Kad organizmas nepritrūktų geležies

Vis greitėjant gyvenimo tempui, sunku pakankamai dėmesio skirti savo mitybai. Nuolatinis laiko stygius verčia maitintis greitai paruošiamu maistu. Bulvių traškučių pakelis ir buteliukas kokakolos – gana dažni moksleivio priešpiečiai. Toks maistas ne tik sukelia virškinimo sutrikimų, bet iš jo negaunama žmogaus organizmui reikalingų vitaminų ir mikroelementų. Jame nėra ir organizmui reikalingo mikroelemento – geležies (Fe). Per parą su maistu organizmas jos turi gauti iki 10–15 mg, kitaip gali vystytis geležies stokos anemija (mažakraujystė), Tai viena iš dažniausiai pasitaikančių anemijų rūšis, ypač moterims ir vaikams. Apie tai, ką turėtume daryti, kad organizmas nepritrūktų geležies, pasakoja VšĮ Alytaus poliklinika bendrosios praktikos gydytoja Zita KIGUOLIENĖ.
 

Dėl nepakankamo geležies kiekio organizme sumažėja hemoglobino ir raudonųjų kraujo kūnelių (eritrocitų) gamyba, sumažėja jų skaičius kraujyje, todėl sutrinka kūno organų ir audinių aprūpinimas deguonimi (nes pagrindinė eritrocitų funkcija – su hemoglobinu, esančiu jų viduje, pernešti deguonį iš plaučių į visus organus ir audinius).

 

Dvi geležies stokos vystymosi stadijos


1. Latentinė, kai anemijos dar nėra, tik geležies stoka audiniuose.
2. Geležies stokos anemija.
 

Kas rodo, kad organizmui trūksta geležies


Geležies stokos anemija pasireiškia bendru silpnumu ir greitu nuovargiu, sumažėja fizinė galia ir ištvermė. Geležies stokai būdingi distrofinio pobūdžio odos, nagų ir plaukų pokyčiai. Oda plona, sausa, gali atsirasti skausmingų įtrūkimų. Plaukai lėčiau auga, plonėja, netenka blizgesio, tampa sausi, ima lūžinėti. Klasikinis požymis – skonio jutimo susilpnėjimas, išnykimas, rijimo sutrikimas (disfagija), virškinimo sutrikimas. Būdinga nuotaikų kaita, polinkis į depresiją. Atsiranda mieguistumas, širdies plakimas, dusulys. Ligai sunkėjant, aprašytieji simptomai stiprėja, atsiranda galvos svaigimas. Vėliau dėl deguonies trūkumo smegenyse pasidaro sunku susikaupti ir dirbti protinį darbą. Aplinkiniai pastebi ligonio odos blyškumą, kuriam būdingas žalsvas atspalvis.


Geležies stokos anemijos gydymas pradedamas stengiantis pašalinti geležies stoką sukėlusią priežastį. Geležies stoką stengiamasi koreguoti gydant geriamaisiais (rečiau parenteriniu būdu vartojamais) geležies preparatais 3–6 mėnesius. Geležies stokos anemija dažna ir ilgai gydoma, tad, be abejo, geriau jos išvengti koreguojant mitybą.
 

Kokiuose produktuose aptinkama geležies


Geležies yra daugybėje maisto produktų. Ypač – raudonoje mėsoje (jautienoje, veršienoje, kepenyse), gana daug žuvyje, paukštienoje, burokėliuose, pupose, pupelėse, žaliuosiuose žirneliuose, raudongūžiuose kopūstuose, krienuose, petražolėse, dilgėlių, burokų lapuose, grybuose, kiaušinių tryniuose, avižiniuose dribsniuose, džiovintuose vaisiuose, riešutuose, slyvose, granatuose, žemuogėse, vynuogėse, morkose, pomidoruose, net bulvėse.
Labai mažai geležies yra piene, jo produktuose, įvairiuose riebalų produktuose, daugumoje vaisių, šakniavaisių, aukščiausios rūšies miltuose.
 

Ar vienodai geležis pasisavinama iš gyvulinės ir augalinės kilmės maisto?


Viena iš galimų anemijos priežasčių nurodomas vegetarizmas, nors, kaip matome, daugelyje vaisių ir daržovių geležies yra. Taip atsitinka todėl, kad geležis iš maisto produktų pasisavinama labai nevienodai. Geriausiai – iš gyvulinės kilmės maisto produktų (paprasčiau sakant – mėsos).
Vertingiausia šiuo požiūriu geležis, esanti liežuvyje (5 mg/100g), triušienoje (4,4 mg/100 g), kalakutienoje (4 mg/100 g), vištienoje (3 mg/100 g), jautienoje (2,8 mg/100 g). Blogiau pasisavinama geležis, esanti kepenyse (nors bendras geležies kiekis kepenyse yra 3 kartus didesnis nei mėsoje) bei žuvyje.
Iš augalinės kilmės produktų organizmas geležies pasisavina mažiau. Tyrimų duomenimis, iš daržovių absorbuojama 2–10 proc. geležies, o iš raudonos mėsos – net 20–40 proc.
 

Pasisavinimą gerina tinkamas maisto derinimas


Kad organizmas iš maisto pasisavintų kuo daugiau geležies, reikia ne tik pasirinkti tinkamus produktus, bet ir mokėti derinti maistą. Visi žinome, kad nepatariama mėsos užsigerti pienu. Kodėl? Mat pieno produktai trukdo pasisavinti geležį. Geriausiai geležis pasisavinama su vitaminu C, todėl mėsą patariama valgyti su daržovėmis, be to, valgant daržoves kartu su mėsa, žuvimi ar paukštiena, geležies pasisavinimas iš augalinių produktų pagerėja net 3 kartus! Tai dviguba nauda.
Geležį iš organizmo šalina ne tik pienas, bet ir kava, arbata, ypač stipri, sėlenos, špinatai, augalinė ląsteliena, kalcio ir fosforo junginiai.
Antacidiniai vaistai, kurių sudėtyje yra aliuminio, magnio ir kalcio, arba kolestiraminas su geležimi sudaro netirpius junginius, todėl pastarosios įsiurbiama mažiau.

Susiję straipsniai

Video

Naujausi gydytojų atsakymai

Mūsų draugai