Puodas puodui nelygu

Indai gaminami iš pačių įvairiausių medžiagų. Kiekviena jų pasižymi skirtingomis savybėmis, tad ir iš jų pagamintų indų savybės, aišku, nevienodos. Kiekvienas jų turi savo naudojimo sritis ir kitus ypatumus. Tad prieš perkant naują indą ar naudojant turimus, svarbu žinoti jų privalumus ir trūkumus. Apie tai kalbamės su Valstybinės visuomenės sveikatos priežiūros tarnybos prie Sveikatos apsaugos ministerijos Leidimų ir licencijavimo skyriaus vyriausiąja specialiste Audrone Kriaučiūnaite ir kavinės „Suara“ vadove maisto technologe Zeta Štarkevičiene.
 

Keraminiai ir stikliniai indai


Šie indai yra labai patvarūs (nesilupa, nesideformuoja) ir praktiški naudoti. Maistas pagaminamas greitai. Tai ypač svarbu, kai turime mažai laiko. Populiarėja ir ekonomiškos keraminės keptuvės slidžia danga ir nesvylančiu dugnu. Joms ir aliejaus reikia mažiau.
Namuose turėkime ir keraminių peilių, jie ilgiau išlieka aštrūs (ilgiau neatšimpa), be to, jais pjaustant daržoves ar vaisius, išlieka visi vitaminai.
„Rūpinantis savo sveikata geriau rinktis vienspalvius baltus keraminius indus nei dekoruotus. Maistui gaminti tinka ir stikliniai indai, jie yra ilgaamžiai ir labai maža rizika, kad jie išskirs sunkiuosius metalus“, – pataria A. Kriaučiūnaitė. Pasak jos, keraminiai indai, kaip ir stikliniai, tinka maistui troškinti orkaitėje ar mikrobangų krosnelėje, juose galima ilgai laikyti įvairius maisto produktus.
„Keraminiai (moliniai) indai labai tinka agurkams, kopūstams, grybams, pienui rauginti. Keraminės puodynės – daržovėms, mėsai troškinti. Šiuose induose galima kepti ir duoną, nes keraminiai indai pakelia aukštą temperatūrą“, – sako Z. Štarkevičienė.
Ir siūlo mūsų skaitytojams patiekalų, kuriuos dėl tam tikrų savybių patartina gaminti viename ar kitame inde, receptų.
Vegetariškas troškinys
• 5 bulvės
• 2 morkos
• 2 svogūnai
• 3 skiltelės česnako
• 2 lapeliai porų
• ¼ saliero
• 1 stiklinė avinžirnių
• 3 šaukštai aliejaus
• 1 šaukštas miltų
Morkas, svogūną, česnaką, salierą smulkiai supjaustyti, pakepinti aliejuje; pabaigoje įdėti šaukštą miltų ir išmaišyti. Į keraminius puodelius sudėti pjaustytas bulves, o ant jų – apkepintas daržoves. Viską užpilti stikline vandens. Uždengti dangteliais ir troškinti orkaitėje 30 min. + 150 C t temperatūroje.
Jei dangtelių nenaudosite, pagaminsite užkepėlę.

 

Aliumininiai indai


Jie buvo populiarūs prieš keletą dešimtmečių. Dabar naudojami kur kas rečiau, o kai kuriose šalyse – net draudžiami. Aliuminio indai ne tik lengvi, ilgaamžiai, bet ir pigūs. Aliuminis gerai praleidžia šilumą, todėl vanduo šiame inde greičiau užverda.
Kita vertus, aliuminio puodo dugnas yra plonas, todėl greitai svyla. „Be to, aliuminis aktyviai reaguoja su rūgštimi, esančia maisto produktuose, todėl jo gali patekti į maistą. O aliuminis toksiškai veikia mūsų nervų ir kaulų sistemą. Todėl tokiuose puoduose nerekomenduojama virti rūgščių sriubų (barščių, pomidorų, agurkų), gaminti rūgščių troškinių“, – pataria specialistė Audronė Kriaučiūnaitė


