Virtuvės indų poveikis mūsų sveikatai

Vis labiau populiarėjant sveikai gyvensenai ir ekologiškiems maisto produktams, aktuali tampa ir sveikos buities bei namuose naudojamų priemonių tema. Šįkart supažindinsime su virtuvės indų ypatumais, susijusiais su mūsų sveikata. Apie tai kalbėjomės su UAB „Scilis“, prekiaujančios virtuvės ir stalo indais profesionalams, direktore Ina Arefjeva.
 

Pašnekovė pabrėžė, jog pirmiausia žmogaus organizmui svarbu, kokie naudojami produktai: ar jie ekologiški, švieži, ar juose nėra chemikalų, nitratų. Taip pat svarbu, kaip jie ruošiami. Pvz., dabar labai populiaru gaminti fondiu, t.y. kepti dideliame riebalų kiekyje, tačiau šis maisto paruošimo būdas gana kenksmingas, tad nėra taip svarbu, iš ko pagamintas indas. Didelis skirtumas ir tarp to, ar produktas inde laikomas trumpai (išverdama ir išimama), ar saugomi ilgesnį laiką (talpos prieskoniams, aliejui, paruoštiems produktams ir t.t.). Be abejo, pastaruoju atveju indai daro didžiausią poveikį maisto kokybei ir mūsų sveikatai.
Išskirtini metaliniai, plastikiniai, stikliniai, mediniai ir keraminiai bei porcelianiniai indai. I. Arefjeva papasakojo apie kiekvienos rūšies teigiamas ir neigiamas puses, naudojimo ypatumus.
Populiariausi metaliniai indai – aliuminiai, emaliuoti, špižiniai (ketaus), variniai ir nerūdijančio plieno.

Metaliniai indai daugiausia naudojami virimui ir kepimui. Didžiausia bėda yra aliuminiai indai, nes jie reaguoja su maistinėmis rūgštimis. Todėl nerekomenduojama šiuose induose virti rūgščių sriubų, ruošti marinatų, saldžiarūgščių padažų. Visa kita gaminti galima ir patogu, nes aliuminis puikiai praleidžia šilumą. Pabrėžtina, kad sklindančios kalbos, jog aliuminis skatina Alzheimerio ligą, nėra įrodyta.

Emaliuotus puodus dažniausiai sudaro plienas, padengtas emaliu. Emalis laikomas nekenksmingu, kadangi ji nereaguoja su maisto rūgštimis. Tačiau jei emalis įtrūksta, puodas ima reaguoti su rūgštimis. Kitas trūkumas – šiuose puoduose maistas gali prisvilti, o kai gramdomi degėsiai, kartu nugramdoma ir emalė. Puodą su pažeista emale derėtų išmesti.

Špižiniai (ketaus) indai anksčiau buvo populiarūs, bet dabar jų daug mažiau – ir dėl estetinių sumetimų, ir dėl to, kad jie nepaprastai sunkūs. Maisto produktai reaguoja su ketumi, todėl laikyti ar saugoti maisto juose negalima (produktai gali įgauti metalo prieskonio, pajuoduoti). Paprastai šie indai naudojami, kai patiekalas gaminamas ilgą laiką – tuomet jis įgauna geresnes skonio savybes. Nemažai žmonių naudoja špižinius indus sodybose, pvz., verda plovą, ruošia įvairius patiekalus krosnyje ar orkaitėje.

Variniai indai nėra populiarūs, nes jie gana brangūs. Tačiau jie yra labai geri šilumos laidininkai: jų šilumos laidumas kone 10 kartų didesnis nei nerūdijančio plieno. Deja, variniai puodai irgi reaguoja su maistinėmis rūgštimis. Todėl jų vidus dažnai dengiamas nerūdijančiu plienu.
Nerūdijančio plieno puodai šiuo metu yra populiariausi. Juose ne taip lengvai prisvyla maistas, jie nesunkiai išplaunami. Be to, šis metalas nereaguoja net su stipriausiomis maistinėmis rūgštimis. Nerūdijančio plieno sudėtyje yra nikelio – tad žmonėms, kurie yra alergiški nikeliui, šie puodai netinkami. Nerūdijančio plieno indai gerai išlaiko šilumą, todėl maistas juose ilgai išlieka šiltas.


