Savaitgalis gamtoje...

Šiltos vasaros dienos vilioja pailsėti gamtoje. Vykdami į nuošalias vietoves, poilsiautojai prisikrauna pilnus krepšius įvairiausio maisto, kuris neretai jau kelionėje pradeda gesti. Suvalgę netinkamai laikyto maisto, žmonės neretai apsinuodija arba suserga ūminėmis užkrečiamosiomis žarnyno ligomis ir iš malonaus gamtos prieglobsčio atsiduria... ligoninėje. Ką turime žinoti, kad to neatsitiktų? Kokie maisto produktai gali sugadinti nuotaiką ir sveikatą? Apie tai mintimis dalijasi Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus vedėja gyd. Asta Liubinaitė.
 

Į gamtą nepatartina vežtis žalios šaldytos mėsos, ypač paukštienos. Produktui atšilus, žaibiškai dauginasi salmonelės. Nesaugūs produktai yra virtos dešros, dešrelės, rūkyti vištienos gaminiai, vyniotiniai, mišrainės, pieno produktai, kreminiai konditerijos gaminiai, kurie turi būti laikomi šaltai, iki +6° C, antraip maiste sparčiai dauginasi bakterijos, nuo kurių galime susirgti. Jei mėsos gaminius įdėsite į specialią pakuotę su ledu, o vėliau - į izoterminę dėžę, jie bus tinkami vartoti trumpai, t.y. kol neištirps ledas šalčiui palaikyti. Todėl į gamtą saugiau yra vežtis konservuotų, sausų gaminių: makaronų, kruopų, šalto rūkymo mėsos gaminių, sausų sriubų, džiūvėsėlių, duonos, sausainių, riešutų, vaisių, daržovių. Saugiausi gėrimai yra fasuoti vaisvandeniai, sultys, geriamasis ar mineralinis vanduo. Ne itin karštą dieną galime pasiimti jogurto, pieno, jie gali būti laikomi nuo 0 iki +25° C temperatūroje. Visa tai rekomenduojama taip pat laikyti izoterminėje dėžėje (į ją įdėkite ir pakuočių su ledu šalčiui palaikyti), kuri apsaugos maistą ir nuo vabzdžių, skruzdėlių ar graužikų.
Pirkdami produktus kelionei, būtinai perskaitykite etiketę: pasidomėkite, kokios laikymo sąlygos, vartojimo terminas.


 

Kai kepame šašlykus...


Jeigu namie pasiruošėme marinuotos mėsos šašlykams, ją reikėtų laikyti izoterminėje dėžėje, į ją įdėkime ir pakuočių su ledu. Kepti šašlykus vertėtų tą pačią dieną, nes marinato rūgštis nesunaikina bakterijų, tik sulėtina jų dauginimąsi. Mėsą reikėtų iškepti labai gerai, t.y. perpjautas mėsos gabaliukas neturi būti rausvas. Suvalgykime visą mėsą ir nepalikime likučių, kadangi nebus galimybės jų atšaldyti. Žaliam maistui ir valgymui naudokime atskirus indus bei įrankius.
Keletas praktiškų patarimų...
• Nevartokite vandens iš upės, ežero ar nežinomo šulinio gėrimui, virinimui, maisto gaminimui ar plovimui. Vandenyje esanti infekcija ar kenksmingos medžiagos gali būti pražūtingos mūsų sveikatai. Maistui gaminti ir atsigerti vartokite tik pirktą fasuotą geriamąjį vandenį.
• Griežtai laikykitės asmens higienos ir to paties mokykite vaikus: pasinaudoję tualetu ir prieš valgį gerai nusiplaukite rankas su muilu po tekančiu vandeniu.
• Nevalgykite neplautų vaisių ir daržovių. Nevalgykite vaisių pažeista žievele.
• Negerkite nepasterizuoto (žalio) pieno arba jį prieš vartojimą pavirinkite.
• Nevalgykite pasenusių (pasibaigus jų vartojimo laikui) ir ilgai šiltai laikytų maisto produktų.
• Grybus rinkite tik žinomus, apdorokite ne vėliau kaip per 2 valandas.
• Į vieną dėžę ar krepšį negalima dėti jau paruoštų vartoti produktų ir žalių, pavyzdžiui, kiaušinių, žalios mėsos, neplautų daržovių ar vaisių.
• Įsidėkite vienkartinių indų (pakartotinai jų nenaudokite), staltiesę, popierinių rankšluoščių ar vienkartinių servetėlių, maišelių atliekoms.

Populiariausi straipsniai

Parašykite savo nuomonę

  • :)
  • (happy)
  • :D
  • (super)
  • (hi)
  • (red)
  • (fu)
  • (fool)
  • (weird)
  • :P
  • :(
  • (hooray)
  • (bad)
  • (think)
  • 8|
  • (ok)

Straipsniai šioje grupėje

Video

Naujausi gydytojų atsakymai

Mūsų draugai