 

Nerūdijančio plieno indai


Šie indai yra labai tvirti ir patogūs. Juose gaminamas maistas nesvyla, todėl patogu gaminti troškinius, plovą, virti košes, uogienes, obuolienes ir t.t. Šie puodai ilgiau išlaiko šilumą, juose laikomas maistas ilgiau išlieka šviežias ir nepraranda maistingųjų savybių. „Šeimininkės ir gurmanai vertina nerūdijančio plieno greitpuodžius. Juose patogu vienu metu gaminti kelis patiekalus: susidarius slėgiui, maistas greitai paruošiamas garuose su nedideliu vandens kiekiu. Tačiau prieš naudodamiesi tokiu indu atidžiai perskaitykite instrukciją“, – pataria A. Kriaučiūnaitė.
Sriuba „Kopūstienė“
• 0,5 kg raugintų kopūstų
• 2 l vandens
• 1 morka
• 1 svogūnas (ar kelios česnako skiltelės)
• 1 salieras
• 2 arbatiniai šaukšteliai smulkintų jūros kopūstų
• 1 šaukštas smulkintų džiovintų grybų
• 3 šaukštai aliejaus
Puode su vandeniu 10 min. pavirinti kopūstus, įdėti smulkiai supjaustytas ir aliejuje pakepintas daržoves. Pavirti dar10 min., o pabaigoje įdėti jūros kopūstų.
 

Ketaus indai


Masyvūs, sunkiai įšylantys, tačiau ilgai išlaikantys šilumą indai. Pradėti naudoti seniausiai iš visų, ketaus indai (puodai, troškintuvai) pasižymi ilgaamžiškumu ir galimybe gaminti patiekalus ant viryklės ar orkaitėje labai aukštoje temperatūroje. Tikriausiai ne vienoje šeimoje yra išlikęs vienas ar kitas močiutės „britvonas“, kuriame pagaminti patiekalai (ypač orkaitėje) išlieka sultingi.
„Šiuose puoduose patartina gaminti patiekalus, kuriems reikia daugiau laiko – kepti žąsį, gaminti kalakutienos, jautienos ar žvėrienos kepsnį, gaminti plovą. Ketaus induose iš mėsos neišgaruoja vanduo, todėl ji būna sultingesnė“, – pataria mitybos specialistė Zeta Štarkevičienė.
Kita vertus, šie puodai yra gana sunkūs, todėl ne visoms šeimininkėms patinka jais naudotis. Ketaus induose nereikėtų ilgai laikyti jau pagaminto produkto.
Panaudoję ketaus indą, jį kruopščiai nusausinkite ir ištepkite aliejumi. Tokiems indams prižiūrėti visiškai netinka šveitikliai.
Kalakuto kumpis
• 1 morka
• 1 svogūno galvutė
• 2 česnako skiltelės
• 10 vnt. džiovintų slyvų
• žiupsnelis kmynų
• 1 šaukštas aliejaus
Sutarkuoti morką, svogūną, česnaką, susmulkinti slyvas. Viską užbarstyti ant kumpio. Jį įdėti į indą, jo dugną reikia ištepti sviestu arba įpilti trupučiuką aliejaus. Kepti orkaitėje + 180 С t. 2 val.
 