I. Arefjeva pabrėžė, jog medžiaga, kurios reikėtų labiausiai vengti, yra plastikas. Plastikas yra dirbtinai sukurti polimerai, ir, renkantis iš jų pagamintus indus, vienintelis klausimas yra tas, ar jie patenka į normų, patvirtintų kaip nekenksmingų sveikatai, ribas, ar jas viršija. Plastikas nesuyra 80–200 metų. Pabrėžtina, kad plastikas plačiai naudojamas pramonėje ir buityje, ir jo yra daug rūšių: pvz., polikarbonatas, polietilenas, polietileno tereftalatas (PET) – plastikiniams buteliams, aukšto tankio polietilenas (HDPE) – pvz., sulčių ar pieno popierinių pakelių vidinė plastikinė dalis, polichlorvinilas – pakavimo medžiaga, polistirenas ir t.t. Jei kalbėtume apie plastikinių indų teigiamas savybes sveikatai – tokių paprasčiausiai nėra. Žinoma, šie indai pigūs, patogūs, lengvi, nedūžtantys. Tačiau plastiko mūsų buitis jau ir taip pilna: plastikinės ir durys, ir langai, apšiltinimo medžiagos ir t.t. Paprasčiausias kruopas, aliejų ar kitus produktus geriau laikyti stikliniuose, keraminiuose ar porcelianiuose, o ne plastmasiniuose induose. Kuo ilgiau produktas saugomas, tuo svarbiau parinkti jam sveikesnę talpą.
Apie stiklinius indus pašnekovė atsiliepė tik gerai. Juk stiklas – natūrali medžiaga. Aišku, stiklinė tara brangiau kainuoja, stiklas dūžta, jis yra sunkesnis. Tačiau jei jau perkame ekologiškus produktus, juos sveikai gaminame – rinkimės stiklą, ne plastmasę. Beje, vis populiarėja kepimui orkaitėje skirti stikliniai indai. Tikriausiai esate pastebėję, kad kūdikių maisteliai parduodami tik stikliniuose buteliukuose. Dabar prekyboje galima rasti net stiklinės tarkas kūdikių maistui tarkuoti.
Mediniai indai – tai pjaustymo lentelės, dėžutės. Mediena – natūrali medžiaga, tad iš esmės ji nekenkia mūsų organizmui. Vis dėlto didžiausia problema, kad žmonės neturi pakankamai pjaustymo lentelių. Nemažai šeimininkių mėsą ir duoną pjausto ant tos pačios. Todėl pašnekovė pataria turėti daugiau lentelių, o žaliai mėsai – būtinai atskirą.
Keraminiai ir porcelianiniai indai yra pagaminti iš natūralios ir sveikos medžiagos: keramika – iš molio, porcelianas – iš kaolino. Šie indai gali būti dekoruoti arba balti. Atkreiptinas dėmesys, kad piešiniai ant indų daromi naudojant metalo oksidus. Jei piešinys yra ant lėkštės paviršiaus ir lėkštė nėra dar kartą glazūruojama, metalo oksidai pakliūna į maistą. Jei maisto kontaktas su dekoruotu indu trumpalaikis, poveikis nedidelis. Bet jei norite sveikos buities, turėtumėte vengti ypač gausiai dekoruotų indų. Ar dekoras yra padengtas glazūra, galime pajusti pirštais – ant paviršiaus neturi būti iškilimų. Apskritai maistui laikyti ir saugoti keraminiai ir porcelianiniai indai puikiai tinka.
Šiaip ar taip, norėdami gyventi visavertį ir laimingą gyvenimą, nereikia įsikalbėti fobijų ir aklai baimintis bet tokio kontakto su kenksmingesnėmis medžiagomis. Pašnekovė pabaigai pajuokavo, kad, jei yra noro, galima pasilepinti net nesveikuoju fondiu – bet tik retomis progomis. Ir apskritai viską vertinti ir rinktis pagal savo norus bei galimybes.

Populiariausi straipsniai

Lankytojų komentarai

varis
2014-01-08 13:46
Paskaitykit apie teisingus indus is vario domuscupri brangu bet visam gyvenimui ir jokio pavojaus sveikatai

Parašykite savo nuomonę

  • :)
  • (happy)
  • :D
  • (super)
  • (hi)
  • (red)
  • (fu)
  • (fool)
  • (weird)
  • :P
  • :(
  • (hooray)
  • (bad)
  • (think)
  • 8|
  • (ok)

Straipsniai šioje grupėje

Video

Naujausi gydytojų atsakymai

Mūsų draugai