Kalėdos Viduržemyje: tradiciniai gardumynai ir papročiai

Kalėdos Lietuvoje neatsiejamos nuo šaltuko, sniego, ledo, Kūčių stalo ir eglutės. O kur dar Kalėdų ryto džiaugsmas plėšiant dovanų popierių, vėliau karšto vyno taurė ir nuo įvairiausių patiekalų lūžtantis stalas. Tačiau kaip šios šventės atrodo ir kokiais patiekalais mėgaujamasi Viduržemio regiono kraštuose, kur labai dažnai per Kalėdas akina ne sniegas, o saulė, o žalioji eglutė – retai sutinkamas medis?
 
Linksmybių dienos
Jei per Kalėdas atsidurtume Graikijoje, šiek tiek nustebtume, kadangi čia eglutės ir jų puošimas nėra itin populiarios. Graikams šį šventinį simbolį pakeičia medinis dubenėlis su vandeniu, apjuostas baziliku, į kurį merkiamas kryželis ir juo šlakstomi namų kambariai. Nustebintų ir tai, jog Kalėdų dieną dovanėlių nedalijama – tam skirta sausio pirmoji, šv. Baziliko diena.
Pagal senas tradicijas kaimuose Kūčių vakarą vaikai vaikščiodavo po namus, giedodami kalėdines giesmes ir už tai gaudavo saldumynų, džiovintų vaisių. Šiandien per Kalėdas graikai renkasi šeimos pietums ir iki pat Naujųjų metų, o kartais netgi ir iki pat Trijų Karalių švenčia, lankosi vakarėliuose ir tiesiog linksminasi.
Graikiškas šventinis stalas neįsivaizduojamas be gausybės skanumynų, tarp kurių ir tradicinis sluoksniuotos tešlos, špinatų ir ožkos sūrio pyragas. Tam reikia parduotuvėje įsigyti sluoksniuotos tešlos lakštų, apvalią kepimo formą iškloti sviestiniu popieriumi – ant jo lakštas po lakšto dėti tešlą, vis patepant sviestu arba alyvuogių aliejumi. Atskirame dubenyje sumaišomas ožkos sūris su špinatais (juos galima pakepinti alyvuogių aliejuje) ir smulkintais česnakais. Šis mišinys dedamas į paruoštos tešlos vidurį ir uždengiamas jos kraštais (pyragas turi būti užklotas). Kepamas orkaitėje, kol gražiai parus.
Šventės vidurnaktį
Tolimojoje Ispanijoje Kalėdos – itin svarbi šventė, o artimiausi šeimos nariai Kalėdų išvakarėse buriasi švęsti Nochebuena – „Gerosios nakties“. Vidurnaktį visi eina į vidurnakčio Mišias, po jų, oficialiai pasibaigus Adventui, – plūsta į gatves džiaugtis ir švęsti. Kalėdoms prakartėlėmis puošiami ir namai, ir bažnyčios.
Ispanų vaikai dovanų turi palaukti iki Trijų Karalių, kai savo batus padeda ant palangių ir laukia, kol Baltazaras ir kiti karaliai į juos pridės dovanų.
Per Kalėdas Ispanijoje tradiciškai valgomi įvairūs saldumynai ir jūros gėrybės. Vienas iš tradicinių patiekalų – baltieji šparagai su rūkyta lašiša – itin paprastai pagaminamas ir labai gardus patiekalas. Jam tereikės indelio šparagų, keleto riekelių rūkytos lašišos, krapų ir citrinos sulčių. Lašišą apibarstykite krapais ir apšlakstykite sultimis ir į gabalėlius įvyniokite po šparagą. Patiekite su kaparėliais.
Prancūzijoje tradicijos panašios – Kalėdos neįsivaizduojamos be prakartėlės, vaikai dovanas gauna ne po eglute, bet į batus, o štai per Kūčias prie stalo sėdama tik po vidurnakčio mišių. Pietų Prancūzija turi ir savo ypatingą tradiciją – nuo Kūčių iki Naujųjų metų namuose deginamas rąstas, turintis atnešti sėkmę ir gerą derlių.
Pietų regione Provanse Kalėdoms gaminami įvairiausi tradiciniai patiekalai – juk prancūzai garsėja pomėgiu pavalgyti. Išbandykite „Kalafiorus provansietiškai“. Jums reikės kalafioro galvos, raudonosios paprikos, juodųjų alyvuogių, pomidorų, daržovių sultinio ir druskos ir pipirų. Kalafioro žiedus atskirkite, apvirkite. Kitame puode sultinyje išvirkite papriką ir pomidorus, tuomet sudėkite kalafiorą, alyvuoges, dar pavirkite, pabarstykite prieskoniais ir patiekite.
Žuvies gardumynai
Italijoje vienas svarbiausių Kalėdų atributų – prakartėlė, o dovanos dalijamos Trijų karalių išvakarėse. Šventėms italai turi susitvarkyti namus, paruošti stalą, o Kūčių vakare būtinai pasimelsti.