Emaliuoti indai


Tai metaliniai pakankamai patvarūs ypatingos priežiūros nereikalaujantys nebrangūs indai. Jie padengti kelių centimetrų storio emale. Emalis dažnai būna spalvotas: kreminės, baltos, pilkai melsvos, juodos ar mėlynos, raudonos, geltonos, rudos spalvos. Salvą lemia skirtingų metalų oksidai. Reikia nepamiršti, kad jie gali išsiskirti į gaminamą maistą, tad sveikatos dėlei vertėtų rinkti indus baltu emaliu.
Juose galima gaminti įvairius patiekalus, tačiau virdami košę ar šiupininę, būkite itin dėmesingi: ji greitai svils, jei paliksite puodą be priežiūros.
„Maistui gaminti nenaudokite įtrūkusio emaliuoto indo, kadangi taip su maistu į organizmą gali patekti metalų, kurie turi savybę kauptis žmogaus organizme ir sukelti įvairias ligas“, – pataria A. Kriaučiūnaitė. Paprastai emaliuoti puodai tinka naudoti 2–3 metus.
„Emaliuotuose induose gerai laikyti žalius produktus ir rūgštų maistą“, – sako mitybos specialistė Zeta Štarkevičienė
Virtinukai su varške
• 200 g varškės
• 3 stiklinės miltų
• 1 stiklinės vandens
• 0,5 šaukštelio cukraus
• patrintų mėtos lapelių
Minkyti kietą tešlą, kočioti blynelius ir į visų įdėti varškės įdarą. Formuoti virtinukus. Puode užvirus vandeniui, sudėti virtinukus ir virti 10 min.
 

Tefloniniai indai


Šiuose induose gaminti lengva ir patogu. Maistas gaminamas greitai, naudojant nedaug aliejaus. Vidinė teflono danga gali būti lygi arba turėti reljefiškumą. Jei norite išsirinkti geresnį tefloninį puodą, rinkitės tokį, kurio paviršius yra šiurkštesnis: jis greičiau ir vienodžiau įšils. Tefloniniai indai nėra ilgaamžiai, be to, jiems reikia atitinkamos priežiūros. Pavyzdžiui, tefloninių puodų ar keptuvių negalima plauti milteliais, valyti šiurkščia kempinėle, vartyti maistą metaline mentele. Pažeistas tefloninis paviršius išskiria sveikatai pavojingas rūgščias kancerogenines medžiagas, kurias mes suvalgome drauge su patiekalu.
Ploni tefloniniai indai tarnauja 3–4 metus, su reljefine teflono danga – 5–6 m., o ilgaamžiai storesniu teflono sluoksniu – iki 10 metų.
Naują tefloninį indą rekomenduojama išplauti šiltu muiluotu vandeniu.
Senbernio blynas
• 2–3 bulvės
• 1 kiaušinis
• 1 svogūnas
• 2 česnako skiltelės
• 1 šaukštas aliejaus
Bulves sutarkuoti, įmušti kiaušinį, įdėti druskos, česnako, smulkintą svogūną ir viską sumaišyti. Užpilti vieną blyną ant visos keptuvės ir kepti, kol pagels.
Pasak Audronės Kriaučiūnaitės, nėra geriausių ar blogiausių indų: „Yra gera ar bloga žaliava, kokybiškas ar nekokybiškas gaminys. Rinkdamiesi naują indą, apžiūrėkite indo paviršių, ar jis yra lygus, neturi įtrūkimų. Atkreipkite dėmesį, ar nėra nurodyta specialių gaminio naudojimo sąlygų. Galbūt indas nėra tinkamas sąlyčiui su rūgščiais ar riebalų turinčiais maisto produktais. Galbūt gaminį aukštoje temperatūroje galima naudoti tik ribotą laiką. Galbūt gaminio negalima naudoti mikrobangų krosnelėse ir pan.“
Taigi vartotojų sauga priklauso ne tik nuo gamintojo ir pardavėjo, bet ir nuo kiekvieno iš mūsų.

Populiariausi straipsniai

Parašykite savo nuomonę

  • :)
  • (happy)
  • :D
  • (super)
  • (hi)
  • (red)
  • (fu)
  • (fool)
  • (weird)
  • :P
  • :(
  • (hooray)
  • (bad)
  • (think)
  • 8|
  • (ok)

Straipsniai šioje grupėje

Video

Naujausi gydytojų atsakymai

Mūsų draugai