Keliaukite be nemalonumų

Gražūs ir šilti orai gena į gamtą iškylauti ar paviešėti svečiose šalyse. Neretai prieš išvykdami rūpinamės maisto atsargomis, nepagalvodami, kokie maisto produktai būtų saugūs mūsų sveikatai karštuoju metų laiku, o kartais paprasčiausiai užmirštame elementarias higienos taisykles. O čia pat ir slypi pavojai – bakterijų ir jų toksinų sukelti nemalonumai.
 

Kaip bakterijos patenka į mūsų organizmą?


Patogeninių, žalingų bakterijų yra visur – dirvožemyje, vandenyje, taip pat ant žmonių bei gyvūnų kūno ir maiste. Į žmogaus organizmą bakterijos gali patekti per nešvarias rankas, ne iki galo apdorotą maistą, neplautus vaisius ir daržoves, taip pat jei ruošiant maistą nesilaikoma higienos normų, gabenimo ar produktų laikymo taisyklių, nes kelionėje paprastai tam nebūna sąlygų.
Pagrindinės bakterijos ir jų išskiriami toksinai, kurie gali sukelti viduriavimą ir kitus nemalonius simptomus kelionių metu, ypač vasarą, yra streptokokai, stafilokokai, salmonelės ir kt.
 

Bakterijos ir temperatūra


Keliaujant karštomis dienomis automobiliu ar autobusu, nuo temperatūros įkaista transporto salonas, bagažinė, kur dažniausiai ir yra laikomas maistas, todėl susidaro palankios sąlygos bakterijoms daugintis. Žinoma, kad, esant skirtingai temperatūrai, skirtingas ir bakterijų aktyvumas. Lentelėje pateikta informacija, kaip temperatūra paveikia bakterijų gyvybingumą.
 

Temperatūra ir bakterijų gyvybingumas


116–121ºC Tokioje temperatūroje žūva visos bakterijos.
100ºC Žūva dauguma bakterijų.
74ºC Tokioje temperatūroje bakterijos kai kurios bakterijos nežūva, bet nebegali daugintis.
52 - 60ºC Dauguma bakterijų nežūva, bet kai kurios nebeįstengia daugintis.
16 - 52ºC Bakterijos dauginasi ir išskiria toksinus. Galima apsinuodyti užterštu maistu.
5 - 16ºC Bakterijos netrukdomos dauginasi, todėl suvalgius tokio maisto galima apsinuodyti.
0 - 5ºC Bakterijos dauginasi lėtai.
 

Kokie yra simptomai patekus bakterijų toksinams į mūsų organizmą?


Toksinai, patekę į organizmą, sukelia skrandžio gleivinės, žarnyno uždegimą, jie patenka į kraują, todėl gali apnuodyti visą organizmą, paralyžiuoti jo veiklą. Jei praėjus kelioms valandoms po valgymo pradėjo svaigti galva, ėmė pykinti, pradėjote vemti, viduriuoti, maiste greičiausiai buvo toksiškų bakterijų, sukėlusių apsinuodijimą maistu. Tačiau mažiems vaikams, pagyvenusiems žmonėms ar sergantiesiems kokia nors liga apsinuodijimas maistu kelionės metu gali tapti labai rimta problema, kadangi viduriuojant ir vemiant organizmas netenka daug skysčių, o tuomet atostogų malonumus tenka pamiršti.
 

Kokia galėtų būti pirmoji pagalba?


Užklupus viduriavimui, patartina išgerti Smecta miltelių suspensijos, kurios reikėtų įsigyti prieš kelionę. Tai – natūralios gamtinės kilmės preparatas, išgrynintas baltasis molis. Jis gaunamas iš gamtos, standartizuojamas ir apdorojamas gamybos metu taip, kad veiklioji medžiaga dioktahedralsmektitas pasižymi ypatingomis savybėmis ne tik pašalinti viduriavimą sukėlusią priežastį, bet ir padeda greičiau atsikurti pažeistai gleivinei ir normalizuotis funkcijoms. Jei žarnyną pažeidė bakterijos ir toksinai, – Smecta padės.
Smecta vartoti tinka ir suaugusiesiems, ir vaikams, ir besilaukiančioms mamoms, nes padeda:
▪ atsinaujinti suardytoms žarnyno taurinėms ląstelėms;
▪ išvengti vandens ir elektrolitų netekimo;
▪ išsaugoti fermentų aktyvumą;
▪ išsaugoti žarnyno gleivinės rezorbuojamąsias savybes.
Duodant šio vaisto vaikams, paketėlio turinį reikia ištirpinti 50 ml vandens (pvz., maitinimo buteliuke) arba sumaišyti su pusiau skystu maistu. Vartojant suaugusiems, paketėlio turinį reikia ištirpinti pusėje stiklinės vandens. Smecta vaikams, mažesniems kaip 1 metų, skiriama po 2 pakelius per parą. Nuo 1metų – 4 pakeliai, per parą. Suaugusiesiems – 6 pakeliai per parą. Gydymas turi būti tęsiamas 3 dienas.
 

Ruošdamiesi kelionei ar iškylai, atkreipkite dėmesį į maisto produktus


Karštą dieną maistas greitai genda, todėl atostogų ir iškylų metu itin atidžiai reikėtų rinktis maisto produktus į kelionę. Tinkamiausias maistas būtų džiovinti vaisiai, riešutai, džiūvėsėliai, riestainiai, sausainiai. Reikėtų vengti gazuotų vaisvandenių, greitai gendančių produktų ar patiekalų, kuriuose yra kiaušinių, taip pat karštai rūkytų mėsos gaminių.
 

Viešėdami svečiose šalyse, gerkite ir valgykite tik kokybišką vandenį bei maistą


Kelionių metu ar jau svečiuojantis būtina gerti tik 10 ir daugiau minučių virintą vandenį. Gerti tik žinomų įmonių pramoniniu būdu gaminamus gaiviuosius gėrimus.
Kelionėse ir būnant svečiose šalyse reikia valgyti tik virtą mėsą, žuvį, moliuskus, tik virtas daržoves, nuluptus vaisius, nevartoti ledo, nevalgyti ledų, pieno produktų, gaminių su kremais. Taip pat nereikia laikyti maisto kambario temperatūroje ir būtina kuo dažniau plautis rankas šiltu muiluotu vandeniu, o jei nėra sąlygų, naudoti vienkartines servetėles ar vienkartinius rankšluosčius.

Populiariausi straipsniai

Parašykite savo nuomonę

  • :)
  • (happy)
  • :D
  • (super)
  • (hi)
  • (red)
  • (fu)
  • (fool)
  • (weird)
  • :P
  • :(
  • (hooray)
  • (bad)
  • (think)
  • 8|
  • (ok)

Straipsniai šioje grupėje

Video

Naujausi gydytojų atsakymai

Mūsų draugai