Pasaulyje balandį

Pasaulyje

 

Vaiko psichikos sveikatai svarbesnis tėvas

 

Vaiko psichikos sveikata labiau priklauso nuo tėvo, o ne nuo motinos psichikos būklės, tvirtina neseniai su 31 tūkstančiu šeimų tyrimą atlikę Norvegijos mokslininkai.

Anksčiau buvo manoma, kad normaliai kūdikio psichikai formuotis svarbesnė yra motinos sveikata, o tėvo genai šiuo atveju vaidina antraeilį vaidmenį. Atlikę minėtą tyrimą, mokslininkai nustatė, kad viskas yra netgi priešingai.

Pasirodė, kad vaikams, kurių tėvų psichikos problemų nustatyta daugiausia, buvo ne tik didžiausia įvairių nukrypimų rizika, bet ir padidėjusi sunkių psichikos ligų rizika.

Ir, kas labai nustebino mokslininkus, motinos psichikos būklė su kūdikio psichikos sveikata turėjo daug silpnesnį ryšį.

 

Moterims išsimiegoti reikia daugiau laiko nei vyrams

 

Kaip parodė tyrimai, moterys, kurios trumpai miega naktimis, ryte jaučiasi daug labiau nepailsėjusios ir piktos nei vyrai, kurie miega tiek pat valandų. Nuo miego stokos moterys labiau nei vyrai kenčia tiek fiziškai, tiek psichologiškai. Dėl to yra kalti hormonų skirtumai, ir moterims hormonų balansui palaikyti miego reikia daugiau.

Tyrimo metu aptikta, kad moterys, kurios miega mažiau, labiau linkusios į pykčio protrūkius, joms dažniau būna psichikos sutrikimų požymių. Be to, mažiau miegančioms moterims daug dažniau nei vyrams nustatyta širdies ligų ir depresijos rizika.

„Vyras ir moteris, užmigę ir pabudę vienu metu, negali jaustis vienodai išsimiegoję. Mūsų tyrimo duomenimis, tai būna ypač retai“, – sako tyrimą autoriai.

 

Rudakiai kelia didesnį pasitikėjimą

 

Šiuolaikinėje visuomenėje rudakiai žmonės aplinkinių priimami kaip labiau patikimi nei turintys mėlynas akis, pastebėta atlikus sociologinį tyrimą, kuris buvo atspausdintas medicinos žurnale „Plos One“.

Amerikiečiai tyrėjai stengėsi atsakyti į klausimą, kas mus verčia galvoti, kad vienas ar kitas veidas vertas didesnio pasitikėjimo. Buvo apklausta per 30 tūkstančių amerikiečių ir kanadiečių, kurie turėjo vertinti vyrų ir moterų nuotraukas pagal tai, kiek jie atrodo patikimi. Paaiškėjo, kad daug didesnė apklaustųjų dalis teikė pirmenybę rudakiams, ir nesvarbu, ar tai buvo moteris, ar vyras.

Beje, kalbant apie karjerą, rudakiams taip pat greičiau pasiūlomos atsakingos pareigos nei mėlynų akių savininkams.

 

50 metų – laimingiausias moterų amžius

 

Atlikę 20–65-ties metų moterų apklausą mokslininkai tvirtina, kad perkopusios pusės amžiaus ribą moterys pradeda labiau mėgautis seksu, santykiais su partneriu, labiau džiaugiasi gyvenimu.

Daugiau nei ketvirtadalis moterų tvirtino patiriančios didžiausią malonumą besimėgaudamos seksualiniais santykiais nei kada nors anksčiau. Taip pat vyresnės moterys buvo daug aktyvesnės ir iniciatyvesnės nei 20-metės, jos dažniau eidavo į sporto klubus ar kitaip aktyviai leido laisvalaikį. Vienišės daug dažniau naudojosi pažinčių puslapiais internete. Ištekėjusios 50-metės sakėsi pradėjusios daug kokybiškiau leisti laiką su savo vyrais.

 

Maistas, kuris žudo sveikatą

 

„Daily Mail“ išspausdinti straipsniai skelbia, koks maistas yra pavojingiausias.

Pirmasis straipsnis pavadintas „Mėsos produktai – kiekvienos tryliktos mirties priežastis“. Tai milžiniško Europoje atlikto tyrimo rezultatai. Nustatyta, kad yra ryšys tarp mėsos produktų valgymo ir mirties nuo vėžio ir širdies ir kraujagyslių ligų. Tiesa, tokio ryšio nebuvo tarp minėtų ligų ir paukštienos.

Kitas straipsnis pavadintas „Ar greitas maistas sukelia išsėtinės sklerozės, astmos ir egzemos riziką?“ Mokslininkų minimos priežastys yra netinkama mityba, ypač greitai pašildomas maistas mikrobanginėse krosnelėse, ir tai, kad tokiuose produktuose paprastai būna daug druskos. Pateikiamos ir rekomendacijos suaugusiems ne daugiau nei 6 g, be to, primenama, kad 75 proc. reikiamo kiekio jau gauname su paprasčiausiais produktais, tokiais kaip duona.

Straipsnyje „Druska, cukrus ir riebalai: kaip maisto pramonės gigantai mus paverčia priklausomus?“ kalbama ir apie cukraus bei riebalų žalą mūsų sveikatai.

Pasirodo, maisto pramonėje yra terminas „malonumo taškas“, t.y. tam tikras kiekis cukraus, druskos ir riebalų maiste, kuris maistą daro tokį gundantį. Beje, straipsnio autoriai pataria netgi imti pavyzdį iš maisto gigantų vadovų, kurie savo produkcijos nesirenka, nenorėdami patys tapti jų priklausomi.

Populiariausi straipsniai

Parašykite savo nuomonę

  • :)
  • (happy)
  • :D
  • (super)
  • (hi)
  • (red)
  • (fu)
  • (fool)
  • (weird)
  • :P
  • :(
  • (hooray)
  • (bad)
  • (think)
  • 8|
  • (ok)

Straipsniai šioje grupėje

Naujausi gydytojų atsakymai

Mūsų draugai