nei 48 valandas. Naminio rūkymo – 1–2 savaites, laikant folijoje arba sviestiniame popieriuje
Sviestas: Galiojimo data nurodyta ant pakelio. Pasibaigus galiojimo datai sviesto galiojimas nepasibaigia, vartoti nereikėtų, jei pakito jo skoninės savybės
Sūris: 1–2 savaites
Virti makaronai: Šaldytuve apie 3 dienas
Kiaušiniai: Laikyti šaldytuve tiek, kiek nurodyta ant pakelio. Vėliau dar savaitę galima valgyti tik kietai virtus ir tik tuo atveju, jei nepakito jų kvapas
Pienas: 2–3 dienos
Sultys: 3–4 dienos
Konservuoti vaisiai: Šaldytuve galima laikyti maždaug savaitę
Apdorotas, pačių gamintas maistas: 3–4 dienos, tačiau geriausia per 2 –3 dienas
Vaisiai ir daržovės: 6–8 paros
Ledai: Šaldiklyje gerai uždarytą ledų pakelį (kad neprisigertų šalia esančių maisto produktų) galima laikyti maždaug pusę metų

Populiariausi straipsniai

Parašykite savo nuomonę

  • :)
  • (happy)
  • :D
  • (super)
  • (hi)
  • (red)
  • (fu)
  • (fool)
  • (weird)
  • :P
  • :(
  • (hooray)
  • (bad)
  • (think)
  • 8|
  • (ok)

Straipsniai šioje grupėje

Naujausi gydytojų atsakymai

Mūsų draugai