Ar sveiki moliniai indai?

Kas rytą gurkšnodami kvapnią kavą, o vakare gardžiuodamiesi skania sriuba, ko gero, net nesusimąstome, kad indas, iš kurio valgome, taip pat turi įtakos maistui. O, gyvendami dinamiškame pakaitalų bei nenatūralumo pasaulyje, į tai turėtume kreipti daugiau dėmesio. Galbūt dėl to vis daugiau šeimininkių renkasi natūralių medžiagų indus. Viena iš tokių – molis.
 

Molis indams gaminti naudojamas nuo seno. Lietuvoje taip pat gilios molio dirbinių tradicijos, kurias dailiosios keramikos dirbinius gaminančios įmonės stengiasi puoselėti ir šiandien. Iki XV amžiaus Lietuvoje moliniai indai nebuvo glazūruojami, tačiau jau XVI amžiaus pradžioje keramikos meistrai pradėjo dengti dirbinius glazūra. Šiandien naudojamos įvairios glazūros – spalvota, matinė ar redukcinė. Kiekviena jų suteikia molio dirbiniui įvairių atspalvių, blizgų ar matinį paviršių bei, be abejo, tvirtumo ir patvarumo.

 

Kodėl gi molis toks populiarus?


Galbūt „molinukai“ mėgstami dėl to, kad jie dažnai būna tokie mieli bei originalūs savo raštų įvairove. Galbūt jie primena vaikystę pas močiutę kaime, kur vakarais ant stalo stovėdavo didžiulis molinis ąsotis, pilnas šilto skanaus pieno.


Tačiau molis turi ir kitų gerų savybių. Moliniai indai patvarūs, atsparūs temperatūros pokyčiams. Taip pat tokių indų kainos „nesikandžioja“.
Renkantis molinius indus, vertėtų atkreipti dėmesį ir į kokybę. Mat molis, kad jį būtų galima be baimės naudoti, turi būti tinkamai apdirbtas. Todėl vertėtų rinktis pripažintų gamintojų gaminius, kur, pasitelkus modernias technologijas bei specialistų priežiūrą, gaminami kokybiški dirbiniai.
Molio keramikos technologiją paprastai galima nusakyti taip: suformuoti gaminiai džiovinami, dailinami, dekoruojami engioba (dažų ir molio mišiniu) ir pirmą kartą degami 850–920°C temperatūroje. Po pirmojo degimo dekoruojami dažais, laku arba glazūromis. Po to dekoruoti gaminiai degami dar kartą 1000°C temperatūroje. Po antrojo degimo gaminiai išrūšiuojami, žymimi, komplektuojami ir pakuojami.
Negalima sakyti, kad mugėje pirkti moliniai puodeliai būtinai bus prastos kokybės. Dažnai amatininkai padaro ne ką prastesnės kokybės ir net gražesnius, originalesnius gaminius. Svarbiausia, kad indai būtų padengti permatomu apsauginiu sluoksniu –glazūra. Ji suteikia indui patvarumo, padeda išlaikyti natūralią molio spalvą. O, jei naudojama juoda glazūra, – ir dekoratyvumo.
Kaip pasakojo Keramikos muziejaus vedėja Emilija Jaudegytė, molis – lietuvių, o ypač menininkų, mėgstama medžiaga. Ji taip pat patvirtino, kad moliniai indai puikiai tinka maistui laikyti. „Moliniame puode surūgęs pienas būna labai skanus“, – patirtimi dalijosi ponia Emilija.
Molio apdirbimo technikas gerai išmanančios ponios Emilijos pasiteiravau, ar neglazūruotus molinius indus taip pat galima naudoti virtuvėje, ar jie nėra kenksmingi. „Galima, tačiau tokie indai būna trapesni, o jų paviršius nelygus ir grublėtas. Be to, jis sugeria skystį, tad maistas gali įgauti nemalonų prieskonį. Todėl virtuvėje geriau naudoti glazūruotus indus,” – sakė ji.
Nors ir kaip būtų liaupsinami moliniai indai dėl jų natūralumo, tačiau reikia nepamiršti ir šiuolaikinių technologijų, kur naudojama nemažai sintetikos. To neišvengiama ir šioje srityje. Nemažai sintetinių medžiagų naudojama moliui dekoruoti. Norint išgauti sudėtingesnį piešinį, įvairesnių spalvų puošybą, naudojami sidabro, geležies ir kt. oksidai. Tuo tarpu juodajai keramikai, norint išgauti tamsią spalvą, naudojami degūs naftos produktai, pvz., benzinas, žibalas ir kt.
Taigi visų taip mėgstami molinukai nėra jau tokie „nekalti“. Bet, ko gero, ne tokie ir kenksmingi mūsų sveikatai. Juk kiekvienas toks gaminys tikrai negimsta be atidžios keramikos meistrų bei visuomenės sveikatos įstaigų specialistų priežiūros. Todėl moliniai indai tikrai nėra kenksmingesni nei bet kurie kiti. Kiekviena šeimininkė pasirenka tai, kas jai yra mieliausia ir kas džiugina akis.

 

Populiariausi straipsniai

Parašykite savo nuomonę

  • :)
  • (happy)
  • :D
  • (super)
  • (hi)
  • (red)
  • (fu)
  • (fool)
  • (weird)
  • :P
  • :(
  • (hooray)
  • (bad)
  • (think)
  • 8|
  • (ok)

Straipsniai šioje grupėje

Video

Naujausi gydytojų atsakymai

Mūsų draugai