Kalėdų stalas Italijoje nukrautas dar gausiau nei įprastai. Čia mėgaujamasi žuvies, daržovių patiekalais, vienas svarbiausių saldumynų – saldi duona su džiovintais vaisiais – panettone, skoniu šiek tiek primenanti mūsiškį keksą. O štai Neapolyje per Kūčias įprasta valgyti net septynis žuvies patiekalus, kai kitose šalies vietose apsieinama tik su unguriu.
Nepamirškime ir saldumynų! Jei norite išbandyti itališkus kalėdinius lazdynų riešutų morengus, jums reikės cukraus pudros, kakavos, cinamono, sukapotų lazdyno riešutų ir kiaušinių baltymų. Visus ingredientus kartu išplakite iki putų, tuomet šlapiomis rankomis formuokite nedidelius kamuolėlius ir karštoje orkaitėje kepkite apie pusvalandį.
Pietų Kroatijoje žiemos šventės prasideda jau gruodžio 6-ąją, šv. Nikolo dieną, kai vaikai gauna smulkių dovanėlių. Kūčių vakarą visi tikintieji eina į vidurnakčio mišias ir grįžę į namus sočiai prisivalgo – pirmą kartą po ilgo Advento. Kalėdų dienos skirtos bendrauti su šeima, draugais, giminėmis, linksmybėms. Eglutės puošimas nėra itin didelė tradicija, tačiau vis daugiau žmonių namuose turi bent jau šaką. Čia, kaip ir visur kitur, Kalėdos neįsivaizduojamos be gausaus stalo. Vienas iš svarbiausių šio meto patiekalų – džiovinta menkė, ruošiama ją mirkant vyne ir piene ir patiekiama su įvairiu garnyru, dažniausiai bulvėmis.
Kalėdiniai receptai
Graikiški migdoliniai sausainėliai
• 700 g sviesto
• 300 ml alyvuogių aliejaus
• 80 g cukraus
• 3 kiaušinio tryniai ir 1 baltymas
• 700 g maltų migdolų
• 1200 g miltų
• 300 g cukraus pudros
• 1 arbatinis šaukštelis kepimo sodos
• 3 valgomieji šaukštai konjako
• 1 valgomasis šaukštas cinamono
Dideliame dubenyje išsukite sviestą ir aliejų su cukrumi. Sudėkite išplaktus kiaušinius, konjake ištirpintą sodą, cinamoną ir migdolus.
Po truputį, minkydami, dėkite miltus ir išminkykite tešlą. Tuomet formuokite graikinio riešuto dydžio kamuolėlius. Kepkite 15–20 min., 180 laipsnių orkaitėje.
Praaušusius kamuolėlius apvoliokite cukraus pudroje ir patiekite.
Ispaniškos krevečių salotos
• 200 g majonezo
• 200 g krevečių, išlukštentų
• 4 didelės česnako skiltelės, susmulkintos
• Druskos
• Alyvuogių aliejaus
Majonezą išmaišykite su česnaku.
Krevetes išdėliokite ant kepimo skardos, pabarstykite druska, apšlakstykite alyvuogių aliejumi, pašaukite į 180 laipsnių orkaitę ir, vis pavartydami, kepkite apie 15–20 min.
Krevetes patiekite kartu su česnakiniu majonezu.
Provansietiškas kaštonų pudingas
• 250 g kaštonų, gerai sutrintų
• 7 valgomieji šaukštai sviesto
• 2 valgomieji šaukštai riebios grietinėlės
• 8 kiaušinio tryniai, lengvai išplakti
• 6 kiaušinio baltymai, išplakti iki putų
Sutrintus kaštonus sumaišykite su sviestu ir po truputį, vis maišydami, pilkite grietinėlę.
Sudėkite kiaušinių trynius ir išmaišykite. Tuomet lengvai įmaišykite kiaušinių baltymų putas.
Masę supilkite į kepimo formą ir pašaukite į 160 laipsnių orkaitę pusei valandos. Apvertę kepimo formą išimkite pudingą ir patiekite su šokolado padažu.
Itališkos saldžiai rūgščios cukinijos
• 3 valgomieji šaukštai alyvuogių aliejaus
4 vidutinio dydžio cukinijos, supjaustytos plonomis riekelėmis
• 2 česnako skiltelės, sutrintos (nepjaustytos)
• 3 valgomieji šaukštai kedro riešutų
• Saujelė razinų1 valgomasis šaukštas acto
• ¼ puodelio vandens
• Druskos, pipirų
Didelėje keptuvėje alyvuogių aliejuje pakepinkite česnaką, sudėkite cukiniją ir dar pakepkite. Užberkite riešutus, razinas, druską, pipirus ir dar šiek tiek pakepinkite.
Vandenį sumaišykite su actu ir supilkite į keptuvę. Uždenkite ir pavirkite apie 10 min. Ataušinkite ir patiekite.

Populiariausi straipsniai

Lankytojų komentarai

Feather
2014-12-07 15:27
LAAAAAABAI didelis dėkui už straipsnį :)
nepazistamoji
2012-12-17 18:49
Man labai patiko Jusu receptai. Ikelkite dar(hooray)(hooray)(hooray)

Parašykite savo nuomonę

  • :)
  • (happy)
  • :D
  • (super)
  • (hi)
  • (red)
  • (fu)
  • (fool)
  • (weird)
  • :P
  • :(
  • (hooray)
  • (bad)
  • (think)
  • 8|
  • (ok)

Straipsniai šioje grupėje

Video

Naujausi gydytojų atsakymai

Mūsų draugai