Klausia vaikai, atsako specialistai

Kodėl vieni žmonės turi muzikinę klausą, o kiti ne? Ar jų ausys skirtingos?


Atsako gydytoja otoronolaringologė dr. Eglė GRADAUSKIENĖ
Gerą žmogaus klausą nulemia klausos analizatoriaus (ausies būgnelio, klausos kauliukų, sraigės, klausos nervo) veikla. Jeigu ausis gerai veikia – tuomet žmogus ir girdi gerai. Tačiau muzikinę klausą lemia ne tik gerai veikiančios ausys, bet ir gerai veikianti centrinės nervų sistema – smegenys. Gera muzikinė klausa yra paveldėtas dalykas – mes iš tėvų paveldime smegenų sugebėjimą įsiminti, atkurti ir atkartoti girdėtus garsus ir ritmiką, garsų dažninį lygį. Gerai muzikinei klausai svarbu ir tai, kad gerai veiktų ausys (kitaip neįmanoma tiksliai išgirsti muzikos), ir dar svarbiau, kad gerai veiktų smegenys – tiksliai užfiksuotų, ką išgirdo ausys, ir prireikus tiksliai atgamintų girdėtą informaciją.
Muzikinę klausą galima lavinti, pasitreniruoti tiksliai užfiksuoti girdimus garsus ir juos atkartoti. Tačiau iš esmės sugebėjimai yra įgimti, ir stipriai pakeisti jų neįmanoma. Žmonių, kurių muzikinė klausa yra tobula, ausys niekuo neypatingos, tačiau centrinė nervų sistema garsus koordinuoja tobuliau nei kitų žmonių. Pavyzdžiui, sakoma, kad kompozitorius Mikalojus Konstantinas Čiurlionis turėjo absoliučią klausą. Tai reiškia, kad, net išgirdęs pavienį muzikinį garsą, jis galėdavo tikslai pasakyti jo oktavą ir pustonį (o dauguma žmonių atskiria ir gali palyginti pustonius tik tada, jei jie skamba vienas po kito). Vadinasi, kompozitoriaus centrinė nervų sistema sugebėdavo nepaprastai tiksliai užfiksuoti ir įsiminti girdimą garsą.


 

Kodėl spuogai dažniausiai būna ant veido, o kitur – beveik ne?


Atsako gydytoja dermatovenerologė Daiva SAMULĖNIENĖ
Dažniausiai spuogų atsiranda paauglystėje, ir jų atsiradimą lemia hormonai. Hormonai sukelia odos riebalinių liaukų padidėjimą ir suaktyvėjimą, todėl oda ima gaminti daugiau riebalų. Paprastai riebalų liaukų pagaminti riebalai prasiskverbia pro plaukų maišelius ar poras į odos paviršių, tačiau, kai riebalų ima gamintis labai daug, jie susijungia su negyvomis odos ląstelėmis ir gali užkimšti poras. Tuomet formuojasi pūlinukas – spuogas.
Kodėl spuogai dažniausiai iškyla ant veido, kur juos mažiausiai norime matyti? Spuogai nevienodai atsiranda todėl, kad žmogaus odoje riebalinės liaukos yra pasiskirsčiusios nevienodai. Daugiausia riebalinių liaukų yra vadinamosiose seborėjinėse zonose – ant veido, viršutinės krūtinės dalies ir pečių juostos. Tose vietose yra daugiausiai riebalinių liaukų, išsiskiria daugiausiai riebalų, tie riebalai, susijungę su negyvomis odos ląstelėmis, dažniau užkemša plaukų folikulus, todėl ir kyla spuogai. Ant veido spuogų daugiausia dar ir todėl, kad čia lengviausia patekti visiems nešvarumams ir mikroorganizmams, nes veido nedengiame drabužiais. Kuo labiau oda užsiteršusi – tuo lengviau atsiranda spuogai. O, kadangi dažnai stengiamės paslėpti veido trūkumus kosmetika, veido oda dar labiau teršiasi, susidirgina, ir spuogai kyla labai lengvai, todėl svarbu prižiūrėti, kad veidas būtų švarus, ir nepiktnaudžiauti kosmetinėmis priemonėmis.
 

Kodėl, kai suvalgai ką nors blogo, ima skaudėti pilvą?


Atsako bendrosios praktikos gydytoja Birutė VENCKŪNIENĖ
„Blogas“ maistas gali būti dviejų rūšių: viena rūšis – tai sugedęs maistas, kita – tai maistas, kuris žmogui netinka. Kai maistas sugenda, pasensta, ant jo prisiveisia daug blogųjų bakterijų. Taip pat ant maisto gali būti ir ligų sukėlėjų – salmonelių, dizenterijos sukėlėjų, kurios sukelia sunkias ligas. Suvalgius maisto kartu su blogosiomis bakterijomis, jos ima daugintis pilve ir išskiria ten toksinus – nuodus. Taip atsiranda apsinuodijimas – prasideda pykinimas, viduriavimas, kadangi nuodai dirgina skrandžio ir žarnyno sieneles, ima skaudėti pilvą.
Nuodai gali pasigaminti ne tik skrandyje, bet ir pačiame maiste. Suvalgius tokio maisto, taip pat apsinuodijima, nes suvalgyti tokį maistą – tai tas pats, kas suvalgyti nestiprių nuodų.
Tačiau pilvą gali suskausti ir suvalgius maisto, kuris nėra sugedęs. Tai reiškia, kad žmogui toks maistas netinka. Pavyzdžiui, jeigu skrandis yra jautrus arba žmogus serga kokia nors skrandžio liga – opalige, skrandžio uždegimu, tada ne kiekvienas maistas tinka. Nuo perkepusio, riebaluose skrudinto maisto (pvz., skrudintų bulvyčių, bulvių traškučių), nuo aštraus ar labai rūgštaus maisto, nuo maisto, kuriame daug sintetinių dažiklių, šaldiklių, taip pat nuo gėrimų su angliarūgšte („burbuliukais“) gali skaudėti pilvą, tačiau tai jau bus ne dėl apsinuodijimo, o dėl to, kad toks maistas dirgina skrandžio ir žarnyno sieneles. Toks maistas skrandį tarsi „graužia“, nes skrandyje atsiranda daug rūgšties.

Populiariausi straipsniai

Parašykite savo nuomonę

  • :)
  • (happy)
  • :D
  • (super)
  • (hi)
  • (red)
  • (fu)
  • (fool)
  • (weird)
  • :P
  • :(
  • (hooray)
  • (bad)
  • (think)
  • 8|
  • (ok)

Straipsniai šioje grupėje

Video

Naujausi gydytojų atsakymai

Mūsų draugai